Με πορεία προς το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, περίπου 20.000 διαδηλωτές τίμησαν τη μνήμη των 57 νεκρών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, αξιώνοντας να μην επαναληφθεί ανάλογη τραγωδία αλλά και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους υπαίτιους. 

Με κεντρικά συνθήματα «Ποτέ ξανά» και «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί» χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθηναν εργατικά σωματεία μέσω του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι συμμετέχοντες εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τους 15 χιλιάδες. Μαζική ήταν η συμμετοχή μελών συνδικάτων, σωματείων εργαζομένων, συλλογικοτήτων, κομμάτων της Αριστεράς και πολιτικών κινήσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Βροντερό «παρών» φώναξαν φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές της πόλης, όπως επίσης γυναίκες - μέλη φεμινιστικών συλλόγων (οι τελευταίες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας). Κάποιοι κρατούσαν μαύρα μπαλόνια σε ένδειξη πένθους και κάποιοι άλλοι πλακάτ με συνθήματα μέσω των οποίων ζητούσαν να δικαιωθεί η μνήμη των νεκρών. Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στο 'Αγαλμα Βενιζέλου όπου στήθηκε η κεντρική εξέδρα. Χαιρετισμό απηύθηναν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι μαθητών και φοιτητών. Σε δικό του χαιρετισμό το μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρόμων, Αλέξανδρος Ιορδανίδης, συνέφερε ότι αυτό που συνέβη είναι αδιανόητο. «Χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια. Εάν μας ακούγανε δεν θα συνέβαινε αυτό που όλοι μας απευχόμασταν» τόνισε. Ο ίδιος έδωσε την υπόσχεση στους νεκρούς συναδέλφους του ότι «δεν σας ξεχνάμε». «Μετρηθήκαμε και είμαστε λιγότεροι» πρόσθεσε, καθώς περιστοιχιζόταν από συναδέλφους του μηχανοδηγούς.

Στη συνέχεια συγκροτήθηκε πορεία που - εν μέσω συνθημάτων - κινήθηκε από την οδό Εγνατία προς το Νέο Σταθμό του ΟΣΕ. Οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς την Ξηροκρήνη, έστριψαν μέσω της οδού Λαγκάδα, συνέχισαν προς την οδό Αγίου Δημητρίου και έφτασαν στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει για τον ίδιο λόγο συγκέντρωση και πορεία σε κεντρικούς δρόμους άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου και εργαζόμενοι στη ΒΙΟΜΕ. Ανάλογες κινητοποίησης είναι προγραμματισμένο να γίνουν και το απόγευμα.

Μικροένταση σημειώθηκε μπροστά από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης όταν άτομα που αποκόπηκαν από τον κύριο όγκο της πορείας επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο. Έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους πέταξαν πέτρες, πυροτεχνήματα, πυρσούς, μπουκάλια και μια βόμβα μολότοφ προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με ρίψεις χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Σημειώνεται ότι μαθήματα δεν γίνονται σήμερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ αποφάσισε την αναβολή των μαθημάτων για σήμερα, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων και της δυσκολίας μετακίνησης των φοιτητών και λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα οδύνης που επικρατεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, άλλωστε, το γραφείο της Πρυτανείας ανακοίνωσε ότι δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση μαθημάτων και η λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή, καθώς μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε από φοιτητές και φοιτήτριες του ΠΑΜΑΚ έγινε γνωστό ότι τις μέρες αυτές το πανεπιστήμιο θα είναι υπό κατάληψη.

Μικροένταση είχαμε μετά το τέλος της πορείας που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν άτομα, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους πέταξαν πέτρες και πυρσούς σε αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο υφυπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στη συνέχεια αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων ενώ δεν υπήρξε κάποια απάντηση από τις αστυνομικές δυνάμεις. Τα άτομα αυτά συνέχισαν να κινούνται επί της οδού Αγίου Δημητρίου με μέτωπο προς τα ανατολικά.