Έτοιμος να διεκδικήσει την ψήφο των δημοτών Καλαμαριάς είναι ο Δημήτρης Παπαδόπουλος με τον συνδυασμό «Αυτοδύναμη Καλαμαριά». Πρόκειται για έναν πετυχημένο ελεύθερο επαγγελματία που γνωρίζει οσοι ελάχιστοι τα προβλήματα Καλαμαριάς. Ο ιδιος μιλώντας στο salonicanews παραθέτει τις απόψεις για τα σύχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Καλαμαριάς. Λέει χαρακτηριστικά:

«Για κάθε μεγάλη απόφαση στη ζωή μας, πρέπει να υπάρχει και ένα μεγάλο κίνητρο, αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, «ζυμώθηκα» εδώ και «ζυμώνομαι» καθημερινά με τους ανθρώπους της Καλαμαριάς. Ερχομαι ως ενεργός επιχειρηματίας και το  αποδεικνύω καθημερινά. Έρχομαι για να ενώσω, να συνεχίσω να δουλεύω, νύχτα-μέρα, για να πετύχουμε όλοι μαζί όσα ονειρευόμαστε για την Καλαμαριά μας. Η Καλαμαριά ειναι ενας Δημος με πολλά δισεπίλυτα χρόνια προβλήματα, υποδομών, με έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού κυρίως σε πολλές υπηρσίες και για αυτό θα πρέπει να μιλήσουμε και να υλοποιήσουμε ένα νέο μοντέλο πολιτικής διακυβέρνησης. Κουραστήκαμε να βλέπουμε έναν Δήμο να βαλτώνει, ουραγό και απλά θεατή των εξελίξεων. Χωρίς σχέδιο, χωρίς δράση, χωρίς επιστημονικές ομάδες εργασίας, χωρίς τίποτα. Ε, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα, δεν γίνεται. Αυτό ερχόμαστε να αλλάξουμε για την Καλαμαριά.
Η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση παίζουν πλέον έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα του πολίτη. Το είδαμε στην πράξη. Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι πυλώνες στην οικονομική και στην υγειονομική κρίση, αλλά και στις μεγάλες καταστροφές, να στηρίζουν την κυβέρνηση και αντίστροφα, το κράτος θα είχε καταρρεύσει. Οι Δήμοι μας μπορεί να αποτελέσουν τους μοχλούς ώθησης της τοπικής οικονομίας, της εξωστρέφειας, της πράσινης οικονομίας αλλά και πόλους για την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η πιο κοντινή στον πολίτη εξουσία, συνδυάζει την αιρετή εξουσία με την εκτελεστική, για θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη και την αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων του τόπου.
Η Τοπική διακυβέρνηση, απαιτεί τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Δήμου και της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού του, απαιτεί πάνω από όλα αλλαγή της κουλτούρας και απόκτηση σύγχρονης διοικητικής αντίληψης και γνώσης από την αντίστοιχη ΗΓΕΣΙΑ. Απαιτεί υιοθέτηση και εφαρμογή των αρχών της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της συμμετοχής, της συνεργασίας και της ενσωμάτωσής τους στον τρόπο εργασίας και όχι στην καθημερινή ρητορική. Δεν αρκεί να ξορκίζουμε με κάθε τρόπο το κακό κράτος, τη διεφθαρμένη αυτοδιοίκηση και τους τεμπέληδες υπαλλήλους.
Χωρίς Τοπική Αυτοδιοίκηση με ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους (οικονομικούς και ανθρώπινο κεφάλαιο), δεν μπορεί καμία οικονομία να ανακάμψει και καμία ιδιωτική πρωτοβουλία να ανθίσει. Κυρίως απαιτεί ηγεσίες που να αντιλαμβάνονται τις αλλαγές γρήγορα, που να τολμούν συνεργασίες και συμμαχίες με γνώση, μεθοδολογία, σχέδιο και δράση.

Η ευκαιρία που δίνεται στη Καλαμαριά στο επόμενο διάστημα είναι σπάνια και θα πρέπει όλοι να την αξιοποιήσουμε, ώστε να οδηγηθούμε από το παλιό αναχρονιστικό μοντέλο που είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Τοπική Διακυβέρνηση που ανέφερα, που είναι το νέο μοντέλο που θέλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η σημερινή κυβέρνηση.
Τα επόμενα χρόνια, θα είναι πολύ ενδιαφέροντα, καθώς θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, η περαιτέρω εξειδίκευση του νέου ΕΣΠΑ, η ωρίμανση των προτάσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, και δεν γνωρίζω κατά το πόσο οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν προετοιμαστεί με ώριμες προτάσεις για απορρόφηση κονδυλίων. Επιβάλλονται όμως συνεργασίες με επιστημονικές ομάδες όσον αφορά τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Με όλα αυτά θα βρεθεί αντιμέτωπος ο Δήμος το επόμενο διάστημα τα επόμενα χρόνια και θα πρέπει με ηρεμία αλλά και οραματική ματιά να οργανώσουμε τις προτάσεις που θα καταθέσουμε. Και ίσως βρεθούμε μπρος στο εξής οξύμωρο: να υπάρχουν μεν οι οικονομικοί πόροι, αλλά όχι οι ανθρώπινοι, για να σχεδιάσουμε αυτή τη μετάβαση. Και τότε θα χρειαστούν συνεργασίες, με Πανεπιστημιακά ιδρύματα, Επιμελητήρια, φορείς, ακόμα κι εκτός νησιού, ίσως κι εκτός της Περιφέρειας μας.
Θα ζητήσουμε και η κυβέρνηση θα το αποδεχτεί, άμεση ενίσχυση των Τεχνικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου με ένα οριζόντιο μέτρο για την αύξηση στελεχών των οργανικών θέσεων.
Η νέα Δημοτική αρχή θα δει μια πιο πράσινη θεώρηση των πραγμάτων. Θα κάνουμε την Καλαμαριά πιο φιλική στον πεζό, το εμποδιζόμενο άτομο, το παιδί και το ποδήλατο, να δούμε την πόλη και τις παραθαλάσσιες περιοχές πιο ήρεμες και ήσυχες, με λιγότερα αυτοκίνητα και μεγαλύτερη ανθρώπινη κινητικότητα. Και αυτή την εικόνα δεν πρέπει να την ξεχάσουμε τόσο γρήγορα.
Θα αγωνιστώ, και δεσμεύομαι για αυτό, για την στοχευμένη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων προς τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης έχει τέτοιες δράσεις και θα πρέπει να ενταχθούμε σε αυτές».

Αναφορικά με τα οράματα σας;

« Θα σχεδιάσουμε την ανάπτυξη της Καλαμαριάς , επενδύοντας στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και στον προσδιορισμό της ταυτότητας της, στη βάση μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης που στηρίζεται στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια αλλά και στις συνέργειες και στις δικτυώσεις. Για να επιτευχθεί αυτή η ανάπτυξη απαιτεί επένδυση σε υπηρεσίες με υψηλή τεχνολογία, αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου που υπάρχει στην Καλαμαριά , σχεδιασμός των συνεργασιών, αξιοποίηση των επιστημονικών και ερευνητικών ινστιτούτων  των επιχειρηματικών και κοινωνικών φορέων του νομού.
Θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις του τόπου. Θα είμαστε μια ομπρέλα συμμαχιών και συνεργασιών στην κατεύθυνση της κοινωνικής υποστήριξης των αδύναμων και ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας.
Θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε την αδιάβλητη ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα μεγάλα θέματα. Για να έχει νόημα όμως αυτό θα ξεκινήσουμε με τη διαβούλευση ως δομημένη διαδικασία δημόσιου διαλόγου για θέματα σχεδιασμού και λήψης απόφασης, την ηλεκτρονική ψηφοφορία όπως προ είπα για τη λήψη αποφάσεων μεγάλων τοπικών θεμάτων ή την ενίσχυση της δύναμης κάποιων αποφάσεων του Δ.Σ, τη χρήση προκήρυξης ανοιχτών διαγωνισμών και δημόσιων συμβάσεων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, την αξιοποίηση της δύναμης των social medial ιδιαίτερα ως μέσο επικοινωνίας με τους νέους άνεργους, επαγγελματίες, επιστήμονες, κι άλλα εργαλεία που εφαρμόζουν οι δήμοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην Ελλάδα.
Στην προεκλογική περίοδο θα ακούσουμε υποψηφίους Δημάρχους να υπόσχονται ως μεσσίες μαγικές λύσεις για αυτά τα θέματα, να ανακαλύπτουν τις υπηρεσίες του Δήμου και να ανακαλύπτουν, τώρα, τα προβλήματα.
Εγώ όπως πάντα, θα αρκεστώ να κάνω πράξη αυτά που θα μπορέσω να υλοποιήσω πραγματικά, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, τον Βουλευτή, τα Υπουργεία και τις υπηρεσίες, αξιοποιώντας 100% το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου. Η κάθοδος στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι δεδομένη. Ο συνδυασμός είναι έτοιμος κατά 95%, οι ομάδες εργασίας εργάζονται και συζητούν με τον κόσμο για να δούμε τα προβλήματα και να προτείνουμε λύσεις».

●Κυκλοφοριακό κι έλλειψη πάρκινγκ, είναι τα μεγάλα προβλήματα της Καλαμαριάς. Υπάρχουν λύσεις;
Το κυκλοφοριακό και το πρόβλημα δραματικού ελλείμματος ελεύθερων χώρων στάθμευσης, είναι το μείζον πρόβλημα της πόλεως οχι μονο της Καλαμαριάς. Είναι παράγοντας υποβάθμισης της ποιότητας ζωής και λειτουργεί ως τροχοπέδη για τον όποιο σχεδιασμό για την αναβάθμιση του αστικού ιστού και αναζωογόνησης της τοπικής αγοράς.
Πρέπει να παρθούν αποφάσεις για να λύσουμε την ομαλή κίνηση της πόλης, κυρίως όμως για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε έκτακτες ανάγκες. Ολα αυτά τα ζητήματα, όπως και τις δράσεις μας για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, και τα τοπικά διαμερίσματα αυτή τη στιγμή τα επεξεργάζονται οι ομάδες εργασίας του συνδυασμού και θα παρουσιαστούν εν ευθέτω χρόνο.
Η κάθοδος στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι δεδομένη. Ο συνδυασμός είναι έτοιμος κατά 95%, οι ομάδες εργασίας εργάζονται και συζητούν με τον κόσμο για να δούμε τα προβλήματα και να προτείνουμε λύσεις. Πρέπει να μπούμε σε ρυθμό αυτοδιοικητικών εκλογών και να συζητήσουμε για τα προβλήματα του τόπου, όμως δεν πρέπει να μπερδευτούμε με τις εθνικές εκλογές.
Την επόμενη μέρα θα πρέπει να δώσουμε την μάχη όλοι μαζί. Δεν περισσεύει κανένας.
Για την Καλαμαριά».