Σήμερα στις 13:00 η διαδικασία στην ΚΕΔΕ, για εκλογή προέδρου, θέση που έμεινε κενή, μετά την υπουργοποίηση του πρώην προέδρου, Δημήτρη Παπαστεργίου Για τη θέση, φαίνεται πως τελικά θα υπάρχει ένας και μόνο υποψήφιος, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων -Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, που σήμερα τελεί χρέη α’ αντιπροέδρου στην ΚΕΔΕ.
Υπενθυμίζεται ότι υπήρξε ενδιαφέρον και από τον Κώστα Μπακογιάννη , με τηλέφωνα που έκανε σε δημάρχους – μέλη του 31μελούς διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, ενεπλάκη ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς είχε, ήδη, επικοινωνήσει με τον Λάζαρο Κυρίζογλου τηλεφωνικά και είχε εκφράσει τη στήριξή του, όπως και ο απερχόμενος πρόεδρος και υπουργός πλέον, Δημήτρης Παπαστεργίου, πριν το ενδιαφέρον Μπακογιάννη.
Ο Λάζαρος Κυρίζογλου ήταν υποψήφιος και στην αντίστοιχη διαδικασία το 2019 απέναντι στον τότε δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου.
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που καταλαμβάνουν τις 11 από τις 31 θέσεις στο δ.σ. της ΚΕΔΕ, δεν προτίθεντα να «κατεβάσουν» υποψηφιότητα για την προεδρία σε αυτή τη διαδικασία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης.
Η θητεία του προέδρου που θα αναδειχθεί θα είναι περίπου οκτάμηνης διάρκειας, καθώς μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου θα ακολουθήσουν νέες εκλογές για πρόεδρο στην ΚΕΔΕ, που τοποθετούνται στα τέλη Φεβρουαρίου της νέας χρονιάς.
Κατά τη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο, εκλέγει ανάμεσα στα 31 μέλη του τον πρόεδρο, με μυστική ψηφοφορία και ααπαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα μετά από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, εκλέγεται όποιος λάβει στην τρίτη ψηφοφορία τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων. Αν στην τρίτη ψηφοφορία δύο ή περισσότεροι λάβουν ίσο αριθμό ψήφων, διενεργείται ανάμεσά τους κλήρωση από τον προεδρεύοντα.