Τους λάτρεις των βιβλίων ξετρυπώνουν και φέτος οι Βιβλιοσκώληκες! Οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς ανακοινώνουν την έναρξη του Προγράμματος Φιλαναγνωσίας ΒΙΒΛΙΟΣΚΩΛΗΚΕΣ για το έτος 2023 από Φεβρουάριο μέχρι Μάιο (4η συνεχή χρονιά για τα δημοτικά, 2η χρονιά για τα γυμνάσια).

Τα δημοτικά και τα γυμνάσια του Δήμου Καλαμαριάς που θα δηλώσουν συμμετοχή, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα, του οποίου πρωταρχική επιδίωξη αποτελεί η ίδια η απόλαυση της ανάγνωσης, μέσα από την προσεγμένη επιλογή βιβλίων που προτείνονται για κάθε τάξη. 

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και είναι σημαντικό να απομακρύνουμε τα παιδιά από τις ηλεκτρονικές συσκευές και να τα οδηγήσουμε στον υπέροχο κόσμο των βιβλίων. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πέρυσι οι Βιβλιοσκώληκες άγγιξαν το ρεκόρ των 13.000 αναγνώσεων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια), ενώ συμμετείχαν 33 σχολεία, 112 τάξεις, 684 παιδιά και 95 παιδιά ως ατομικοί αναγνώστες» τόνισε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα φιλαναγνωσίας, που πραγματοποιείται σε σχολικό περιβάλλον, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να δημιουργήσουν, ηλεκτρονικά, λίστες με τις αναγνώσεις τους, τα σχόλια και τις εντυπώσεις τους, μέσα από μια διαδικτυακή εφαρμογή. 

Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει σχεδιαστεί από τον ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου), στο πλαίσιο του πολιτιστικού και κοινωνικού έργου του, και είναι ευγενική χορηγία προς τις Βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς. Υποστηρίζεται από τη βάση βιβλιογραφικών δεδομένων οσδέλnet.

Πρόσβαση στο ηλεκτρονικό προφίλ αναγνώστη, των μαθητών, θα έχει και ο εκπαιδευτικός της τάξης με αποτέλεσμα να παράγεται μια διαδραστική σχέση ανάμεσα στα παιδιά, στη βιβλιοθήκη και στο σχολείο που θα δημιουργεί την αφόρμηση για συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα που αφορούν το βιβλίο. 

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα ατομικής συμμετοχής όσων παιδιών το επιθυμούν. Σε αυτήν την παρέα ανάγνωσης δεν θα υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν παιδιά από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όλες οι πληροφορίες για τους όρους συμμετοχής του προγράμματος, ο σύνδεσμος για την ηλεκτρονική εγγραφή και για την εφαρμογή καταχώρισης των βιβλίων, αλλά και η λίστα με τα προτεινόμενα βιβλία βρίσκονται αναρτημένα στην ηλεκτρονική σελίδα των Βιβλιοθηκών