Το ΣΤ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενέκρινε τη σύμβαση προμήθειας 250 "πράσινων" λεωφορείων από την Κίνα, εκ των οποίων τα 130 αναμένεται να έλθουν στη Θεσσαλονίκη. 

Την είδηση μετέδωσε η ΕΡΤ και, σύμφωνα με το κρατικό κανάλι, προχωρά η υπογραφή της σύμβασης με την YUTONG BUS, την οποία στην Ελλάδα εκπροσωπεί ο όμιλος Κοπελούζου.

Η εταιρία είχε ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος, με προσφερόμενη τιμή στα 440.720 €, πλέον ΦΠΑ, για κάθε λεωφορείο, με τη συνολική προσφορά να φτάνει τα 110,8 εκατ. €, συμπεριλαμβανομένων και 7 φορτιστών. Πρόκειται για λεωφορεία μήκους 12 μέτρων με αυτονομία 180 χιλιόμετρα. 

Οι διαδικασίες του διαγωνισμού άρχισαν το 2021, όμως είχε "τεμαχιστεί" λόγω του μεγάλου αριθμού λεωφορείων. Το πρώτο τμήμα του διαγωνισμού κηρύχθηκε άγονο καθώς δεν κατατέθηκε καμία προσφορά, και αφορούσε στην προμήθεια 120 υβριδικών 12μετρων λεωφορείων, κατηγορίας EURO VI. Τα υπόλοιπα τμήματα του διαγωνισμού αφορούν στην προμήθεια 200 απλών 12μετρων αστικών οχημάτων, συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) κατηγορίας EURO VI. Στην προμήθεια 100 αρθρωτών αστικών οχημάτων 18 μέτρων, συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) κατηγορίας EURO VI, και 100 απλών ηλεκτρικών οχημάτων 12 μέτρων ελάχιστης αυτονομίας 135 χλμ.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, «η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δίνει το πράσινο φως για την υπογραφή της πρώτης σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικών λεωφορείων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την προσφορά της αναδόχου εταιρείας, τα 250 νέα λεωφορεία θα έχουν παραδοθεί εντός έξι μηνών από την υπογραφή της σύμβασης». Πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι διαδικασίες για τα υπόλοιπα 400 οχήματα, ενώ μέσα στο 2023 θα εκκινήσει ο διαγωνισμός για άλλα 650 λεωφορεία μηδενικών ρύπων.