Την... απλή μέθοδο των τριών θυμούνται τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων! Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, κάποιοι έκαναν βουτιά στα μαθητικά τους χρόνια, για να δουν τι θα βγάλει η κάλπη, όσον αφορά τους υποψηφίους.
Η απλή αναλογική έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα σύνθετη, αφού τα "περισσεύματα", από τα οποία θα προκύψουν οι επιπλέον έδρες, πονοκεφαλιάζουν τους πάντες. Κι επειδή οι "σίγουροι" δεν είναι και πολλοί, οι περισσότεροι, που έχουν και χρόνια να ασχοληθούν με μαθηματικά, επιστράτευσαν κομπιουτεράκια.
Υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α Θεσσαλονίκης, από αυτούς που, λόγω αρχικού επαγγέλματος θα έπρεπε να παίζει στα δάχτυλα το "στα εκατό 30, στα 17 πόσο", εθεάθη με την εφαρμογή "αριθμομηχανή" στο κινητό του, να κάνει υπολογισμούς. Δεν θα αναφέρω το όνομά του, αφού δεν έχει και τόση σημασία. Όποιος δεν κάνει τις πράξεις μόνος του, τις κάνει το επιτελείο του γι αυτόν.
Ακόμη και στους λεγόμενους "σίγουρους", το ίδιο γίνεται. Βλέπετε, οι λεγόμενοι "σίγουροι" φοβούνται αυτό που πολλοί ψηφοφόροι σκέφτονται και αρκετοί ακολουθούν: "Να σταυρώσουμε κάποιον άλλον, αυτός είναι... σίγουρος" λένε -κι έτσι τα σταυρουλάκια... αλλάζουν στρατόπεδο.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που θα ανακοινωθούν την εβδομάδα πριν τις εκλογές, δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να παγιώνει τη διαφορά και, σε μερικές περιπτώσεις, να ανοίγει λίγο παραπάνω την ψαλίδα. Τη λέξη "αυτοδυναμία" δεν την ψελλίζει κανείς, ειδικά εάν και εφόσον αυτή προκύψει, θα προκύψει σε εκλογές με ενισχυμένη αναλογική.
Οι ίδιες δημοσκοπήσεις έχουν κάνει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να υπολογίζουν και αυτοί. Οι δημοσκοπήσεις στις ποιοτικές ερωτήσεις είναι αυτές που τους έχουν κάνει να ανησυχούν ελαφρώς, καθώς είναι οι νεοεισερχόμενοι αυτοί που, παραδόξως, απειλούν τους, ως τώρα, εκλεγμένους! Είναι και οι "σκάνζες" μεταξύ Α και Β Θεσσαλονίκης που άλλαξαν τα δεδομένα και, μια βδομάδα πριν τις εκλογές, κάποιοι ανησυχούν ιδιαίτερα.
Στο ΠΑΣΟΚ, είτε κομπιουτεράκι χρησιμοποιήσουν, είτε... αριθμητήριο, το αποτέλεσμα είναι ένα: Έδρα μία και, υπό πολλές προϋποθεσεις, δεύτερη -και αν... Η μάχη δίνεται από όλους, όμως οι μέρες περνούν και τα δεδομένα δεν αλλάζουν...
Τα πάνω - κάτω έχουν έρθει και στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελλόπουλου. Αν και έχει παγιώσει το ποσοστό της, δεν υπάρχουν "σίγουροι" και "αουτσάιντερ". Όλα παίζουν.
Μια έδρα φαίνεται να κερδίζει στην Α Θεσσαλονίκης και το ΜέΡΑ25, αν, φυσικά, πιάσει το πολυπόθητο 3% πανελλαδικά (κάτι που φαίνεται να γίνεται με πολύ κόπο και πολλά βάσανα)...
Γράφει ο Περαστικός