Τα γεγονότα και τους αγωνιστές του Μάη του ’36 τίμησε σήμερα Τρίτη 9 Μαΐου 2023, 87 χρόνια μετά, η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Εργάτη και ενός λεπτού σιγή.
87 χρόνια μετά, το Ε.Κ.Θ., τα Σωματεία της Δύναμής του, οι νέοι και οι νέες, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης τίμησαν τη μνήμη και τους αγώνες των νεκρών εργατών, εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στις τραγικές ημέρες του Μαΐου του 1936 και συγκλόνισαν τη Θεσσαλονίκη.
Το «ελληνικό Σικάγο» γράφτηκε με αίμα στις σελίδες της Ιστορίας του Εργατικού Κινήματος της χώρας. 
Η 9η Μαΐου ήταν η εξέλιξη των μεγάλων γεγονότων του ’36, το αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων των καπνεργατών και στην συνέχεια και άλλων επαγγελματικών κλάδων της πόλης. Τραγικός απολογισμός των κινητοποιήσεων των εργαζομένων 12 νεκροί και περίπου 300 τραυματίες. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΘ, "87 χρόνια μετά οι εργαζόμενοι της χώρας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα διεκδικώντας τα αυτονόητα: ένα Παρόν και ένα Μέλλον χωρίς ακρίβεια, κοινωνική φτώχεια, εργασιακή επισφάλεια και ανισότητες".
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν και απαιτούν "δικαίωση των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης,  ασφάλεια στους χώρους εργασίας και μείωση των εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων".