Κόλαφος η κατάθεση της ιατροδικασή Λήδας Κοβάτση, σχετικά με τα ευρήματα που εντόπισε στη σορό του 19χρονου Άλκη Καμπανού, ο οποίος δολοφονήθηκε στη Χαριλάου τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου του 2022 από ομάδα χούλιγκαν.
Οι περιγραφές της ήταν ανατριχιαστικές (η ίδια είχε ζητήσει να αποχωρήσουν οι γονείς του Άλκη από την αίθουσα, κάτι που έγινε στη συνέχεια), ενώ από την κατάθεσή της είναι καθαρό ότι ο δολοφόνος δεν ήταν ένας, αλλά πολλοί!
Αφού παρότρυνε τους γονείς του αδικοχαμένου νέου να βγουν από την αίθουσα, καθώς όπως είπε «αυτά που θα ακούσουμε είναι πολύ σκληρά», η μάρτυρας αναφέρθηκε στα τραύματα που βρέθηκαν στο κεφάλι, τα άνω και κάτω άκρα του Άλκη, δίνοντας μάλιστα ακόμα και πληροφορίες ή εκτιμήσεις για τον τρόπο με τον οποίον έγιναν.
Κατά την εξέταση της μάρτυρα, τα ρούχα που φορούσε ο άτυχος νέος τη μοιραία μέρα παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, μετά από αίτημα της εισαγγελέως, προκειμένου να δείξει η μάρτυρας τα σημεία όπου εντόπισε τα τραύματα.

Συρροή τραυμάτων από πολλά όργανα προκάλεσαν το θάνατο

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε για ακόμα μία φορά πως ο θάνατος του 19χρονου επήλθε από συρροή τραυμάτων. «Δεν θα απομονώσω καμία βλάβη στο σώμα του. Δεν θα σωζόταν ούτε έξω από το νοσοκομείο. Το παιδί ήταν τελειωμένο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ιατροδικαστής ανέφερε πως το θύμα είχε πολλαπλά τραύματα από νύσσοντα, τέμνοντα και θλώντα όργανα και πρόσθεσε πως σε όλο του το σώμα και ειδικά στα χέρια είχε διάσπαρτες εκχυμώσεις και εντυπώματα (σημάδια οργάνων). «Κάποια τραύματα στα χέρια είναι αμυντικά γιατί όταν σε χτυπάνε θέλεις να προστατεύσεις το στρατηγείο σου, το κεφάλι σου», ανέφερε η μάρτυρας.
Σύμφωνα με την ιατροδικαστή, το κεφάλι του Άλκη έχει δύο εικόνες, την εξωτερική και την εσωτερική.
«Η εξωτερική δεν συνάδει με την εσωτερική. Αν οι δύο φίλοι έφταναν μαζί στο νοσοκομείο, οι γιατροί θα έπεφταν πάνω από τα τραύματα στο κεφάλι του φίλου του και στα τραύματα στο σώμα του Άλκη. Το κεφάλι του δεν φώναζε με την πρώτη εικόνα ότι είναι σοβαρά. Μέσα όμως, η κατάσταση ήταν διαφορετική», είπε.

Ανατριχιαστικές οι περιγραφές...

Αναφέροντας ότι το κεφάλι του παιδιού ήταν σπασμένο σε δύο σημεία, τόνισε ότι εκτός από τα δύο κατάγματα, εντοπίστηκαν δύο αιμορραγίες και ένα οίδημα.
«Αυτά δεν ορατά με γυμνό μάτι», σημείωσε. «Για να σώσεις το κεφάλι, έπρεπε να κάνεις κρανιεκτομή, να το ανοίξεις δηλαδή με πριόνι. Το οίδημα ήταν τόσο μεγάλο που είχε φουσκώσει ο εγκέφαλος και δεν χωρούσε στο κεφάλι του», είπε η ιατροδικαστής.
Συμπλήρωσε πως στο τριχωτό της κεφαλής, τα θλώντα όργανα δεν αφήνουν εντυπώματα ενώ για το χτύπημα στο πίσω μέρος του κεφαλιού τόνισε ότι θα μπορούσε να προκληθεί με δύο τρόπους. «Ή να πέσει ή να είναι κάτω και να τον χτυπάει κάτι, κάνοντας την κεφαλή να δονείται ώστε να κάνει κάταγμα», κατέθεσε η μάρτυρας.
«Ένα τραύμα συμβατό με καραμπίτ, ένα πιθανόν με δρεπάνι στα αριστερά» - Τι κατέθεσε για την μηριαία αρτηρία στον δεξί μηρό
Στη συνέχεια η μάρτυρας αναφέρθηκε στα τραύματα που βρέθηκαν στα κάτω άκρα του 19χρονου.
«Στον δεξί μηρό, το τραύμα ήταν κάθετο με βάθος 9 εκατοστά και ανώμαλα χείλη. Το τραύμα έχει τρώσει τη μοιραία αρτηρία και δημιούργησε πολύ μεγάλη αιμορραγία», είπε.
Η ιατροδικαστής ξεκαθάρισε ότι εκείνη την ώρα δεν είχε μπροστά της τα όργανα της επίθεσης και έτσι δεν μπορούσε να μιλήσει συγκεκριμένα για τον τρόπο που έγιναν τα τραύματα, ενώ αργότερα είχε στη διάθεσή της το δρεπάνι και το καραμπίτ.
«Το τραύμα στη μηριαία μού φαίνεται ασύμβατο και με το δρεπάνι και με το καραμπίτ», τόνισε η ιατροδικαστής.
Η ιατροδικαστής τόνισε παράλληλα πως εφόσον ο νεαρός ήταν πολυτραυματίας «απαγορεύεται να απομονώσουμε ένα μόνο τραύμα. Ιατρικά δεν μπορώ να απαντήσω σε ερωτήσεις του στιλ τι θα πάθαινε αν δεν είχε το ένα από όλα τα τραύματα», σημείωσε.
Σχετικά με τον αριστερό μηρό, ανέφερε πως εντοπίστηκαν δύο τραύματα από διαφορετικό όργανο, τα οποία θα μπορούσε κάποιος να τα μπερδέψει λόγω της γειτνίασής τους.
«Δεν είναι βαθιά, από μόνα τους λογικά δεν θα προκαλούσαν θάνατο σε έναν νέο άνθρωπο», είπε και πρόσθεσε πως το ένα τραύμα είναι συμβατό με το καραμπίτ.
«Για το άλλο τραύμα, αν η λάμα του δρεπανιού μπήκε λίγο στο δέρμα, δεν θα απέκλεια να έγινε από αυτό. Το τραύμα όμως είναι ασύμβατο με πλήρες χτύπημα από το δρεπάνι», κατέθεσε η μάρτυρας.

«Δεν μπορώ να δώσω εκτίμηση για αριθμό δραστών»

Η ιατροδικαστής είπε ότι ακόμα κι αν το συμβάν γινόταν έξω από την πύλη ενός μεγάλου νοσοκομείου, οι γιατροί δεν θα καταλάβαιναν τα «ύπουλα» τραύματα στο κεφάλι.
«Το σώμα του έχει τα εντυπώματα, τη σφραγίδα θα λέγαμε τουλάχιστον πέντε οργάνων (τρία τέμνοντα/νύσσοντα και δύο θλώντα), χωρίς να αποκλείσω κι άλλα όργανα», είπε χαρακτηριστικά η ιατροδικαστής τονίζοντας ότι δεν μπορεί να δώσει εκτίμηση για αριθμό δραστών.
Σε άλλο σημείο της κατάθεσή της η ιατροδικαστής έκανε λόγο για κοινά χαρακτηριστικά που έχει εντοπίσει εξετάζοντας θύματα οπαδικής βίας.
«Έχω δει πολλά θύματα αθλητικής βίας τον τελευταίο καιρό. Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει κάτι σαν σχολή, ένας δάσκαλος που τους λέει να χτυπάνε κεφάλι και πόδια», σημείωσε ενώ μάλιστα άτομα που παρακολουθούσαν τη δίκη ξέσπασαν σε χειροκροτήματα λέγοντας «πες τα».
«Δεν έχουμε μόνο ένα θανατηφόρο τραύμα», πρόσθεσε και σημείωσε πως αν και η επίθεση σε βάρος του κράτησε περίπου ένα λεπτό, «ο θάνατός του ήταν μαρτυρικός, αργός και βασανιστικός».

«Μιλούσα στους τραυματίες και κοιτούσαν το ταβάνι»

Επικίνδυνες χαρακτήρισε η ιατροδικαστής τις σωματικές βλάβες που υπέστησαν οι δύο φίλοι του άτυχου νέου, που υπήρξαν και οι ίδιοι θύματα της σοκαριστικής επίθεσης.
Όπως κατέθεσε, είδε τα θύματα δύο ημέρες μετά στο νοσοκομείο Παπανικολάου. «Ήταν σε ψυχολογικό σοκ. Εγώ τους μιλούσα και αυτοί κοιτούσαν το ταβάνι», είπε.
Για τον νεαρό φίλο του Άλκη που κατάφερε να ξεφύγει είπε πως εντόπισε ένα τραύμα 9 εκατοστών στον αριστερό γλουτό, το οποίο ήταν συρραμμένο. «Ήταν επικίνδυνο, δεν ήταν ένα γρατζούνισμα», είπε η μάρτυρας.
Για τον άλλο φίλο του 19χρονου, που τραυματίστηκε πιο σοβαρά από την επίθεση, σημείωσε πως εντόπισε πολλαπλά τραύματα, ενώ ο νέος έχασε πάρα πολύ αίμα. «Δεν μπορώ να προσδιορίσω τα όπλα γιατί τα τραύματα ήταν συρραμμένα, αλλά έφερε θλαστικά τραύματα, εκχυμώσεις, τραύματα στο κεφάλι από θλων όργανο αλλά και από νύσσον και τέμνον στα κάτω άκρα», ανέφερε.
Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί με την εξέταση της ίδιας μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης.