«Εμείς αποδείξαμε ότι η πατρίδα μας έχει σύνορα και στη θάλασσα και στον αέρα και στη στεριά και τα σύνορα αυτά πρέπει να φυλάσσονται. Μειώσαμε στο ελάχιστο τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές, με πολύ σημαντικό αποτύπωμα σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Στηρίξαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, οικοδομήσαμε πανίσχυρες συμμαχίες. Και ναι, σήμερα η Ελλάδα είναι μία χώρα πολύ πιο ισχυρή, με πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από ό,τι το 2019», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος σε πολίτες που συγκεντρώθηκαν ώστε να τον υποδεχτούν στους Λειψούς.

«Η νησιωτικότητα είναι μια μεγάλη ευλογία για τον τόπο μας. Μας υποχρεώνει όμως κι εμάς να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις δικές σας απαιτήσεις και στις δικές σας προσδοκίες. Πρώτα και πάνω απ' όλα θέλουμε να αισθάνεστε ασφαλείς. Η ασφάλεια έχει πολλές διαφορετικές διαστάσεις. Θέλουμε να αισθάνεστε ασφαλείς γιατί εσείς εδώ φυλάτε τα ανατολικά σύνορα της πατρίδας μας, τα οποία ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρώπης», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναδεικνύοντας την πολυδιάστατη έννοια της ασφάλειας για τα νησιά, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε τη σημασία της οικονομικής ανάπτυξης, της δημιουργίας καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας για τους νέους, και της παροχής ποιοτικής δημόσιας υγείας και παιδείας.

«Ασφάλεια, όμως, στα νησιά μας σημαίνει και κάποια πράγματα ακόμα. Κατ' αρχάς σημαίνει δυνατότητα να μπορούν τα νέα παιδιά, οι νέοι επαγγελματίες να μένουν στον τόπο τους, να μένουν στα νησιά τους. Και αυτό για να μπορεί να γίνει χρειαζόμαστε περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Εγώ χαίρομαι πραγματικά -μαζί και με τον περιφερειάρχη- γιατί τα Δωδεκάνησα αποτελούν σήμερα τη ναυαρχίδα του τουρισμού της πατρίδας μας. Έχετε κάνει μια εξαιρετική δουλειά, από τα μεγάλα νησιά μέχρι τα πιο μικρά νησιά», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και συμπλήρωσε πως «η οικονομική ανάπτυξη των μικρών νησιών έρχεται πρώτα και πάνω από όλα μέσα από την τόνωση της οικονομικής τους δραστηριότητας. Και βέβαια μέσα από μία σειρά από βασικές υποδομές, ακτοπλοϊκή σύνδεση».

«Θα κόψουμε το "γόρδιο δεσμό" της στελέχωσης των νησιών μας με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό»

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ακόμη: «Θα λύσουμε -θα κόψουμε αν χρειάζεται- τον "γόρδιο δεσμό" της στελέχωσης των νησιών μας με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Και βέβαια, θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το σύστημα των διακομιδών μας, στην περίπτωση που χρειάζεται κάποιος να μεταφερθεί σε ένα μεγαλύτερο νοσοκομείο.

Θα στηρίξουμε, βέβαια, και τα σχολεία μας. Πόσα παιδιά έχετε εδώ στο σχολείο; Ογδόντα με εκατό. Αυτό, ξέρετε, έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία. Είστε ένα ζωντανό νησί το οποίο έχει κρατήσει εδώ τον πληθυσμό του και θέλουμε τα παιδιά τα οποία πηγαίνουν σχολείο εδώ, να αισθάνονται ότι έχουν ακριβώς τις ίδιες ευκαιρίες με ένα παιδί που μπορεί να πηγαίνει σχολείο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό δεν σημαίνει μόνο καλούς δασκάλους και καθηγητές, σημαίνει μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση των παιδιών που τελικά θα επιλέξουν να ολοκληρώσουν το σχολείο τους εδώ. Σημαίνει πρόσβαση, τεχνολογία. Ξέρετε τι σημαίνει για τα παιδιά, ειδικά των ακριτικών περιοχών, να μπαίνει ξαφνικά ένας διαδραστικός πίνακας και να μπορούν να βλέπουν να ανοίγεται ένα καινούργιο παράθυρο στον κόσμο και στην τεχνολογία; Είναι μια πραγματική επανάσταση αυτή, ειδικά για τα μικρότερα σχολεία μας στα νησιά μας». Έκανε λόγο για ένα «πλαίσιο ασφάλειας», όπως ο ίδιος το αντιλαμβάνεται, δεσμευόμενος «από το όμορφο νησί σας, ότι αυτή την πολιτική θα τη συνεχίσουμε και την επόμενη τετραετία».

Στο τέλος του χαιρετισμού του, απευθυνόμενος σε ομογενείς από το Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα με καταγωγή από τους Λειψούς οι οποίοι τον υποδέχτηκαν μαζί με τους κατοίκους του ακριτικού νησιού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι τήρησε την υπόσχεση που ανέλαβε κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις αρχές του 2020, να βρεθεί στους Λειψούς. «Είχα υποσχεθεί τότε -είχα πάει, το θυμάστε, λίγο πριν τον Covid- είχα πει τότε ότι εγώ θα έρθω πριν από τις εκλογές στους Λειψούς. Κι επειδή εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, σας το λέω να το ακούσετε: θα ξαναέρθω, με τη βοήθεια του Θεού, ως πρωθυπουργός και μετά τις εκλογές. Ευχαριστώ πολύ», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.