Η πρώτη μέρα της συνεδρίασης της Βουλής επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης σημειολογικά μας έδωσε πολλές ειδήσεις. Και όσον αφορά το τι σκοπεύει να κάνει τα επόμενα τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση, αλλά και στο πού βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή από πλευράς αντιπολίτευσης.
Ας τα πάρουμε από την αρχή:
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη περιείχαν αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους από την Πρωτοχρονιά, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, και αύξηση του οικογενειακού επιδόματος από 20 έως 50 ευρώ.
Με αρχή τον Σεπτέμβριο καθιερώνεται ως μόνιμο μέτρο για κάθε νέο που θα γίνεται 18 ετών το youth pass των 150 ευρώ. Παρατείνεται το market pass 
Οι συνταξιούχοι που εξακολουθούν να έχουν προσωπική διαφορά θα λαμβάνουν κάθε χρόνο εφάπαξ ενίσχυση ενώ άμεσα νομοθετείται η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ, αλλά και η μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που θα ασφαλίζονται.
Καθιερώνεται η κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα.
Ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί το 2025.
Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ περνούν από το Υπερταμείο σε δημόσιο έλεγχο.
Όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%. Θα λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξη, θα βλέπουν μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από τη νόμιμη, δηλωμένη αμοιβή τους.
Ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο την αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ και του κατώτατου στα 950.  Επίσης, έκανε λόγο για σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους προανήγγειλε ο πρωθυπουργός μετά την πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου.
Αίσθηση από την αναφορά του Κ. Μητσοτάκη στην “Ελλάδα του 2030” που σχολιάστηκε ως επιδίωξη τρίτης τετραετίας και σε “πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό” που παραπέμπει στην πρώτη πρωθυπουργία Σημίτη.
Επίσης, ο Κ. Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16  για να σπάσει το μονοπώλιο των δημόσιων πανεπιστημίων που, διαφορετικά, θα παρακαμφθεί με διακρατικές συμφωνίες.
Αυτά τα δύο σημεία ήταν και η "αχίλλειος πτέρνα" για την τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Αρχίζοντας... ανάποδα, να πούμε ότι η "απάντησή του" για το άρθρο 16 ήταν "και έτσι και γιουβέτσι". Θα είναι υπέρ, με την προϋπόθεση στήριξης των δημόσιων πανεπιστημίων. Πιο γενικόλογος, πεθαίνεις...
Όσο για τον "πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό", είναι ένας όρος που οι παραδοσιακοί οπαδοί του ΠΑΣΟΚ θέλουν να ξεχάσουν, αλλά ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης είναι σαρξ εκ σαρκός της "πτέρυγας" των εκσυγχρονιστών...
Και πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ:
Ο Αλ. Τσίπρας απουσίαζε από τη Βουλή, ενώ ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος τον ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προσφορά του στη χώρα. Πριν λίγο, στον Σκάι, ο κ. Βίτσας είπε πως κι ο ίδιος θα απουσίαζε, αν ήταν στη θέση του κ. Τσίπρα. Κάποιοι άλλοι, όμως, διακρίνουν ότι η στάση του Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν "για να βοηθηθούν οι εξελίξεις".
Ως “ηγετική” σχολιάστηκε η εμφάνιση του Ν. Παππά στην πρώτη σειρά επειδή  πήρε πρώτος το λόγο για να ζητήσει να μην μακρηγορήσουν οι υπουργοί για να έχουν μεγαλύτερη χρονική άνεση οι βουλευτές. Σίγουρα ο κ. Φάμελλος αισθάνθηκε αρκετά αμήχανα, άσχετα με το τι διαρρέεται ή τι θα ανακοινωθεί. Όσο για την ομιλία του, μάλλον ήταν προεκλογική, αφού δεν αφορούσε τις προγραμματικές δηλώσεις όσο το να καταγγείλει την Κυβέρνηση για όσα δεν έκανε και θέλει να κάνει τώρα...
Το κερασάκι στην τούρτα της Κουμουνδούρου: Παραιτήθηκε από τη θέση της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ η Πόπη Τσαπανίδου, η οποία δεν εξελέγη βουλευτής. Όσο και να θέλουν στην αξιωματική αντιπολίτευση να παρουσιάζουν την εξέλιξη ως φυσιολογική, όσο κι αν επιμένουν πως "η Πόπη έκανε ό,τι μπορούσε", το σίγουρο είναι ότι η Τσαπανίδου γνωρίζει από επικοινωνία. Και το να παραιτηθεί προ... προγραμματικών δηλώσεων, σίγουρα "κάτι" δείχνει.

Γράφει ο Περαστικός