Μαθητές, γονείς και καθηγητές στο Άδενδρο του Δήμου Χαλκηδόνας ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να δώσουν άμεσα λύση στα προβλήματα των σχολείων της κοινότητάς τους. Οι αντίξοες και τρομακτικές συνθήκες είναι ο κανόνας στο Γυμνάσιο και το Λύκειο του Αδένδρου, όπου φοιτούν 180 μαθητές, πολλές φορές ακόμη και με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας.
Τα σοβαρά κτιριακά και λειτουργικά προβλήματα του σχολικού συγκροτήματος είναι πολλά και καταγεγραμμένα: όταν βρέχει, οι αίθουσες πλημμυρίζουν, στις αίθουσες διδασκαλίας πέφτουν σοβάδες, η θέρμανση είναι ελλιπής και ο κεντρικός καυστήρας είναι ένας λέβητας πετρελαίου, η υγρασία σαπίζει τις αίθουσες, η ασφάλεια του ρεύματος πέφτει συνεχώς, ο προαύλιος χώρος είναι επικίνδυνος, η αποβίβαση-επιβίβαση των μαθητών από τα λεωφορεία που τους μεταφέρουν είναι εξόχως προβληματική και επικίνδυνη.
Η σχολική κοινότητα στο Άδενδρο δεν εκπαιδεύεται όπως αρμόζει σε κοινωνία του 21ου αιώνα, αλλά παιδεύεται όπως γινόταν σε άλλες, μαύρες εποχές.
Σε επιστολή-καταγγελία του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων επισημαίνει ότι το περασμένο καλοκαίρι υπεγράφη σύμβαση ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ για την συντήρηση των σχολικών κτιρίων, χωρίς να έχει υπάρξει -μέχρι στιγμής- καμία ενημέρωση από τη δημοτική αρχή για το ύψος του δεσμευμένου προϋπολογισμού, το οποίο αντιστοιχεί στο σχολικό κτίριο του Αδένδρου.
Αυτό που έχουν μέχρι στιγμής μαθητές, γονείς και καθηγητές είναι ακατάλληλα σχολεία, αόριστες υποσχέσεις και προφορικές δεσμεύσεις. Έχουν, τέλος, να αντιμετωπίσουν και τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία το 2019 πάγωσε το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ», που είχε διαμορφώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Για τον Δήμο Χαλκηδόνος το πρόγραμμα είχε προϋπολογισμό 2.420.000 ευρώ. Το σχολικό συγκρότημα του Άδενδρου ήταν από τα πρώτα που είχαν ενταχθεί πιλοτικά στο πρόγραμμα, το οποίο αφορούσε την ενεργειακή και κτιριακή αναβάθμιση του σχολείου.
Η εκδικητικότητα και η έλλειψη σχεδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης, πάγωσε και αλλοίωσε το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα τη διόγκωση των προβλημάτων. Στα τρία χρόνια που πέρασαν, αντί το σχολείο να καταρρέει και να απαξιώνεται η σχολική κοινότητα, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να κάνουν μάθημα σ’ ένα σύγχρονο, ανακαινισμένο και ασφαλές κτίριο.
Το ζήτημα φέρνουν στη Βουλή με ερώτηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’ Θεσσαλονίκης, Δώρα Αυγέρη και Σωκράτης Φάμελλος. Μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας να λάβουν άμεσα μέτρα, προκειμένου η φοίτηση στα σχολεία του Αδένδρου να γίνεται σε ασφαλές και αξιοπρεπές περιβάλλον. Επιπλέον, ρωτούν να διευκρινιστεί τι ποσό  έχει δεσμευθεί από το κονδύλι του 1.300.000 ευρώ για τη συντήρηση του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος, αλλά και σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι φορείς (υπουργεία, δήμος, κ.α.,) για την αποκατάσταση των σοβαρών προβλημάτων στο σχολικό συγκρότημα.