Υπάρχουν ακόμη αρκετοί ψηφοφόροι(κυρίως από αυτούς που δεν έχουν αποφασίσει, ή δεν πάει το χέρι τους να ψηφίσουν κάποιον), που θέλουν να πιστεύουν ότι, άσχετα από το τι θα ψηφίσουν τελικά, θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Ε, ας τους το... ζωγραφίσουμε, μπας και το καταλάβουν:

Όχι, αυτή η προοπτική δεν είναι και τόσο ζωηρή. Ναι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης της Αριστεράς!

Όσο κι αν όλοι αυτοί πιστεύουν το αντίθετο, τα απλά μαθηματικά (η αριθμητική, δηλαδή) δείχνουν πως αυτό το σενάριο δεν είναι και τόσο απίθανο. Θα εξαρτηθεί, βεβαίως, από το ποσοστό που θα συγκεντρώσει η Νέα Δημοκρατία -εάν και εφόσον είναι το πρώτο κόμμα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, ανάποδα: Θα είναι η Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα; Και με ποια διαφορά από τον δεύτερο;

Όλοι αυτοί που θέλουν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση και θεωρούν πως, ναι, θα είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ, φαίνεται να μην καταλαβαίνουν ότι στις προηγούμενες εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός με τη δική τους ψήφο. Η οποία, τώρα, όχι μόνον δεν θα πάει στο κυβερνών κόμμα, αλλά πολύ πιθανό να πάει σε έναν από τους "απέναντι".

Μα, με αυτόν τον τρόπο, η διαφορά του 8,3% (39,85% είχε συγκεντρώσει η Νέα Δημοκρατία και 31,53% ο ΣΥΡΙΖΑ) μειώνεται με... γεωμετρική πρόοδο! Όποιο ποσοστό φεύγει από το 39,8% και πηγαίνει να κολλήσει στο 31,53%, μετράει... διπλό, που λένε και στο ποδόσφαιρο οι ομάδες που μάχονται για να αποφύγουν τον υποβιβασμό. Ας υποθέσουμε ότι ένα 2% φεύγει από τη ΝΔ, για να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι η διαφορά μειώνεται στο... 4,3% (37,85% μένει στη ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ "σηκώνεται" στο 33,53%). Κι όλα παίζουν! Ειδικά αν υπολογίσετε ότι το κυβερνών κόμμα έχει τη φθορά του και προς τα (ακρο)δεξιά...

Όσο για τις δημοσκοπήσεις, θα ήθελα πολύ, προσωπικά, να ξέρω για ποιον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει ΚΑΙ το ποσοστό που είχε στις προηγούμενες εκλογές. Ειδικά θα ήθελα να ξέρω... πού πηγαίνει! Στους αναποφάσιστους; Μάλλον για ευσεβείς πόθους πρέπει να μιλάμε σε μια τέτοια περίπτωση...

Γράφει ο Περαστικός