Τον πρώτο Φορτιστή Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων , εγκατέστησε στην Πρέσπα το Ξενοδοχειακό Συγκρότημα «Prespa Resort & Spa / Villa PLATYthea». Συγκεκριμένα, στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, «Prespa Resort & Spa / Villa PLATYthea», που βρίσκονται στο χωριό Πλατύ στο κέντρο του Λεκανοπεδίου των Πρεσπών, σε συνεργασία με την εταιρεία WATT+VOLT, εγκαταστάθηκε ένας διπλός φορτιστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ο οποίος θα εξυπηρετεί  όλους τους επισκέπτες αυτής της περιοχής. Οι ιδιοκτήτες του εν λόγω συγκροτήματος, όντας αποδεδειγμένα πρωτοπόροι, στο επίπεδο των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών,   αφουγκραζόμενοι τα «σημεία των καιρών» και με γνώμονα της καινοτομία, αποφάσισαν να συμβάλλουν στην βελτίωση του οικολογικού αποτυπώματος, αυτής της ευαίσθητης περιβαλλοντικά περιοχής, ώστε με αυτόν τον τρόπο να προσελκύσουν στην Πρέσπα, τους χρήστες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι χρήστες των Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων, μέσω της δωρεάν εφαρμογής που μπορούν να κατεβάσουν από Google Play ή App Store αποκτούν, την δυνατότητα φόρτισης του αυτοκινήτου τους, εύκολα, οικονομικά και με ασφάλεια  

Όπως είναι γνωστό, η χρήση των Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων, αυξάνεται παγκοσμίως με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών, στην Ελλάδα, παρά το ότι μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισαν να εισάγονται αμιγώς Ηλεκτρικά αυτοκίνητα (EVs = Electric Vehicles ). από μόλις 404 ταξινομήσεις  είχαμε το 2019, φθάσαμε στις 3.594 το 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εμπόρων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), το 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2022 ταξινομήθηκαν 7.498 ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το συγκεκριμένο νούμερο αντιστοιχεί σε ποσοστό 7,6% επί του συνόλου των ταξινομήσεων.  Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη ανέρχεται σε 19,2%

Σύμφωνα με το Υπουργείο περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με στοιχεία Νοεμβρίου 2022, στην Ελλάδα κυκλοφορούν 17.801 Ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ η αλγοριθμική αύξησή τους, ιδιαίτερα με τα διάφορα προγράμματα που ευνοούν την ηλεκτροκίνηση.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στην Σουηδία ένα στα πέντε αυτοκίνητα που κυκλοφορεί θα είναι ηλεκτρικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Jato Dynamics, το 2021 πουλήθηκαν ανά τον κόσμο 4,2 εκατ. αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, επίδοση αυξημένη κατά 108% σε σχέση με τα επίπεδα του 2020 και κατά 198% σε απευθείας… αντιπαράθεση με τον όγκο πωλήσεων των εν λόγω οχημάτων το 2019.

Σε απόλυτα νούμερα, το 2020 οι πωλήσεις των EVs ανήλθαν σε 2,01 εκατ. μονάδες και το 2019 σε 1,4 εκατ. μονάδες.