Τις προτεραιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το επόμενο εξάμηνο περιέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης σε εκδήλωση αγροτών και κτηνοτρόφων που έγινε στον Λαγκαδά, τονίζοντας ότι οι αγρότες αποτελούν τον βασικότερο συνεργάτη της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, αφού μέσω της απ’ ευθείας επαφής μαζί τους, στο πεδίο και όχι στο γραφείο, ενημερώνεται ο ίδιος και οι υφυπουργοί για τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα.

Εκτίμηση του Λευτέρη Αυγενάκη είναι ότι οι σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας με τους αγρότες διέπονται πλέον από ωριμότητα, κατανόηση και ειλικρίνεια. «Νιώθω ότι έχω συνεργάτες τους εκπροσώπους των αγροτών. Όταν μιλάμε ειλικρινά και πατάμε στη γη, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά».

Περιγράφοντας τις προτεραιότητες στην άσκηση κυβερνητικής πολιτικής εξέφρασε τη βούλησή του να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και είπε ότι επιδίωξή του είναι μέσα στην τετραετία να γίνει ό,τι καλύτερο για τους αγρότες που θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τις προκλήσεις της νέας εποχής. «Θα κάνουμε τα πάντα για να γίνουν πράξη όσα έχουμε δεσμευθεί. Ο λόγος μας απέναντί σας θα είναι συμβόλαιο», είπε χαρακτηριστικά.

Ως πρώτη προτεραιότητα έθεσε την αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που θα κινηθεί σε τρία επίπεδα. Το ένα θα είναι υποχρεωτικό και τα άλλα δυο θα είναι προαιρετικά. Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης μέχρι τέλος του έτους θα είναι έτοιμος ο νέος επικαιροποιημένος κανονισμός, ο οποίος «δεν θα είναι γραμμένος σε πέτρα και ό,τι χρειαστεί να διορθωθεί, θα διορθωθεί». Ο ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε επίσης την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ ώστε να γίνεται άμεση, δίκαιη και πιο ορθή εκτίμηση των ζημιών .

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε ότι τόσο η διοίκηση όσο και οι εργαζόμενοι αλλάζουν κουλτούρα, καθώς κατανοούν ότι δεν εργάζονται για εταιρείες, αλλά για τους αγρότες που αναμένουν να τους καταβληθούν οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμβιβαστούμε με ημίμετρα», είπε. Κάλεσε σε συνεργασία όλους τους εμπλεκόμενους και τόνισε ότι όλες οι λειτουργίες του Οργανισμού θα γίνονται μέσω του gov.gr.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, που εντείνονται με την κλιματική κρίση, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η κατασκευή των έργων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», ύψους 4 δις ευρώ. Ανακοίνωσε, παράλληλα, την επανασύσταση της επιτροπής για τα ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, με στόχο την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας τους που χρονολογείται από το 1958.

Ο ΥπΑΑΤ επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ως το τέλος της τετραετίας να έχουν ενταχθεί στον πρωτογενή τομέα επί πλέον 60.000 νέοι και υπενθύμισε ότι πρώτη του απόφαση ήταν η εξασφάλιση 77 εκατ. ευρώ για την ένταξη περίπου 2.100 επιλαχόντων στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, το οποίο πλέον φθάνει στα 602 εκατ. ευρώ και είναι το μεγαλύτερο που έχει εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης στην ενίσχυση του συνεργατικού κινήματος και στην ενίσχυση του θεσμού των διεπαγγελματικών οργανώσεων. Σήμερα λειτουργούν οκτώ και δύο είναι υπό έγκριση. «Θα συστήσουμε κι άλλες και θα τις φέρουμε κοντά για να αντλήσει η μια από την άλλη καλές πρακτικές και χρήματα από ΕΕ».

Για τον ΥπΑΑΤ το μεγαλύτερο όπλο που μπορεί να προσφέρει η πολιτεία στους αγρότες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τις προκλήσεις της νέας εποχής, είναι οι γνώσεις και όχι οι επιδοτήσεις. «Θέλουμε να δώσουμε στους αγρότες κατάρτιση κι εκπαίδευση», είπε και αναφέρθηκε στα προγράμματα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ τον οποίο χαρακτήρισε «γίγαντα που πηγαίνει στο ρελαντί». Στην προσπάθεια για παροχή γνώσεων στους αγρότες θα συμβάλλει, όπως είπε, και η πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία καλείται σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ να «χτίσει ένα πεδίο κοινών δράσεων». Πεποίθησή του είναι ότι στο ζήτημα αυτό θα συμβάλλει καθοριστικά και η ίδρυση Τμημάτων Αγροτών μέσα στα Επιμελητήρια.

Ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο είναι, όπως είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης,  η μεταρρύθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε οι έλεγχοι να γίνονται πιο συντονισμένα και να μη νιώθουν διωκόμενοι οι επαγγελματίες.

Κλείνοντας ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι θέλει βοηθούς και ελεγκτές στο έργο του τους αγρότες και υπογράμμισε: «Έχουμε σοβαρή κυβέρνηση, σοβαρό πρωθυπουργό και μαζί θα δουλέψουμε για το μέλλον της χώρας».

Επίσκεψη στην ιχθυόσκαλα

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, συνοδευόμενος από τον ΓΓ Γιώργο Στρατάκο, τον Βουλευτή Φάνη Παπά και τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής παραγωγής Γιώργο Κεφαλά, επισκέφθηκε την ιχθυόσκαλα στη Νέα Μηχανιώνα, από την οποία προωθούνται στην αγορά περί τους 80 τόνους ψάρια σε καθημερινή βάση.

Τον υπουργό ξενάγησαν στην ιχθυόσκαλα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Απόστολος Αποστολάκος, ο διευθυντής της ΟΚΑΑ Δημήτρης Αργυριάδης και εκπρόσωποι αλιέων και ιχθυεμπόρων.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης συζήτησε μαζί τους τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου και τόνισε ότι η αλιεία κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του τόπου και ζωτικό ρόλο για την εθνική οικονομία.

«Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη ανάπτυξή της με γνώμονα τη χρηστή εκμετάλλευση των ελληνικών θαλασσών, τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την κυκλοφορία ασφαλών και υψηλής ποιότητας ανταγωνιστικών προϊόντων», επισήμανε.