Νέα φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών αναμένεται να βάλουν οι τιμές των καυσίμων, που, ακόμα και το διάστημα που οι διεθνείς τιμές μειώνονταν, οι μειώσεις αυτές δεν «περνούσαν» στις αντλίες της βενζίνης, με αποτέλεσμα η αμόλυβδη να παραμένει «κολλημένη» κατά μέσο όρο στο 1,8 ευρώ το λίτρο στα πρατήρια της Αττικής και ακόμα παραπάνω σε άλλες περιοχές εκτός λεκανοπεδίου.
Ωστόσο, στη δεδομένη στιγμή η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως η αγορά του μαύρου χρυσού «σφίγγει» ακόμα περισσότερο. Μάλιστα, όπως σημείωνε το Βloomberg, από τον Ιούλιο, λόγω της παράτασης της υφιστάμενης μείωσης της προσφοράς της Ρωσίας, θα υπάρχουν περίπου 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως λιγότερο αργό στην αγορά από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Ηδη, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+, το πετρέλαιο ενισχύθηκε, γεγονός που θα μπορούσε να προσθέσει ακόμα μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις σε όλο τον κόσμο. Η Σαουδική Αραβία ηγήθηκε του καρτέλ υποσχόμενη τη δική της μείωση της προσφοράς κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, αρχής γενομένης από τον Μάιο και έως το τέλος του 2023, αναφέροντας ότι πρόκειται για «προληπτικό μέτρο» με στόχο την σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate ενισχύθηκε έως και 8%, στη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή άνοδο εδώ και πάνω από έναν χρόνο, μια ανάσα από τα 80 δολάρια, ενώ το συμβόλαιο του αργού διεθνούς προέλευσης τύπου μπρεντ έκανε άλμα πάνω από 5% σχεδόν στα 84 δολάρια/βαρέλι. Παράλληλα, το δολάριο ενισχύθηκε, όπως και οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς.
Η επίπτωση της απόφασης αυτής έγινε αισθητή γρήγορα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Η Goldman Sachs ανέβασε τις προβλέψεις της για τις τιμές φέτος και του χρόνου, λόγω των προσδοκιών για χαμηλότερη προσφορά και η συνήθως ήρεμες συναλλαγές στα χρηματιστήρια της Ασίας, είδαν εκατοντάδες χιλιάδες συμβόλαια άλλαξαν χέρια.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια της βενζίνης στις ΗΠΑ ανέβηκαν επίσης, υποδαυλίζοντας ακόμα περισσότερο τους πληθωριστικούς κινδύνους.

Η Αμερική ήδη εξετάζει μέτρα για τις τιμές της βενζίνης.

Ας θυμηθούμε τι έγινε και πέρυσι, όταν ο Τζο Μπάιντεν διέταξε να απελευθερωθούν στρατηγικά αποθέματα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αναλυτές, όπως ο Ντάνιελ Χάινς της Australia & New Zealand Banking Group και η Τίνα Τενγκ της CMC Markets, σημειώνουν στο Bloomberg και στο CNBC αντίστοιχα, ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα το αργό να φτάσει ξανά στα 100 δολάρια, δεδομένης της επανεκκίνησης της κινεζικής οικονομίας και της περικοπής στην παραγωγή της Ρωσίας, ως αντίποινα στις κυρώσεις της Δύσης.

Γιατί δεν σταματά να ανεβαίνει η τιμή της αμόλυβδης

Στην αγορά των υγρών καυσίμων, τις τιμές στα προϊόντα των διυλιστηρίων καθορίζουν οι χρηματιστηριακές τιμές Platts της Μεσογείου (Premium Unleaded Gazoline). Στην τρέχουσα περίοδο, οι τιμές δεν φαίνεται να ακολουθούν απαραιτήτως την πορεία του μπρεντ. Τα διυλιστήρια ουσιαστικά τιμολογούν τα προϊόντα τους με βάση τον κινητό μέσο όρο των τεσσάρων ημερών αναφοράς του Platts, αλλά και τον κινητό μέσο όρο της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο. Οταν η τιμή Platts είναι για παράδειγμα πάνω από τα 100 δολάρια ανά τόνο, αναπόφευκτα ανεβαίνουν και οι τιμές των διυλιστηρίων.

Οι παράγοντες που εκτοξεύουν την τιμή της αμόλυβδης είναι αφενός η υψηλή φορολογία που με τα τέλη, τους φόρους και τις διάφορες επιβαρύνσεις αντιστοιχούν στο 57% της τελικής τιμής. Κατά τον τρόπο αυτόν, η υψηλή φορολογία δεν επιτρέπει στις διεθνείς μειώσεις να φτάσουν στην τελική τιμή παρά μόνο κατά το ένα τρίτο. Αφετέρου η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου που επηρεάζει το κόστος αγοράς των προϊόντων από τα διυλιστήρια. Ενας τρίτος παράγοντας είναι αυτός που περιγράφηκε παραπάνω με την τιμή Platts και τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων ημερών.

Εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου πετρελαιοειδών, κάνουν λόγο για συνέχιση της ανοδικής κίνησης στις τιμές της αμόλυβδης ενόψει και του Πάσχα, όπου θα αυξηθούν σημαντικά οι μετακινήσεις. Αναμένεται πως κι άλλες περιοχές θα προστεθούν στην πανάκριβη περιοχή των 2 ευρώ ανά λίτρο.

Ηδη πάνω από αυτή την τιμή πωλείται η αμόλυβδη σε Κυκλάδες (€2,148), Δωδεκάνησα (€2,056) και Ευρυτανία (€2,010). Οι προηγούμενες τιμές είναι σε μέσα επίπεδα. Πλησιάζουν σε αυτό το «καυτό» όριο η Κεφαλλονιά (€1,994 ευρώ/λίτρο), η Λευκάδα (€1,972), το Ρέθυμνο (€1,970), η Φωκίδα (€1,967), η Λέσβος (€1,963) και το Ηράκλειο (€1,954).

Στην Αττική αυτή τη στιγμή, η τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται από 1,788 ευρώ ανά λίτρο και σε κάποια πρατήρια ξεπερνά το 1,920.