«Στο πρόσωπό σας βλέπουμε τη φωτεινή Ελλάδα, την Ελλάδα της προσφοράς, της αλληλεγγύης, του καθήκοντος, της ετοιμότητας. Βλέπουμε την Ελλάδα της επιχειρησιακής ικανότητας, που πάντα μας βγάζει ασπροπρόσωπους, μας συγκινεί, μας κάνει υπερήφανους».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, απονέμοντας κατά την αποψινή (13/03) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης τιμητικές πλακέτες προς τις γυναίκες και τους άνδρες της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων στα Τέμπη και στην Τουρκία.

«Είστε το στήριγμά μας», πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας, σημειώνοντας ότι «μέσα από τη δράση τους οι διασώστες του ΕΚΑΒ και της ΕΜΑΚ δίνουν το παράδειγμα «μιας Ελλάδας που μπορεί, μιας κοινωνίας που θέλει να ξεπεράσει παθογένειες».

«Σας ευχαριστούμε, γιατί το δικό σας αίσθημα καθήκοντος έρχεται να αναπληρώσει τις όποιες ελλείψεις. Με μια λέξη, ενσαρκώνετε όλες τις αρετές του ελληνισμού, κάνοντας πάντοτε το καθήκον σας. Εκ μέρους όλων των δημοτών της πόλης, σας απευθύνω ένα τεράστιο ευχαριστώ», είπε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Εκ μέρους της 2ης ΕΜΑΚ την τιμητική πλακέτα παρέλαβαν ο Διοικητής Αριστείδης Κατιρτζίδης και ο Αντιπύραρχος Μιλτιάδης Καραγεωργιάδης. «Με ιδιαίτερη τιμή παραλαμβάνω το βραβείο αυτό από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για τη δράση της ΕΜΑΚ σε δύο τραγικά συμβάντα, τον σεισμό στην Τουρκία και το δυστύχημα των Τεμπών. Πρόκειται για δύο συμβάντα που μας έφτασαν στα όρια της σωματικής αλλά κυρίως της ψυχολογικής μας κούρασης. Δύο συμβάντα τα οποία θα πρέπει να μας κάνουν να αναλογιστούμε τι πρέπει να κάνουμε, για να μην ξανασυμβεί δυστύχημα σαν αυτό των Τεμπών αλλά και για να βελτιώσουμε την τρωτότητα της πόλης όπου ζούμε, καθώς στο παρελθόν έχουμε πληγεί από καταστροφικό σεισμό», επεσήμανε ο κ. Καραγεωργιάδης από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, οι διασώστες εργάστηκαν «όχι ηρωικά, όπως έγραψαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά επαγγελματικά, έχοντας ως όπλα την εκπαίδευση και την πολυετή εμπειρία».

Από την πλευρά του ΕΚΑΒ την τιμητική πλακέτα παρέλαβε η Διευθύντρια του παραρτήματος Θεσσαλονίκης Χριστίνα Καραμπελίδου. «Ο ανθρώπινος πόνος έχει ξεχειλίσει. Ένας πόνος ασίγαστος για τις οικογένειες των θυμάτων, που βιώνουν ώρες οδύνης, και που αμφιβάλλουμε αν ποτέ έρθει ο χρόνος της λησμονιάς. Μέσα στα υλικά συντρίμμια, αλλά κυρίως μέσα στα συντρίμμια των ανθρώπινων ψυχών, σε αυτές τις απίστευτα δύσκολες ώρες, προσπαθούμε κι εμείς με αυτοθυσία και άκρατο επαγγελματισμό να συνδράμουμε σε ό,τι μπορεί να σωθεί και να φροντίσουμε με σεβασμό ό,τι δεν έχει σωθεί», είπε η κυρία Καραμπελίδου, εκφράζοντας την ευχή «ποτέ ξανά να μη χρειαστεί η βοήθειά μας». 

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης δήλωσε υπερήφανος για αυτό το κύμα αλληλεγγύης των Θεσσαλονικέων, που, όπως ανέφερε, σπεύδουν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους σε κάθε δύσκολη στιγμή. 

Στην έναρξη της αποψινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών.