Αυτό το +20% δεν το περίμενε ούτε ο πιο αισιόδοξος Νεοδημοκράτης. Το παραδέχτηκε, άλλωστε, αμέσως μετά τα πρώτα αποτελέσματα και το τελικό Exit Poll, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας που έτυχε, εκείνη την ώρα, να βρίσκεται στο πολιτικό πάνελ της ΕΡΤ...
Τι σημαίνει, όμως, αυτό το 20+ της Νέας Δημοκρατίας; Πρώτο και κύριο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, πλέον, δεν πείθει. Δεν γνωρίζουμε αν υπεύθυνος είναι ο Τσίπρας ή κάποια από τα στελέχη του, όπως έχει μπει στον αγώνα να αποδείξει το σύστημα του προέδρου στο κόμμα. Υποπτευόμαστε, όμως, ότι πέρα από τους ευσεβείς πόθους όλων αυτών που έχουν ριχθεί στη μάχη να προστατέψουν τον Τσίπρα, ότι συμβαίνουν και τα δύο.
Ναι, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ο φέρελπις πολιτικός του παρελθόντος. Δοκιμάστηκε, εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη λειψός. Το ίδιο, όμως, έγινε και με το κόμμα του και τα υπόλοιπα στελέχη του. Από τον "μαρτυριάρη" Κατρούγκαλο (όπως τον αποκαλούν στη Νέα Δημοκρατία) ως τον θρασύ Πολλάκη. Πέρα από τους οπαδούς τους, δεν τους πιστεύει κανείς. Και, αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, οι οπαδοί τους μειώθηκαν.
Δεν γνωρίζουμε αν στη Νέα Δημοκρατία πλέουν, ακόμη, σε πελάγη ευτυχίας. Αν το κάνουν, καιρός να βρουν απάνεμο λιμάνι, γιατί στις 25 Ιουνίου έχουμε εκλογές. Και το 20+ δεν το ΄χει σε τίποτα να μειωθεί. Άσε που η αυτοδυναμία δεν προκύπτει με τον ίδιο τρόπο... ΟΚ, μεγάλο το κατόρθωμα να έχεις ντάμπλ σκορ από τον αντίπαλο ενώ ήσουν και κυβέρνηση (και θα ΄πρεπε να ΄χεις φθορά), όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που έδωσαν την ψήφο τους συγκρίνοντας τον αντίπαλο και βλέποντας, απλά, πως αντίπαλος δεν υπάρχει. Η πολιτική του "έχουν δοκιμαστεί, οι πολίτες δεν έχουν παρά να συγκρίνουν", δούλεψε για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά τώρα έχει μια δουλειά μπροστά της και τρίτη ευκαιρία δεν θα υπάρξει - είναι σίγουρο.
Γιατί δεν θα υπάρξει; Επειδή από πίσω έρχεται ένας νέος κεντροαριστερός πολιτικός, ο Νίκος Ανδρουλάκης που, παρά τα μειονεκτήματά του, κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, να αποδείξει πως το ΠΑΣΟΚ είναι ΄δω, ενωμένο δυνατό, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς για το κόμμα και τον Αλέξη Τσίπρα, επιμένει να κλέβει συνθήματα. Ακόμη και σήμερα το πρωί φωνάζουν "ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ΄δω", "ο Αλέξης Τσίπρας είναι ΄δω", ενώ στην πραγματικότητα παρών φώναξε ο Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ.
Ο Ανδρουλάκης είναι ένας αδοκίμαστος πολιτικός - κι αυτό συγκινεί τους Έλληνες. Θέλουν να δοκιμάζουν -και θα το κάνουν. Το πρόβλημά του, λέγεται... ΠΑΣΟΚ. Είναι το ΠΑΣΟΚ που έχει δοκιμαστεί και που πρέπει, πλέον, να αποδείξει ότι έχει αλλάξει και δεν έχει σχέση με αυτό του παρελθόντος. Δύσκολη δουλειά...
Τα ποσοστά στους υπόλοιπους έδειξαν πως η απλή αναλογική δεν "περνάει" σε αυτήν τη χώρα. Τελικά ήταν μειονέκτημα γι αυτά, παρά πλεονέκτημα. Έμειναν πολλοί εκτός και πριμοδότησαν τον... πρώτο, σε αυτό το -υποτίθεται- απλό και άδολο σύστημα που έφερε ένα αριστερό κόμμα στη χώρα. Κι όσοι μπήκαν, πρέπει να δείξουν ότι δεν ζουν σε παράλληλο σύμπαν. Αν θέλουν να παραμείνουν και να μην καταλήξουν γραφικοί.
Οι νέες εκλογές είναι πολύ κοντά. Όλο πρέπει να αφήσουν το +20 και να δουν τι σημαίνει το ποσοστό της αποχής. Κι αν αυτό θα μείνει εκεί, ή θα μειωθεί, αλλάζοντας αρκετά το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.
Γράφει ο Περαστικός