Τρία μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λαγκαδά και συγκεκριμένα ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Αυγής” Θεσσαλονίκης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασσήρου και ο Πολιτιστικός Οργανισμός Λαγκαδά η "Μυγδονία", θα πάρουν μέρος στο 1ο φεστιβάλ «Χτίζοντας Γέφυρες  Διασυνοριακού Πολιτισμού», στο Χατζηδήμοβο, της Βουλγαρίας. 

Οι εκδηλώσεις γίνονται στα πλαίσια του έργου “RENOVATION”, έργο που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG “Ελλάδα - Βουλγαρία 2014-2020”. Κύριος στόχος του έργου είναι η βελτίωση της πολιτιστικής υποδομής στο Δήμο Λαγκαδά, στο Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο στην κοινότητα Σοχού, στην Ελλάδα και στο Δήμο Hadzhidimovo στο Πολιτιστικό Κέντρο Κοινότητας Yane Sandanski-1928, στη Βουλγαρία ώστε να αξιοποιηθούν για τη διατήρηση, προστασία, προβολή και ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κοινή διασυνοριακή περιοχή. Τα πολιτιστικά κέντρα αποτελούν την «καρδιά» των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στις μικρές πόλεις της διασυνοριακής περιοχής, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη ζωή του τόπου.

. Τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα θα παρουσιάσουν χορούς του Πόντου, της Μακεδονίας και της Θράκης, αντίστοιχα. Επιπλέον, ο Δήμος Λαγκαδά ανέλαβε την παραγωγή της μουσικής συναυλίας με τίτλο «Από τη Μαύρη Θάλασσα στην Οικουμένη – Αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση του Κώστα Βάρναλη», ειδικά για το έργο, η οποία θα παρουσιασθεί σε πρώτη εκτέλεση στην τελική λήξης. Ο Κώστας Βάρναλης αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε Ελλάδα και Βουλγαρία, μιας και γεννήθηκε (1884) και μεγάλωσε στον Πύργο της Ανατολικής Ρωμυλίας το σημερινό Μπουργκάς, όπου κατοικούσαν πολλοί Έλληνες. Φοίτησε σε Ελληνικό Σχολείο και συνέχισε την εκπαίδευσή του στη Φιλιππούπολη και στη συνέχεια στην Αθήνα, από πήρε το πτυχίο του ως φιλόλογος (1908). Διετέλεσε για πολλά χρόνια καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, ενώ εργάστηκε και ως δημοσιογράφος. Ως ποιητής, συγγραφέας, κριτικός, μεταφραστής και εν γένει διανοούμενος, ο Κώστας Βάρναλης μας κληροδότησε σημαντικά έργα, διαχρονικής αξίας. 

Τον Δήμο Λαγκαδά θα εκπροσωπήσει στην εκδήλωση αποστολή, με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Δημοτικών Ενοτήτων, Εμμανουήλ Πατλιάκα. Την οργάνωση της εκδήλωσης έχει αναλάβει η ομάδα έργου του επικεφαλής εταίρου, Πολιτιστικό Κέντρο “Yane Sandanski -1928” του Δήμου Χατζηδήμοβο της Βουλγαρίας.

Να σημειωθεί ότι το 2ο Φεστιβάλ «Χτίζοντας Γέφυρες Διασυνοριακού Πολιτισμού», στο πλαίσιο του έργου “RENOVATION”, θα υλοποιηθεί στο Δ.Δ. Σοχού του Δήμου Λαγκαδά, στις 24 Ιουνίου 2023. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν σύντομα.