"Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας", τόνισε, σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Όπως πρόσθεσε, "οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητας που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση. Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για αναβίωση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.  Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις", τόνισε.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το απαράδεκτο περιστατικό έχουν ήδη καταδικάσει σε δηλώσεις τους ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρεζ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ η πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα και ο Γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ. 
 Η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία, η πρεσβεία της Γαλλίας και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο καταδίκασαν τις επιθέσεις σε βάρος κυανόκρανων  και κάλεσαν την τουρκοκυπριακή πλευρά να σταματήσει αμέσως το οδικό έργο για το οποίο δεν υπάρχει καμία αδειοδότηση.
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη εκφράζοντας την έντονη αποδοκιμασία του.  Όπως τονίστηκε, Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο.
Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τις επιθέσεις εις βάρος των κυανόκρανων που επιχείρησαν να ανακόψουν τις μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου μέσα στη νεκρή ζώνη, κοντά στο χωριό της Πύλας.