© Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος
ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ στον έλεγχο του δημοσίου, δωρεάν φάρμακα για όσους συνταξιούχους έχασαν το ΕΚΑΣ, διπλασιασμό των δικαιούχων στο πρόγραμμα "Σπίτι Μου", φράκτη στον Έβρο ακόμη και με ελληνικά χρήματα, φραγμό στο κόμμα Κασιδιάρη και καμία έκπτωση στα ελληνοτουρκικά. Αυτή θα είναι, σε αδρές γραμμές, η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επόμενη τετραετία, όπως την περιέγραψε, σήμερα, στον Γιώργο Αυτιά και τον Σκάι.

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει την χώρα, ασχέτως αν θα χρειαστεί δεύτερη κάλπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εκπομπή Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά, σημειώνοντας για την απλή αναλογική πως «όσες φορές εφαρμόστηκε, δεν έδωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα».

Σε ερώτηση αν θα επιστρέψει τη διερευνητική εντολή σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας απάντησε ότι «θα σεβαστώ τις προβλέψεις του Συντάγματος, αν δεν έχω αυτοδυναμία» και συνέχισε: «Αν η εντολή που θα πάρουμε στην πρώτη κάλπη είναι ισχυρή, μία καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ένα ισχυρό ποσοστό, μετά όλα τα πράγματα θα βρουν τον δρόμο τους, εφόσον χρειαστεί δεύτερη κάλπη». «Διεκδικώ την αυτοδυναμία και πιστεύω ότι μπορώ να την πετύχω στη δεύτερη κάλπη, αλλά το μυαλό μου δεν είναι στη δεύτερη κάλπη, είναι στις 21 Μαΐου» δήλωσε.

Για το νερό ο πρωθυπουργός είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκχώρησε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο για 99 χρόνια, όμως η κυβέρνηση θα σεβαστεί την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και οι δύο αυτές εταιρίες θα φύγουν από το υπερταμείο και θα επιστρέψουν στον έλεγχο του δημοσίου μετά τις εκλογές. «Το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό» είπε χαρακτηριστικά.

Για τους συνταξιούχους είπε ότι θα εξακολουθήσει η στήριξη μέχρι να απαλειφθεί η προσωπική διαφορά: «Μέχρι που να σβήσει η προσωπική διαφορά εμείς θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους -πρωτίστως αυτούς που έχουν χαμηλές συντάξεις» σημείωσε.

Επίσης δεσμεύτηκε ότι «αυτοί που έχασαν το ΕΚΑΣ δεν θα πληρώνουν για τα φάρμακά τους, είναι δέσμευσή μας για την επόμενη τετραετία καθώς δεν μου αρέσουν οι νομοθετήσεις της τελευταίας στιγμής».

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε διπλασιασμό του προγράμματος «Σπίτι μου» για χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους, εφόσον καλυφθούν οι δικαιούχοι, ενώ ερωτηθείς για το στεγαστικό πρόβλημα, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, εξήγγειλε ότι θα υπάρξει παρέμβαση στο πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Για τις εκλογές

Το δίλημμα των εκλογών, είπε, είναι πάρα πολύ καθαρό: «Αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή αν θα γυρίσουμε πίσω. Αν θα κατοχυρώσουμε τις μεγάλες επιτυχίες της οικονομικής μας πολιτικής ή θα ξανακυλήσουμε σε ένα περιβάλλον υψηλών φόρων. Αν θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας ή θα γυρίσουμε σε μία Ελλάδα 'ξέφραγο αμπέλι'. Αν θα έχουμε μία Ελλάδα που η φωνή της θα μετράει στην Ευρώπη και θα μιλάει για τα ευρωπαϊκά ζητήματα ή μία χώρα επαίτη, η οποία μονίμως θα παρακαλεί για προγράμματα στήριξης και για υποστηρικτικές παροχές από την Ευρώπη. Αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω, αν θα συνεχίσουσε να προστατεύουμε τα σύνορα μας, αν η φωνή της Ελλάδας θα ακούγεται, ή θα έχουμε μια χώρα επαίτη. Θα καθορίσει τα πάντα τα πάντα η αναμέτρηση της 21ης Μαΐου.

Όλα αυτά τα έχουμε αφήσει πίσω μας ευτυχώς και γι’ αυτό και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι οι πολίτες, όταν έρθει η ώρα της κρίσης, θα εμπιστευτούν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία, για να συνεχίσουμε αυτήν την διαδρομή που έχουμε χαράξει. Όχι χωρίς δυσκολίες, όχι χωρίς προβλήματα, όχι χωρίς λάθη, αλλά αυτό το οποίο θέλω να αναλογιστούν οι πολίτες είναι αν η χώρα σήμερα, το 2023, είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν το 2019».

