Η μετά-Τσίπρα εποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με την παραίτηση του από την ηγεσία με την οποία αιφνιδίασε ακόμη και στενούς του συνεργάτες μετά από ένα τριήμερο περισυλλογής στο εξοχικό του στο Σούνιο. 
Πιθανόν μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα συνεδριάσει  η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και θα αναλάβει τη συγκρότηση Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και θα οδηγήσει το κόμμα στις διαδικασίες που προβλέπονται για την εκλογή ηγεσίας.
Ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα γίνει έκτακτο ή διαρκές συνέδριο. Στην πρώτη περίπτωση εκλέγονται εκ νέου οι σύνεδροι ενώ στην δεύτερη μετέχουν οι σύνεδροι που εξελέγησαν στο τελευταίο συνέδριο.
Την επόμενη Δευτέρα, μετά την ορκωμοσία των βουλευτών, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα εκλέξει νέο επικεφαλής ενόψει της τριήμερης συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Επικρατέστερη η Όλγα Γεροβασίλη.
Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Χαρίτσης, Δούρου, Τεμπονέρας, Σακελλαρίδης και Πολάκης (για καταγραφή δυνάμεων) είναι τα ονόματα που ακούγονται για συμμετοχή στην κούρσα διαδοχής του Αλ. Τσίπρα. 
Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε αναμενόμενη την απόφαση του Αλ.Τσίπρα μετά από τρεις ήττες. Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίστηκε με την τοξικότητα. 
Στις στιγμές υπερηφάνειας που χάρισε η μέχρι τώρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε ανάρτησή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως τις πιστώνεται προσωπικά και ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε διάψευση της έντονης φημολογίας για παραίτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχώρησαν αρμόδιες πηγές του κόμματος