Σε ηλικία 70 ετών,άφησε την τελευταία του πνοή, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο, ο κιθαρίστας των ΑΒΒΑ, Λάσε Βέλαντερ (Lasse Wellander). Ο Σουηδός μουσικός έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή, με την οικογένειά του να γνωστοποιεί τη θλιβερή είδηση πριν μερικές ώρες.

«Ο Λάσε αρρώστησε πρόσφατα και αποδείχτηκε ότι έπαθε καρκίνο που είχε μεταστάσεις. Τη Μεγάλη Παρασκευή (των Καθολικών) έφυγε από τη ζωή, έχοντας στο πλευρό του τους αγαπημένους του. Ήσουν ένας φοβερός μουσικός και ταπεινός όσο λίγοι, μα πάνω από όλα ήσουν ένας εκπληκτικός σύζυγος, πατέρας, αδερφός, θείος και παππούς. Ευγενικός, προστατευτικός, στοργικός και γεμάτος αγάπη… Και τόσα πολλά ακόμα», αναφέρει η οικογένειά του σε ανάρτηση στο Facebook. O Bέλαντερ ξεκίνησε από παιδική ηλικία να παίζει κιθάρα στη δεκαετία του ’60, στην πατρίδα του, την πόλη Νόρα της Σουηδίας.

Τον Οκτώβριο του 1974, άρχισε να ηχογραφεί με τους ΑΒΒΑ και συμμετείχε σε επιτυχίες, όπως «Intermezzo No.1» και «Crazy World». Στη συνέχεια, εντάχθηκε κανονικά στη μπάντα και συμμετείχε στις περιοδείες της μεταξύ του 1975 και του 1980.

Το 2007 συμμετείχε στην ηχογράφηση του soundtrack της ταινίας Mamma Mia, σε στούντιο στη Σουηδία.

Είχε επτά σόλο άλμπουμ, δύο εκ των οποίων είχαν σημειώσει επιτυχία τη δεκαετία του 1980, ενώ έβγαλε και κάποια singles το 2022.