Προθεσμία για να απολογηθεί το Σάββατο έλαβε ο 59χρονος σταθμάρχης, ο οποίος μπήκε και βγήκε στο γραφείο του εισαγγελέα, αμίλητος, ενώ έδειχνε να μοιάζει «χαμένος». Σε βάρος του ασκήθηκε κακουργηματική ποινική δίωξη για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες εξ αμελείας. Ο σταθμάρχης μετά την απαγγελία των κατηγοριών οδηγήθηκε ξανά στα κρατητήρια, μέχρι να απολογηθεί το προσεχές Σάββατο. Η προφυλάκισή του ωστόσο, θεωρείται δεδομένη. «Από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει την ευθύνη στα πλαίσια που του αναλογεί» δήλωσε ο δικηγόρος του και πρόσθεσε: «Δεν είναι το λάθος συγκεκριμένο υπάρχει συγκλίνουσα αμέλεια από διάφορους παράγοντες. Υπάρχουν σημεία που θα μπορούσε να είναι προσεκτικότερος». «Υπάρχει ένα δάσος ευθυνών. Υπάρχει αμέλεια και από τους υπεύθυνους», τόνισε ο συνήγορος του. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αναμένεται να ανατεθεί σε εφέτη ειδικό ανακριτή, ενώ οι εισαγγελικές αρχές θα αναζητήσουν παράλληλα ενδεχόμενες ευθύνες και παραλείψεις άλλων προσώπων που έχουν ρόλο στη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου.

Ο 59χρονος σταθμάρχης στην πολύωρη κατάθεσή του χθες παραδέχτηκε το λάθος του και απέδωσε το συμβάν στην «κακιά ώρα». Σύμφωνα με πληροφορίες, αν ο σταθμάρχης είχε αντιληφθεί ότι τα δύο τρένα κινούνταν στην ίδια γραμμή, θα είχε δώσει εντολή και στα δύο να ακινητοποιηθούν και θα έπρεπε να κάνει οπτικό έλεγχο, όπως προβλέπεται.

Άλλα αδικήματα

Ωστόσο, στο πλαίσιο της προανάκρισης ερευνάται μια σειρά από σοβαρά αδικήματα κακουργηματικoύ χαρακτήρα, που πιθανότατα θα φέρουν ενώπιον των Αρχών και άλλα άτομα, αν προκύψει ότι εμπλέκονται στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Τα διαφαινόμενα αδικήματα είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως η διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών από την οποία προκλήθηκε θάνατος, που επισύρουν ποινές από πρόσκαιρη κάθειρξη δέκα ετών μέχρι και ισόβια, σύμφωνα και με τις τελευταίες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα. Επίσης ερευνάται εάν και για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας προκύπτει ενδεχόμενος δόλος, γεγονός που, αν θεμελιωθεί, μπορεί να αναβαθμίσει την αξιόποινη πράξη και να την καταστήσει κακούργημα. Μόλις ολοκληρωθεί η προανάκριση οι εισαγγελικές αρχές θα αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν στην άσκηση ποινικών διώξεων για την υπόθεση και σε βάρος άλλων προσώπων.