«Η εγκατάσταση ξένων, υψηλού κύρους πανεπιστημίων στην Πατρίδα μας, θα είναι μια αρχή, ένα βήμα, αλλά όχι η λύση. Γι' αυτό οφείλουμε όλοι να συμπράξουμε στην συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας για την αλλαγή του άρθρου 16. Έτσι ώστε η Πατρίδα μας να γίνει κέντρο εκπαίδευσης και πολιτισμού», τονίζει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα «Protothema.gr».
Ο κ. Καλαφάτης τονίζει ότι στόχοι είναι «να μην διώχνει τα παιδιά μας στο εξωτερικό. Να εισάγουμε, αντί να εξάγουμε φοιτητές. Εδώ να δημιουργούμε θέσεις εργασίας. Εδώ να προσφέρουμε ποιοτική εκπαίδευση. Εδώ να παράγουμε Παιδεία». 
Όπως επισημαίνει: «Η Κυβέρνηση -όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια για να μπει επιτέλους ένα τέλος στον αναχρονισμό που πληγώνει τη χώρα».  
Σε άλλο σημείο του άρθρου του τονίζει: «Δυστυχώς, ωστόσο, οι αυτοαποκαλούμενοι "προοδευτικοί" -ο ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία και το ΠΑΣΟΚ στην προτελευταία συνταγματική αναθεώρηση- μπλόκαραν την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, που επιδίωξε η Νέα Δημοκρατία  και κράτησαν κλειστό το δρόμο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Συντήρησαν, με τη στάση τους, μια κατάσταση που καθιστά μοναδική ευρωπαϊκή εξαίρεση την Πατρίδα μας. Συντάχθηκαν με τη φυγή αντί της προσέλκυσης φοιτητών, θέσεων εργασίας και οικονομικών πόρων». 
Όσον αφορά τον τρόπο που θα γίνει η αλλαγή, προσθέτει:
«Η Κυβέρνηση -όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια για να μπει επιτέλους ένα τέλος στον αναχρονισμό που πληγώνει τη χώρα. Για το σκοπό αυτό -και ενώ θα καλλιεργείται το έδαφος για την επίτευξη των συναινέσεων που θα επιτρέψουν την αλλαγή του άρθρου 16- η Κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιοποιήσει το άρθρο 28 του Συντάγματος που ορίζει ότι "οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου". Αφού εντοπίσει παγκόσμιας εμβέλειας πανεπιστήμια που θέλουν να επεκταθούν στην Πατρίδα μας θα συνάψει  διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες στις οποίες εδρεύουν και θα ανοίξει την πόρτα για την ανάπτυξη παραρτημάτων τους στην Ελλάδα. Πάντοτε βέβαια με κριτήρια που θα θέσει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και διασφαλίσεις εποπτείας από το κράτος, όπως γίνεται για τα δημόσια».