Στη Θεσσαλονίκη έφθασε ο καπνός από τις πυρκαγιές που μαίνονται στον Εβρο καθώς το απόγευμα της Τρίτης, ένα σκοτεινό πέπλο κάλυψε τον ουρανό της πόλης. Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Διαμαντής Χλωρός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107,7 και στον Δημήτρη Βενιέρη, χαρακτήρισε τρομακτική την εικόνα του ήλιου εξαιτίας του πολύ πυκνού καπνού, σημειώνοντας ότι αυτό επιβαρύνει τον οργανισμό.

«Υπάρχει σαφώς επιβάρυνση όλου του πληθυσμού αλλά ιδιαιτέρως κάποιων ομάδων. Αυτοί που επιβαρύνονται περισσότερο είναι οι νεότεροι, οι κάτω των 18 ετών, που δεν έχει αναπτυχθεί τελείως ο οργανισμός ακόμη, που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η ανάπτυξη, και οι μεγαλύτεροι άνω των 65 ετών. Και φυσικά ορισμένοι πάσχοντες, κυρίως από καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτοί επιβαρύνονται περισσότερο από όλους» τόνισε ο κ. Χλωρός.

Επισήμανε πως «Υπάρχουν άμεσες, μετά βραχυχρόνιες και μετά μακροχρόνιες επιπτώσεις από την ρύπανση. Εμείς έχουμε και την “τιμή” να είμαστε και η πιο βρώμικη πόλη της Ευρώπης από άποψη ατμοσφαιρικής ρύπανσης η Θεσσαλονίκη».

«Το πρώτο και καλύτερο όταν υπάρχει πολύς καπνός έξω, είναι οι πιο ευπαθείς, να αποφύγουν να εκτεθούν. Να αποφύγουν τις άσκοπες βόλτες στην πόλη κλπ. Μπορούν κλείσουν τα παράθυρα, να βάλουν air condition, εφόσον έχουν οι άνθρωποι, να είναι τα φίλτρα έτοιμα για να μην είναι επιβαρυμένα ήδη και δεν κάνουν καλό καθαρισμό του αέρα, και να μην εκτεθούν.

Το δεύτερο είναι, οπωσδήποτε, κάποιοι που έχουν και το πάθος να γυμνάζονται καθημερινά, πρέπει να αποφύγουν να γυμναστούν σε εξωτερικούς χώρους όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πολύ μεγάλη», τόνισε ο κ. Χλωρός προσθέτοντας ότι είναι πολύ βασικό να υπάρχει μέσω των ΜΜΕ, συνεχής ενημέρωση του πληθυσμού για το πότε οι ρύποι είναι πολύ υψηλοί.