Πρόσθεσε ότι είναι πολύ δύσκολο να βγουν οι αριθμοί για κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη και υπογράμμισε: «Θέλουμε σταθερή κυβέρνηση και αυτοδυναμία γιατί σε συνθήκες κρίσης πρέπει να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα που θα παίρνει γρήγορα αποφάσεις. Τι θα συνέβαινε αν στον Έβρο και στην πανδημία έπρεπε να συνεννοηθούμε με δύο ή τρία κόμματα;».

«Διεκδικώ την αυτοδυναμία και πιστεύω ότι μπορώ να την πετύχω στη δεύτερη κάλπη, αλλά το μυαλό μου δεν είναι στη δεύτερη κάλπη, το μυαλό μου είναι στις 21 Μαΐου» είπε χαρακτηριστικά.

Ελληνοτουρκικά: Δεν κάνουμε εκπτώσεις στις θέσεις μας

Για την εκτόνωση της έντασης με την Τουρκία είπε ότι είναι καλοδεχούμενη, όμως η Ελλάδα δεν κάνει καμία έκπτωση στις θέσεις της: «Καλοδεχούμενη αυτή η εκτόνωση. Πάντα την επιδιώκαμε, χωρίς όμως να κάνουμε καμία έκπτωση στις θέσεις μας και στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εθνικής κυριαρχίας. Θέλω να θυμίσω ότι αυτό το μνημόνιο Παπούλια-Yılmaz δεν είναι κάτι καινούργιο. Ίσχυε εδώ και πολλές δεκαετίες, το επαναφέρουν οι Τούρκοι. Θέλουμε λιγότερη ένταση στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Πιστεύω ότι αυτή η στροφή που βλέπουμε τους τελευταίους δύο μήνες είναι και αποτέλεσμα της 'διπλωματίας των σεισμών'. Όμως, θα πρέπει η Τουρκία να δείξει συνέχεια και συνέπεια σε αυτή την πολιτική εκτόνωσης, ώστε μετά τις εκλογές να μπορέσουμε να καθίσουμε, ως καλοί γείτονες που θέλουμε να είμαστε, με γνώμονα πάντα το Διεθνές Δίκαιο, να λύσουμε τη μία βασική διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε ισχυρές συμμαχίες, ότι μπορούμε να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Και χαίρομαι που τελικά αυτή η πολιτική είχε αποτελέσματα. Εγώ δεν θέλω να είμαι σε μία διαρκή τροχιά σύγκρουσης με την Τουρκία. Θέλω να καταλάβει η Τουρκία, όμως, ότι αν επιμείνει σε αυτήν την πολιτική θα έχει μεγάλο κόστος. Πιστεύω ότι υπάρχουν πια φωνές μέσα στην Τουρκία που αυτό το έχουν αντιληφθεί. Και θέλω να πιστεύω ότι αυτή η στροφή της τουρκικής πολιτικής, ελπίζω να έχει και συνέχεια».

"Ο φράκτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί" 

Για τον φράχτη στον Έβρο είπε ότι θα κατασκευαστεί και θα ολοκληρωθεί είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους και χαρακτήρισε στενάχωρο το γεγονός ότι ευρωβουλευτές εγκαλούν την Ευρώπη να μην χρηματοδοτήσει ένα έργο για την προάσπιση της εθνικής κυραρχίας μας.

Και συνέχισε: «Γιατί, ξέρετε, οι χώρες έχουν σύνορα και τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται. Σύνορα υπάρχουν και στη θάλασσα και στην ξηρά. Και το αποτρεπτικό εμπόδιο του Έβρου έχει αποδείξει ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, όχι το μόνο, αλλά είναι χρήσιμο στην προστασία των συνόρων. Κι έρχεται ο κ. Παπαδημούλης και ζητά από την Ευρώπη να μην χρηματοδοτήσει η Ευρώπη ένα τέτοιο αποτρεπτικό έργο. Να το πληρώσετε δηλαδή εσείς, εγώ και όλοι όσοι μας ακούν, ο Έλληνας φορολογούμενος. Είναι ακριβό έργο ο φράχτης, ξέρετε. Εκατό εκατομμύρια μόνο η επέκταση την οποία δρομολογούμε τώρα».

