Ηχηρή νίκη της ΝΔ στις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα και επιστροφή στο πρωθυπουργικό μέγαρο του Κυριάκου Μητσοτάκη πολύ πιο ενισχυμένου, ώστε να προωθήσει φιλοαναπτυξιακές και φιλικές προς τις επενδύσεις μεταρρυθμίσεις, προβλέπουν τα διεθνή ΜΜΕ. «Koύρσα για έναν οι ελληνικές εκλογές μετά την άλωση αριστερών προπυργίων από τους Συντηρητικούς», μεταδίδει το Associated Press.
O Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει δεσμευτεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε φιλικό προς τις επιχειρήσεις και δημοσιονομικά υπεύθυνο κράτος-μέλος της ευρωζώνης. Και η στρατηγική, ως τώρα, έχει αποδώσει. Η Νέα Δημοκρατία συνέτριψε τους αριστερούς αντιπάλους της τον Μάιο, κερδίζοντας κρίσιμα προπύργιά τους στην Κρήτη, καθώς και περιοχές με χαμηλά εισοδήματα γύρω από την Αθήνα, κάποιες για πρώτη φορά», επισημαίνει το πρακτορείο.

Kαι αναφέρει ως παράδειγμα την Καισαριανή -την οποία αποκαλούσαν κάποτε «μικρό Στάλινγκραντ», γράφει-, παραθέτοντας τις δηλώσεις ενός κατοίκου της, του 76χρονου Θεόδωρου Σιδέρη, προερχόμενου από αριστερή οικογένεια, που ψήφιζε όλη του τη ζωή την Αριστερά, αλλά τώρα ψήφισε ΝΔ, «απογοητευμένος από την αρνητική προεκλογική εκστρατεία της Αριστεράς». «Ο Μητσοτάκης με κέρδισε. Σου μιλάει άμεσα και τηρεί τις υποσχέσεις του. Θυμόμαστε το παρελθόν και το τιμάμε, αλλά μέχρι εκεί. Ο Εμφύλιος και ο διχασμός έχουν τελειώσει. Το να μιλάς για το παρελθόν δεν είναι πολιτικό επιχείρημα», δήλωσε στο Associated Press.

«Οι εκλογές της Κυριακής φαίνεται ότι θα ενισχύσουν την εξουσία του Μητσοτάκη», εκτιμά το Politico, σημειώνοντας ότι με το νέο εκλογικό σύστημα ο νικητής της αναμέτρησης θα είναι κυρίαρχος. «Ωστόσο, μολονότι ο νικητής της Κυριακής είναι ήδη σίγουρος, παραμένουν μεγάλα ερωτήματα για την έκταση της νίκης των Συντηρητικών και τη μοίρα των συντετριμμένων αριστερών αντιπολιτευόμενων κομμάτων, που δεν θα έχουν την ίδια δύναμη να κάνουν την κυβέρνηση να λογοδοτεί» προσθέτει.

«H αντιπολίτευση είναι εξαιρετικά αδύναμη και θα χρειαστεί χρόνο για να ανακάμψει. Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προσέξει το θέμα αυτό, γιατί έχουμε δει σε άλλες χώρες ότι μια αδύναμη αντιπολίτευση μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα για την κυβέρνηση αναφορικά με την ποιότητα της χάραξης πολιτικής, τη λογοδοσία και τη διαφάνεια», δηλώνει στο Politico o Bολφγκάνγκο Πίκολι, συνιδρυτής της εταιρείας ανάλυσης κινδύνων Teneo.

To άρθρο υπογραμμίζει ότι «η προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ασαφής και απέτυχε να κεφαλαιοποιήσει τις αδυναμίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

«Συνήθως, όταν κερδίζεις για πρώτη φορά τις εκλογές, έχεις μια περίοδο χάριτος. Στη δεύτερη θητεία όχι. Το παράδοξο εδώ είναι ότι, επειδή έχει εξαφανιστεί η αντιπολίτευση, ο Μητσοτάκης θα έχει μια νέα περίοδο χάριτος», είπε στο Politico o πολιτικός αναλυτής Πέτρος Ιωαννίδης, συμπληρώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πόνταρε στην οργή, και μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης και πανδημίας οι άνθρωποι ήθελαν τη σταθερότητα».

«Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να εμφανίζεται ταλαιπωρημένος, έχοντας ακόμα στην πλάτη του τους ταραχώδεις πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του το 2015, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, που οδήγησε στο τρίτο διεθνές πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Παρότι η Νέα Δημοκρατία επιβαρύνθηκε με ένα σκάνδαλο υποκλοπών, τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τις αυξανόμενες ανησυχίες για το κράτος δικαίου και τον χειρισμό ενός θανατηφόρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ασαφής και απέτυχε να αξιοποιήσει τα αδύναμα σημεία της κυβέρνησης», γράφει.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πόνταρε στον θυμό, αλλά, μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης και πανδημίας, ο κόσμος ήθελε να νιώσει σταθερότητα», είπε ο Π. Ιωαννίδης, προσθέτοντας ότι η μεγάλη νίκη του Μητσοτάκη οφείλεται και στην κακή απόδοση του ΣΥΡΙΖΑ. Για το Bloomberg, στις εκλογές της Κυριακής «θα κριθεί κατά πόσον η Ελλάδα θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «είναι έτοιμος να επαναλάβει το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου, που αυτή τη φορά το πιθανότερο είναι ότι θα του εξασφαλίσει την πλειοψηφία».

Σε αντίθετη περίπτωση «και εφόσον οι πολιτικοί αρχηγοί εξακολουθήσουν να αρνούνται να συνεργαστούν, τότε θα χρειαστούν και τρίτες εκλογές, σε περίπου έναν μήνα», αναφέρει το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι «αυτό θα ανέτρεπε τη θετική ορμή για τις ελληνικές μετοχές, τα ομόλογα και την οικονομία της χώρας που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές του Μαΐου» και «ίσως επιστρέψει η πολιτική αστάθεια, καθώς οι αγορές θα "δουν" ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο αναμενόταν να αποκτήσει η χώρα μια νέα και σταθερή κυβέρνηση».

Το πρακτορείο υπογραμμίζει ότι «λαμβάνοντας υπόψη την καλή επίδοση της οικονομίας, οι οίκοι αξιολόγησης είναι έτοιμοι να επιβραβεύσουν την Ελλάδα με την επενδυτική βαθμίδα, την οποία απώλεσε η χώρα πριν από 13 χρόνια. Το πολιτικό ρίσκο φαντάζει, τώρα, το κύριο εμπόδιο σε μια τέτοια απόφαση. Αγορές, αναλυτές και οίκοι αξιολόγησης θέλουν μια σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει τις φιλοεπιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πορεία που έχει ήδη ξεκινήσει».