Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα premium ποτά, έτσι και κάθε καλό ρούμι δημιουργεί φανατικούς με βάση τα δικά του μοναδικά πλεονεκτήματα και το ιδιαίτερο γευστικό του προφίλ. Ωστόσο, ορισμένες εκδόσεις παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα: γίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές σε εκείνους που πίνουν ουίσκι. Αυτό συμβαίνει με τη νέα limited edition κυκλοφορία της σειράς Master Blender από το αξιόλογο αποστακτήριο των Μπαρμπάντος, Mount Gay.
Η σειρά ρούμι υψηλής ποιότητας Master Blender κυκλοφόρησε το 2018 με την κυκλοφορία του XO: The Peat Smoke Expression. Μaster blender του Mount Gay εκείνη την εποχή ήταν o Allen Smith, ωστόσο τον επόμενο χρόνο τον ρόλο αυτό ανέλαβε η Trudiann Branker, η οποία άφησε το δικό της αποτύπωμα στη συλλογή.
Οι κυκλοφορίες του Master Blender υπό την «μπαγκέτα» της Branker περιλαμβάνουν το Pot Still Rum, το Port Cask Expression, το Andean Oak Cask και το Madeira Cask Expression. Τώρα, έρχεται να προστεθεί στη σειρά το The PX Sherry Cask Expression, ένα καλά παλαιωμένο ρούμι που θα αρέσει στους λάτρεις του ουίσκι, ιδιαίτερα σε εκείνους που εκτιμούν τα σκωτσέζικα αποστάγματα που έχουν ωριμάσει σε βαρέλια από σέρι.
Το συγκεκριμένο ρούμι, αφού αποστάχθηκε, παλαίωσε για 20 χρόνια σε βαρέλια αμερικανικού ουίσκι στα Μπαρμπάντος. Ο χρόνος αυτός αποτελεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο διάστημα, καθώς η ζέστη και η υγρασία του τροπικού κλίματος θεωρούνται παράγοντες που επιταχύνουν τη διαδικασία ωρίμανσης.
Στη συνέχεια, το ρούμι πέρασε έναν επιπλέον χρόνο σε βαρέλια από σέρι Pedro Ximenez, ένα είδος βαρελιού που παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στη βιομηχανία του σκωτσέζικου ουίσκι. Το Macallan και το GlenDronach, για παράδειγμα, είναι δύο αποστακτήρια single malt που χρησιμοποιούν -μεταξύ άλλων- αυτό το είδος βαρελιού, για να ωριμάσουν σχεδόν ολόκληρο το απόθεμα ουίσκι τους. Όπως, επίσης, συμβαίνει με όλα τα ρούμι Mount Gay, δεν προστέθηκε ζάχαρη στο απόσταγμα.
Το ρούμι εμφιαλώνεται στους 45% ABV και φιλτράρεται χωρίς ψύξη. Σύμφωνα με τη γευστική περιγραφή που δίνει η εταιρεία, ο ουρανίσκος είναι λαμπερός παρά την ηλικία του, με πλούσιες νότες δρυός ακολουθούμενες από μαύρο πιπέρι, κανέλα, σύκο, σταφίδα, μελάσα και καραμέλα. Τα αποτελέσματα του φινιρίσματος σέρι PX είναι αξιοσημείωτα, χωρίς να υπερκαλύπτουν την ταυτότητα του πυρήνα που διαθέτει αυτό το ρούμι υψηλής ποιότητας του Mount Gay.
To Mount Gay PX Sherry Cask Expression είναι διαθέσιμο σε 4.200 μπουκάλια με προτεινόμενη τιμή κατασκευαστή στα 270 δολάρια. Μπορείτε να εξερευνήσετε ολόκληρη τη συλλογή, συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων εκδόσεων του Master Blender, στον ιστότοπο της Mount Gay.