Ερωτηθείς για τη δήλωση Θεοδωρικάκου που έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό ανέφερε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε «το αυτονόητο»: «Αυτή τη στιγμή κάποιες παρατάξεις έχουν μια αλλεργία στο να αναγνωρίσουν τον ρόλο της αστυνομίας, οι αστυνομικοί είναι παιδιά της διπλανής πόρτας με σημαντική αποστολή, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους».

Σημείωσε ότι το κοινό έγκλημα έχει περιοριστεί και πρόσθεσε: «Θέλω οι αστυνομικοί να είναι στο δρόμο, όχι στα γραφεία. Από την άλλη υπάρχει ένα χρόνιο πρόβλημα μιας επιθετικής παραβατικότητας στις πορείες, οι μπαχαλάκηδες, έχουμε κάνει πρόοδο, αλλά δεν έχουμε φτάσει εκεί που θα ήθελα».

Τόνισε ότι η αστυνομία δεν πρέπει να στοχοποιείται, αλλά πρέπει να λογοδοτεί όταν χρησιμοποιεί υπερβολική βία και σημείωσε ότι πρέπει να προσαρμοστεί σε νέους ρόλους και προκλήσεις όπως η ενδοοικογενειακή βία.

Για το αίτημα της αξιωματικής αντιπολιτευσης να αποπεμφθεί ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει ζητήσει τη δική μου παραίτηση τουλάχιστον δέκα φορές και την παραίτηση του μισού υπουργικού συμβουλίου, οπότε δεν δίνω μεγάλη σημασία».

Το κράτος παραμένει ο μεγάλος ασθενής

Για τη λειτουργία του κράτους είπε: «Το κράτος ήταν και σε ένα βαθμό παραμένει ο μεγάλος ασθενής, με την έννοια του ότι ταλαιπωρούσε, θα έλεγα, αδιάκριτα πολίτες και επιχειρήσεις. Ήταν υπερβολικά γραφειοκρατικό, δυσκόλευε τη ζωή μας και δεν την απλοποιούσε. Η παρέμβαση την οποία κάναμε με το gov.gr είναι μία μεγάλη τομή στη δημόσια διοίκηση, είναι μία τομή η οποία πιστεύω ότι αναγνωρίζεται και από πολίτες οι οποίοι δεν μας ψηφίζουν ή δεν μας υποστηρίζουν, για τον απλούστατο λόγο ότι το gov.gr έκανε τη ζωή τους πιο εύκολη.

Από εκεί που στηνόμασταν για ώρες σε ουρές για την πιο απλή διαδικασία την οποία έπρεπε να κάνουμε σε σχέση με το κράτος, τώρα μπορούμε αυτά να τα διεκπεραιώνουμε από το κινητό μας ή από τον υπολογιστή μας. Αυτή η διαδικασία, λοιπόν, πρέπει να συνεχιστεί, πρέπει να εντατικοποιηθεί και πρέπει στο τέλος της επόμενης τετραετίας να έχουμε ένα τελείως διαφορετικό κράτος από αυτό που έχουμε σήμερα. Και θα σας έλεγα ότι και η τραγωδία των Τεμπών, η οποία ανέδειξε εστίες αναχρονισμού, αναξιοκρατίας, «ωχαδερφισμού», με ταρακούνησε και εμένα σε τέτοιο βαθμό που είμαι σήμερα πολύ πιο αποφασισμένος.

Για την επενδυτική βαθμίδα τόνισε ότι έχουμε πετύχει 12 αναβαθμίσεις και πρόσθεσε: «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα πριν από τις εκλογές, αλλά αν μετά τις εκλογές προκύψει σταθερή κυβέρνηση της ΝΔ, η χώρα θα την ανακτήσει πριν από το τέλος του 2023».

Ερωτηθείς για τις τριετίες απάντησε: «Προφανώς θα εξετάσουμε το θέμα των τριετιών, είναι υποχρέωση μας να το δούμε, όταν η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10%, αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμη. Ο σκοπός είναι να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα».  Σήμερα, πρόσθεσε, έχουμε «μαξιλάρι» γύρω στα 40 δις ευρώ κι αφού έχουμε διαθέσει 50 δις στηρίζοντας την κοινωνία και μειώνοντας το πρωτογενές έλλειμμα.

Γρήγορες συντάξεις και ενίσχυση του ΕΣΥ

Για τις συντάξεις είπε: «Το 50% των παραπόνων είχαν να κάνουν με τον ΕΦΚΑ και την έκδοση των συντάξεων στο παρελθόν. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να βγάλουμε συντάξεις μέσα σε δύο μήνες. Το κράτος όταν καθυστερεί πρέπει να λογοδοτεί».

Αναφερόμενος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «Το ΕΣΥ πρέπει κατ' αρχάς να πούμε ότι άντεξε στη διάρκεια της πανδημίας αλλά ταυτόχρονα κουράστηκε. Η δημόσια υγεία είναι μία από τις τρεις κεντρικές προτεραιότητες της νέας τετραετίας εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός. Έχουμε εξασφαλίσει πόρους για να εκσυγχρονίσουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και θα το κάνουμε. Θα στηρίξουμε την πρωτοβάθμια υγεία».

«Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι σε όλα τα προβλήματα της χώρας η λύση είναι οι παραπάνω προσλήψεις, οι αυξήσεις των μισθών και οι περικοπές των φόρων όταν στο διάστημα που κυβέρνησε έκανε τα ακριβώς αντίθετα», πρόσθεσε.

"Ο Κασιδιάρης είναι ο πραγματικός αρχηγός"

Για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη τόνισε: «Θωρακίζουμε περαιτέρω το νομικό πλαίσιο να μην εγκρίνει την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη -αυτός είναι ο πραγματικός αρχηγός και όχι αυτός που βγαίνει μπροστά. Αυτοί που γκρινιάζουν ας έρθουν να στηρίξουν την τροπολογία» και πρόσθεσε ότι η αρμοδιότητα περνά στα χέρια της δικαιοσύνης.

Ερωτηθείς για το δυστύχημα στα Τέμπη εξέφρασε βεβαιότητα ότι «θα μάθουμε την αλήθεια. Δεν υπάρχει απολύτως καμία συγκάλυψη, είναι προσωπική μου δέσμευση. Θα την μάθουμε όχι μόνο μέσα από τα πορίσματα, αλλά από τη δικαιοσύνη που κινείται με ταχύτητα σε αυτή την περίπτωση. Θα έχουμε εξελίξεις».

Πρόσθεσε ότι «εκείνη η μέρα ήταν η πιο δύσκολη μέρα της θητείας μου και μια από τις πιο δύσκολες της ζώης μου, ήταν γροθιά στο στομάχι, αισθάνθηκα υποχρέωση να αναλάβω την ευθύνη που μου αναλογεί για το σύστημα που έπρεπε να ήταν έτοιμο, αλλά δεν ήταν, δεν το υλοποιήσαμε πλήρως. Ωστόσο, δεν μπορώ να γυρίσω τον χρόνο πίσω, η σύμβαση θα ολοκληρωθεί, τα τρένα θα ξαναλειτουργήσουν με ασφάλεια και θα συγκρουστούμε πιο τολμηρά με τις εστίες αναχρονισμού στο δημόσιο».

Και πρόσθεσε: «Αξιολόγηση παντού, όχι τιμωρητική», αλλά για επιβραβεύσουμε τους ικανούς και να βελτιώσουμε εκείνους που υστερούν.

Αναφερόμενος στη δήλωση Τσαπανίδου ότι αν κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές, τότε οι ψηφοφόροι θα έχουν παραπλανηθεί, σχολίασε ότι η κ. Τσαπανίδου υποτιμά τους Έλληνες ψηφοφόρους. «Δεν επιδιώκω τη σύγκρουση, αλλά την σύγκριση. Ο κ. Τσίπρας γιατί είναι περήφανος για τη δική του τετραετία, ποια είναι η συνέπεια των δικών του λόγων και έργων; Νέα παραμύθια από τον κ. Τσίπρα ο ελληνικός λαός δεν θα ξαναπιστέψει».

Τέλος σημείωσε ότι το 2019 «δεν υποσχέθηκα θαύματα, είπα ότι θα δουλεψω σκληρά, σήμερα η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή, η γνώμη της μετρα στην Ευρώπη και θέλω να συνεχίσω από αυτή τη βάση».

Σε ερώτηση αν θα ήταν ανοιχτός σε ένα ντιμπέιτ με τον Αλέξη Τσίπρα για οικονομικά θέματα απάντησε ότι είναι «απολύτως ανοιχτός, αρκεί να είχαμε και έναν τρίτο πρόσωπο που θα επικύρωνε την ακρίβεια όσων λέμε».

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη είπε παρά τις προσπάθειές του να συναντηθούν, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ωστόσο πρόσθεσε ότι μετά τις εκλογές «κάποια στιγμή δεν θα το αποφύγει να συναντηθούμε».