Ακόμα ένα χρόνιο πρόβλημα της πόλης μας βρήκε την λύση του, όχι με μαγικά αλλά με σχέδιο και συστηματική δουλειά. Τα άρρωστα και επικίνδυνα δένδρα της οδού Τσιμισκή που τόσο μελάνι απόγνωσης χύθηκε για τα προβλήματα που δημιουργούσαν τα τελευταία 2 χρόνια, άρχισαν να κόβονται και αντικαθίστανται με νέα.
Συγκεκριμένα αφαιρέθηκαν 115 δένδρα και φυτεύονται 163 νέα καλύπτοντας και όλες τις άλλες δενδροδόχους που υπήρχαν στην Τσιμισκή, αλλά παρέμεναν κενές επί δεκαετίες. Αυτό δεν είναι το μόνο καλό νέο. Τα νέα δένδρα είναι ήδη από 11 ως 12 ετών και ανήκουν στο είδος Celtis Australis που έχουν συμπαγή κορμό και αναπτύσσονται γρήγορα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτές ο εργασίες έγιναν όπως και όλες οι άλλες που αφορούν τον γερασμένο και επικίνδυνο πληθυσμό δένδρων, στο πλαίσιο ενός επιστημονικά σχεδιασμένου προγράμματος για το πράσινο της πόλης, που εκτελεί για πρώτη φορά ο Δήμος Θεσσαλονίκης, κλείνοντας τα αυτιά στην μικροπολιτική τοξικότητα κάποιων κύκλων της πόλης.
Αποδεικνύεται ότι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ιεραρχεί την λύση των χρόνιων προβλημάτων τοποθετώντας την πάνω από την μικροπολιτική και τον λαϊκισμό. Το σχέδιο του εκτελείται και καμία μέρα δεν θα πάει χαμένη. Μόνον έτσι η Θεσσαλονίκη, που όλοι λέμε ότι έχει βαλτώσει επί δεκαετίες, θα αλλάξει και θα βρει τη νέα εικόνα, τη νέα ταυτότητα, τη νέα προοπτική της. Αυτό θέλει η πλειοψηφία των πολιτών, αυτό θα πετύχουμε.
ΥΓ. Στην πρωινή βόλτα είδα τα δένδρα, που πριν ένα μήνα αντικατέστησαν τις γερασμένες και επικίνδυνες λεύκες στην Πλατεία Δικαστηρίων, να έχουν βγάλει κλαδάκια. Χαμογέλασα και συνέχισα αισιόδοξος…

*Ο Κώστας Παρχαρίδης είναι ιδιοκτήτης της Chalkos Gallery και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη “Ναι στη Θεσσαλονίκη” του Δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα