Σοκαρισμένη παρακολουθεί η Ελλάδα το βίντεο που κατέγραψε την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας, την ώρα που η περιοχή φλέγοναν από δασική πυρκαγιά.

Όλα άρχισαν όταν, το μεσημέρι, είχαμε αναζωπύρωση της πυρκαγιάς που, ως εκείνη την ώρα, ήταν σχετικά περιορισμένη. Η πυρκαγιά πήρε διαστάσεις και το 112 ενημέρωσε για εκκενώσεις της Νέας Αγχιάλου προς Βόλο. 

Την ώρα εκείνη ακούγονταν μικροεκρήξεις και, κάποια στιγμή, μια μεγάλη έκρηξη σκόρπισε τον τρόμο. Στο βίντεο που κυκλοφόρησε φαίνεται να σχηματίζεται μανιτάρι φωτιάς και καπνού, όπως αυτά που βλέπουμε σε πολεμικές ταινίες δράσης! 

Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν οι αποθήκες είχαν εκκενωθεί πολύ νωρίτερα και ευτυχώς δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η αποθήκη πυρομαχικών που εξερράγη ήταν υπέργεια, κατασκευασμένη με τις ΝΑΤΟϊκές προδιαγραφές.  Στην ανακοίνωση εκδόθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, υπογραμμίζεται ότι «με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου και του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου».

Οι φλόγες πλησίαζαν το στρατόπεδο και η Ομάδα Πυρασφαλείας και τα Τμήματα Αμέσου Επεμβάσεως δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες. Όμως οι φλόγες ξεπήδησαν, ξαφνικά, πίσω τους και κινούνταν προς το στρατόπεδο το οποίο, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση «εκκενώθηκε έγκαιρα από την στιγμή που η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί». Με απόφαση του ΓΕΑ αποφασίστηκε να φύγουν αεροσκάφη τύπου F-16 που ήταν εκτός καταφυγίων από τη βάση. Οδηγήθηκαν στη βάση της Λάρισας.

Από εκεί κι έπειτα άρχισε ο "χορός" των εκρήξεων: «Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΓΕΑ.

Μισή ώρα μετά την έκρηξη ελήφθη η απόφαση από την ΕΛΑΣ να δημιουργήσει περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου. Κανείς ουσιαστικά έκτοτε δεν έχει πλησιάσει καθώς δεν το έχουν επιτρέψει οι συνθήκες που παρακολουθούνται ακόμη, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον φωτιά, λόγω του θερμικού φορτίου που έχει δημιουργηθεί.

Πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς έχουν αποσταλεί προς το στρατόπεδο Καράμπα προκειμένου να επέμβουν αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν.