Με την ανακοίνωση του αποτελέσματος του exit poll βγήκαν τα... κομπιουτεράκια και μπήκαν μπροστά τα σενάρια με τις πιθανές κυβερνητικές διεξόδους.

Καθώς με το σύστημα της απλής αναλογικής το πρώτο κόμμα με το 40% δεν σχηματίζει κυβέρνηση, το πρώτο πιθανό σενάριο είναι η συνεργασία του πρώτου με τον τρίτο και συγκεκριμένα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αν αθροιστούν τα ποσοστά τους μπορεί να φτάσουν στο 52% ενώ στη χαμηλότερη πρόβλεψη περιορίζονται στο 46%. Και στις δύο προβλέψεις ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι εφικτός. Μια κυβέρνηση των δύο κομμάτων μπορεί να δώσει κυβέρνηση με στήριξη 156- 161 βουλευτών. Το θέμα βέβαια είναι αν υπάρχει η πρόθεση των ηγεσιών να συμβεί αυτό, κάτι που θα φανεί από το πώς θα χειριστούν από αύριο τις διερευνητικές εντολές.

Το σενάριο που προέκρινε ο ΣΥΡΙΖΑ του «προοδευτικού μετώπου» φαίνεται πιο ασθενές. Για να γίνει πραγματικότητα χρειάζεται συνεργασία τεσσάρων ίσως και πέντε κομμάτων. Είναι άλλωστε άγνωστο αν τόσο ο Γιάνης Βαρουφάκης, όσο και η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα βρουν κοινό τόπο για τον σχηματισμό κυβέρνησης με αριστερό πρόσημο. Η στάση του ΚΚΕ έχει εκφραστεί ήδη και αποκλείει κάθε συνεργασία.

Τα σενάρια πάντως γίνονται προς το παρόν με βάση τα ευρήματα των exit poll και πιο ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις εκλογικές περιφέρειες.