Απαγορεύεται η κυκλοφορία πεζών και τροχοφόρων κάθε είδους, στις δασικές περιοχές της Χαλκιδικής σήμερα Δευτέρα 31 Ιουλίου, από τις 8.00 έως τις 20.00 σύμφωνα με απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.
Συγκεκριμένα απαγορεύεται η κυκλοφορία στις περιοχές της Χερσονήσου της Κασσάνδρας «Κορυφογραμμή» από Κασσανδρινό μέχρι Αγία Παρασκευή και «Αράπης», «Χαλκοβούνι» Τ.Κ. Παλιουρίου, στη Χερσόνησο της Σιθωνίας στην Κορυφογραμμή Δραγουδέλη από Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό μέχρι και την Συκιά και στο Δήμο Αριστοτέλη από την Κομίτσα μέχρι την Ουρανούπολη, Τσάμια Στρατωνίκης – Φυσώκα –Σκοπευτήριο Στρατωνίου.
Για σήμερα στη Χαλκιδική υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3 σύμφωνα με τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με την απόφαση:
  • Τα σημεία ελέγχου και απαγόρευσης εισόδου ελέγχονται με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. στην συμβολή των δασικών δρόμων με τις αντίστοιχες επαρχιακές και δημοτικές οδούς.
  • Η απομάκρυνση όλων των ευρισκομένων στο δάσος από τα περιπολικά οχήματα του Π.Σ. και ΕΛ.ΑΣ., εκτός των μελών εθελοντικών οργανώσεων (πεζών ή εποχούμενων), που συμμετέχουν στην πυροπροστασία της Π.Ε. Χαλκιδικής.
  • Καταγραφή των πινακίδων κυκλοφορίας όλων των οχημάτων που κινούνται στο δάσος.
Σύμφωνα με την Απόφαση οι Δήμοι και οι ιδιοκτήτες των Δασικών εκτάσεων της Π.Ε. Χαλκιδικής των παραπάνω περιοχών, πρέπει να προβούν στη λήψη όλων των απαιτούμενων προληπτικών μέτρων και συστάσεων σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Η εφαρμογή της Απόφασης ανατίθεται στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής και στη ΔΙ.Π.Υ.Ν. Χαλκιδικής.
Οι παραβάτες της Απόφασης τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 129 του Ν. 4926/22 (ΦΕΚ 82/Α ́/2022). Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής της απόφασης απαγόρευσης και τη βεβαίωση του προστίμου, ορίζονται τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.