Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός και αυτό το επιβεβαιώνει περίτρανα ο Ιάπωνας ποδοσφαιριστής, Καζουγιόσι Μιούρα, ο οποίος στα 56 συνεχίζει να παίζει ποδόσφαιρο, κάνοντας μάλιστα λίγες ημέρες πριν το ντεμπούτο του στον 15ο σύλλογο της καριέρας του. 36 ολόκληρα χρόνια πέρασαν από τότε που ο Καζουγιόσι Μιούρα έκανε τα πρώτα του βήματα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Ο πρώην Ιάπωνας διεθνής έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο το 1986 και είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία εν ενεργεία ποδοσφαιριστής παγκοσμίως. Ακόμη καλύτερα, είναι ο τελευταίος ποδοσφαιριστής που απέμεινε από το παιχνίδι FIFA 96 που συνεχίζει να αγωνίζεται.

Πλέον αγωνίζεται στην Β’ Κατηγορία της Πορτογαλίας, καθώς πλέον αποτελεί μέλος της Ολιβεϊρένσε, με τη φανέλα της οποίας έκανε ντεμπούτο λίγες ημέρες πριν, καθώς μπήκε ως αλλαγή στο 89’ της αναμέτρησης κόντρα στην Βισέου. Η Ολιβεϊρένσε βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 10η θέση της LigaPro με εννέα νίκες σε 29 αγώνες, ενώ ο Μιούρα είχε ενταχθεί στον πορτογαλικό σύλλογο από τον Φεβρουάριο, από τη μητρική ομάδα Yokohama FC, η οποία ανήκει στον Όμιλο Onodera – μια εταιρεία που κατέχει το 52,5% της Ολιβεϊρένσε.

Μιλώντας για το ποδόσφαιρο και για την Ολιβεϊρένσε ο ίδιος είχε δηλώσει: “Αν και αυτό είναι ένα νέο μέρος για μένα, θα δουλέψω σκληρά για να δείξω σε όλους τι μπορώ να πετύχω. Νομίζω ότι θα ασχολούμαι πάντα με το ποδόσφαιρο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Δεν ξέρω πόσο καιρό θα παίζω. Μπορεί να σταματήσω αύριο, μπορεί σε δύο ή τρία χρόνια από τώρα. Όταν υπέγραψα το πρώτο μου επαγγελματικό συμβόλαιο στη Βραζιλία σε ηλικία 18 ετών, δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα έπαιζα μέχρι αυτή την ηλικία. Κατάφερα να το κάνω αυτό γιατί έχω βάλει όλη μου την ενέργεια στο ποδόσφαιρο”.

Ο Μιούρα κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ που κρατούσε ο σπουδαίος Άγγλος διεθνής, Στάνλεϊ Μάθιους, ο οποίος αγωνιζόταν σε top level ως τα 50 χρόνια του. Πρόκειται για έναν παίκτη – σύμβολο του ποδοσφαίρου στην Ιαπωνία, ο οποίος εκτός από το ρεκόρ που κατέχει ως ο μεγαλύτερος σε ηλικία εν ενεργεία παίκτης, είναι επίσης ο γηραιότερος σκόρερ στην πρώτη επαγγελματική κατηγορία της Ιαπωνίας, J-League, αλλά και ο ποδοσφαιριστής με τη μεγαλύτερη επαγγελματική καριέρα στον κόσμο. Μάλιστα κατέχει επίσης τη διάκριση ότι έπαιξε επαγγελματικό ποδόσφαιρο σε πέντε διαφορετικές δεκαετίες (δεκαετίες 1980–2020).

Η πλούσια καριέρα του

Γνωστός και ως “King Kazu”, ο 56χρονος επιθετικός γεννήθηκε το 1967 και πραγματοποίησε το επαγγελματικό του ντεμπούτο το 1986 στη βραζιλιάνικη Σάντος. Μέχρι και το 1990 αγωνίστηκε σε αρκετούς βραζιλιάνικους συλλόγους, όπως οι Παλμέιρας, Ματσουράμπα, Κλαμπ ντε Ρεγκάτας, XV de Jau και Κοριτίμπα. Το 1990 επέστρεψε στην Ιαπωνία και έως το 1998 αγωνίστηκε με επιτυχία στην Τόκιο Βέρντι, ενώ τη σεζόν 1994-95 δόθηκε δανεικός στην Τζένοα, όπου σε 21 συμμετοχές πέτυχε ένα τέρμα. Το 1999 αγωνίστηκε με τη φανέλα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ συνολικά 12 φορές, ενώ το 1999-2000 στην Κιότο. Ακολούθησε μια τετραετία στην Βίσελ Κόμπε, ενώ από το 2005 ανήκει στην Γιοκομάχα, από την οποία δόθηκε δανεικός σε Σίδνεϊ, Σουζούκα και Ολιβεϊρένσε.

Αγωνίστηκε με μεγάλη επιτυχία με τη φανέλα της Εθνικής Ιαπωνίας, καθώς εκπροσώπησε 89 φορές τη χώρα του, σημειώνοντας και 55 τέρματα. Στην πολυετή καριέρα του έχει κερδίσει πολλούς τίτλους σε συλλογικό επίπεδο, ενώ σε προσωπικό μεταξύ άλλων έχει αναδειχθεί “Καλύτερος Ασιάτης ποδοσφαιριστής της χρονιάς” το 1992, πρώτος σκόρερ στην J1 League το 1996 και πολυτιμότερος παίκτης του AFC Asian Cup το 1992. Μάλιστα είναι γνωστός και για το περίφημο “Kazu dance”, τον ιδιαίτερο δηλαδή τρόπο με τον οποίο πανηγυρίζει την επίτευξη ενός τέρματος.