Αυτές τις ώρες σε μια εβδομάδα από τώρα, η προεκλογική περίοδος θα έχει επισήμως ολοκληρωθεί. Μια από τις παρατεταμένες προεκλογικές περιόδους, με δεδομένο ότι ουσιαστικά έχει ξεκινήσει μετά την Πρωτοχρονιά και οι εκλογές ανακοινώθηκαν τρεις εβδομάδες πριν επισήμως προκηρυχθούν, φτάνει προς το τέλος, με το τοπίο να μοιάζει προοδευτικά να ξεκαθαρίζει.

Το προβάδισμα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δεν χάθηκε ποτέ στη διάρκεια της τετραετίας, μοιάζει να διευρύνεται μέρα με τη μέρα, καθώς οι πολίτες λαμβάνουν την απόφασή τους, ενώ προοδευτικά ενσωματώνονται στο «δείγμα» των κομμάτων και οι μέχρι πρότινος αναποφάσιστοι. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΝΔ παραμένει σταθερά μπροστά, με τη Metron Analysis να εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή το προβάδισμα της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στις 8,2 μονάδες και την εταιρία GPO να μετρά τη διαφορά στις 6,1 μονάδες σε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Στο επιτελείο της ΝΔ υποδέχονται με ικανοποίηση τα ευρήματα που μοιάζουν σε συμφωνία με τα νούμερα που παίρνουν και στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και με τις βασικές τάσεις που προκύπτουν από την ανάλυση των focus groups. Βεβαίως, η εμπέδωση ενός σαφούς προβαδίσματος εγκυμονεί τον κίνδυνο εφησυχασμό είτε του μηχανισμού, είτε μερίδας των ψηφοφόρων, συνεπώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να επιτρέψει να περάσει το αίσθημα «χαλάρωσης» λίγες μέρες πριν την κάλπη. Παράλληλα, όπως επισημαίνει κεντρικό γαλάζιο στέλεχος, κρίσιμο είναι η ΝΔ να αποφύγει κάποιο μείζον λάθος στον εναπομείναντα χρόνο, το οποίο θα μπορούσε να εκτροχιάσει μια καμπάνια που έχει κυλήσει ως τώρα με βάση το πλάνο.

Βάσεις αυτοδυναμίας

Η έρευνα της Metron Analysis για το χθεσινό δελτίο του Mega έχει και μια πρόσθετη παράμετρο, ήτοι ότι έχει ένα μεγάλο δείγμα άνω των 2.000 ατόμων και έχει «προλάβει» να μετρήσει και το debate της Παρασκευής που παρακολούθησαν πολλοί ψηφοφόροι. Από την ανάλυση των αριθμών, λοιπόν, και παρά την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει πολιτικά την υπόθεση των υποκλοπών, προκύπτει ότι η εικόνα δεν αλλάζει, ίσα-ίσα η τάση υπέρ της ΝΔ συνεχίζεται.

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ φτάνει το 36,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 28%, μια διαφορά άνω των 8 μονάδων. Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 10,3%, το ΚΚΕ στο 7,4%, η Ελληνική Λύση μοιάζει να μπαίνει στη Βουλή με 3,3%, ενώ στο 4,4% αποτυπώνεται το ΜέΡΑ 25,. Κάτω από τον πήχη του 3% υπάρχουν, παράλληλα, ενδιαφέρουσες εξελίξεις, μιας και με 2,5% παλεύει για τη Βουλή η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ στο 1,3% εκτιμώνται η Εθνική Δημιουργία και η Νίκη. Υπό αυτό το πρίσμα, ένα σενάριο επτακομματικής Βουλής στις εκλογές της απλής αναλογικής δεν μπορεί να αποκλειστεί ως θεωρητική πιθανότητα.

Οι ποιοτικοί δείκτες, πάντως, είναι συντριπτικοί υπέρ της ΝΔ. Το κυβερνών κόμμα καταγράφει 70% στην παράσταση νίκης, ενώ καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 37% και ο Αλέξης Τσίπρας με 22%. Τέλος, κρίσιμη είναι και η παράμετρος ότι οι πολίτες μοιάζουν, έστω και οριακά, να τάσσονται υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων με 50% έναντι 47% αυτών που επιζητούν κυβερνήσεις συνεργασίας.  Την ίδια ώρα σε σημερινή δημοσκόπηση της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος είναι υπέρ της Νέας Δημοκρατίας κατα 5%.

Οι σταθμοί Μητσοτάκη

Με την άμμο στην κλεψύδρα να αδειάζει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει ένα μπαράζ περιοδειών ως την Παρασκευή. Σήμερα το πρωί θα βρίσκεται στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη, ενώ για την Κυριακή προγραμματίζεται η Διακομματική Συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στο Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου και στη συνέχεια θα επσικεφθεί την περιοχή. Τη Δευτέρα θα είναι στου Ζωγράφου, μια περιοχή του Νοτίου Τομέα της Αθήνας, της πολυπληθέστερης εκλογικής περιφέρειας, ενώ την Τρίτη σειρά έχει η Α’ Πειραιώς, όπου βάζει υποψηφιότητα ο Αλέξης Τσίπρας. Την Τετάρτη, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Καστοριά, ενώ την Πέμπτη προγραμματίζεται η μεγάλη του ομιλία στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου θα βρεθεί για να κάνει νέα δήλωση στήριξης της ΝΔ και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Η αυλαία της προεκλογικής περιόδου θα πέσει το απόγευμα της Παρασκευής στο Θησείο, στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου στη σκιά της Ακρόπολης, μιας και ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να…χαλάσει το γούρι του 2019, όταν η καταληκτική συγκέντρωση της ΝΔ είχε γίνει στο ίδιο μέρος.