«Νεκρώνει» η χώρα μεθαύριο, Πέμπτη, 16 Μαρτίου, καθώς η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΣΕ αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ «η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ., σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που έλαβε από το γενικό συμβούλιο, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης πανδημοσιοϋπαλληλικής πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης για την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, ενώνοντας τη φωνή των δημοσίων υπαλλήλων με αυτή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για να απαιτήσουμε με τη γενική πανεργατική απεργία:. «Όλες οι ζωές μετράνε» τονίζει η ΓΣΕΕ και απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Επίσης δεν θα γίνουν μαθήματα στα σχολεία της χώρας καθώς στην 24ωρη απεργία θα συμμετέχει και η ΟΛΜΕ.

Απεργούν αύριο οι δημοσιογράφοι

Δεν θα μεταδοθούν ειδήσεις και  ενημερωτικές εκπομπές αύριο 15 Μαρτίου. Τα διοικητικά συμβούλια της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜΘ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε και της ΕΣΗΕΠΗΝ αποφάσισαν σε συνεδρίασή τους την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 05:00 το πρωί της Τετάρτης, 15 Μαρτίου 2023, έως τις 05:00 το πρωί της Πέμπτης, 16 Μαρτίου 2023, σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά) στο δημόσιο και στον  ιδιωτικό τομέα όλων των δημοσιογράφων της χώρας στηρίζοντας το πάνδημο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να αποδοθούν πραγματικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών. «Η συντριπτική πλειονότητα των δημοσιογράφων επιδιώκει να τιμά την αποστολή της. Γι’ αυτό καλούμε τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ να αφήσουν απερίσπαστους τους συνάδελφους να ιεραρχούν και να αξιολογούν τα γεγονότα, διότι αυτοί κρίνονται καθημερινά, όπως κρίνονται και μεμονωμένα πρόσωπα, των οποίων οι δημόσιες τοποθετήσεις προκαλούν το κοινό αίσθημα» τονίζεται σε ανακοίνωση των Ενώσεων.

24ωρη στον ΟΑΣΘ

Πενήντα αστικά λεωφορεία θα κυκλοφορούν μεθαύριο, Πέμπτη 16 του μηνός, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης αφού οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ θα συμμετέχουν στην 24ωρη Απεργία που κήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων, «την Πέμπτη τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται με προσωπικό ασφαλείας. Με ομόφωνη απόφαση του δ.σ. οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε.».

Απεργούν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Προβλήματα στις πτήσεις αναμένεται να δημιουργηθούν την προσεχή Πέμπτη, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας. Όπως ανακοινώθηκε, «στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη 16 Μαρτίου, θα συμμετάσχει και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας. Η ΕΕΕΚΕ αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία την Πέμπτη από τις 00.01 ως τις 24.00» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Άγκυρα στα λιμάνια ρίχνουν την Πέμπτη τα πλοία. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΝΟ: «Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στη σημερινή συνεδρίαση της, αποφάσισε ομόφωνα, την συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας στην 24ωρη Πανεργατική απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη, που αποφασίστηκε ομόφωνα στις 12-03-2023 από τους αντιπροσώπους του 38ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, η οποία και αρχίζει την 00.01 ώρα της 16-03-2023, ημέρα Πέμπτη, και λήγει στις 24.00 της ίδιας ημέρας».

«Ασθενεί» και η υγεία

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν μεθαύριο και τα νοσοσκομεία της Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης «στην 24ωρη απεργία που θα γίνει την Πέμπτη θα συμμετάσχουν και οι νοσοκομειακοί ιατροί της Θεσσαλονίκης». Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για «κράτος, που είναι ‘επιτελικό’ για την προστασία των κερδών των λίγων, αλλά επιλεκτικά ‘ανίκανο’ για την προστασία της ζωής των πολλών» και σημειώνει ότι «αυτοί είναι οι ηθικοί αυτουργοί για το έγκλημα στα Τέμπη! Αυτοί ευθύνονται για το διαρκές ΕΓΚΛΗΜΑ που ζούμε καθημερινά μέσα στις δημόσιες μονάδες υγείας».