Eκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη και τίτλο «Ισχυρή Αυτοδιοίκηση, Καλύτερη Ελλάδα» οργάνωσε ο βουλευτής Β Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Θ. Καράογλου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας.  

Η εκδήλωση άρχισε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Βουλευτή Χανίων Μανούσου Βολουδάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το πρωί της Τετάρτης. 

«Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι για τα πολλά και σημαντικά που πετύχαμε. Μπορούμε ακόμα περισσότερα» ανέφερε στην ομιλία του, προτρέποντας το ακροατήριο να δώσει με την ψήφο του ισχυρή εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνεχίσει στο δρόμο της ευθύνης με το ίδιο σταθερό και τολμηρό βήμα.

Μιλώντας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο κ. Καράογλου την αποκάλεσε «μεγάλη του αγάπη» καθώς από αυτήν ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στα κοινά, προσθέτοντας ότι η καλύτερη Ελλάδα προϋποθέτει ισχυρή αυτοδιοίκηση, θεσμικά και οικονομικά θωρακισμένη, η οποία θα εξελίσσεται μέσα από το τρίπτυχο ανάπτυξη, ανθεκτικότητα, κυβερνησιμότητα. «Δυνατή τοπική Αυτοδιοίκηση συνεπάγεται ισχυρή και συνεκτική τοπική κοινωνία, διότι στο πεδίο της καθημερινής εφαρμογής του προγραμματικού λόγου αντανακλάται η πολιτική παρεμβατικότητα της δημοτικής αρχής η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο στον πολίτη» τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, ευχαρίστησε τον κ. Θεόδωρο Καράογλου για την «εξαιρετικά τιμητική», όπως τη χαρακτήρισε, πρόσκληση να είναι ο κεντρικός ομιλητής στη σημερινή εκδήλωση. Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε «ερωτευμένος» με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τρεις λόγους. Πρώτον, όπως είπε, γιατί «στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μετράει πως σε λένε ή τι λες, αλλά μετράει τι κάνεις. Το απτό, το μετρήσιμο, το ορατό αποτέλεσμα. Δεύτερον, γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο δημοκρατικός θεσμός που είναι ο πλησιέστερος στον πολίτη. Τρίτον, στην Αυτοδιοίκηση μπορούμε να υπερβαίνουμε κόμματα, ιδεολογίες, εγωισμούς και να δημιουργούμε συμμαχίες γιατί πάντα το “εμείς” είναι πιο σημαντικό από το “εγώ”».

Πρόσθεσε, ακόμη ότι «η Αυτοδιοίκηση είναι η κοινωνία και η κοινωνία είναι ο άνθρωπος», ενώ σημείωσε με νόημα ότι στην περίοδο των κρίσεων που προηγήθηκαν οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης κατέγραψαν τα σωστά και τα λάθη. Ειδική αναφορά έκανε στο ζήτημα της απορρόφησης και αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, σημειώνοντας με νόημα οτι «το που θα είναι η Ελλάδα το 2050 και το 2060 θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις που θα πάρουμε τώρα».

Τέλος, δήλωσε πολύ αισιόδοξος για τα επόμενα χρόνια γιατί, όπως είπε, «λίγο-λίγο η Αυτοδιοίκηση αλλάζει πολύ, όπως λίγο-λίγο η Ελλάδα αλλάζει πολύ. Εξαρτάται βέβαια από όλους εμάς». 

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης,  δήλωσε πως αν η Αυτοδιοίκηση δράσει ελεύθερα τότε είναι σίγουρο ότι μικρά και μεγάλα θαύματα θα υλοποιηθούν στις τοπικές κοινωνίες. «Θέλουμε μια συγκεντρωτική χώρα η οποία κατά καιρούς αποκεντρώνει κάποια κομμάτια άσκησης εξουσίας ή θέλουμε μια χώρα η οποία θα διαθέτει ισχυρή Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού και ένα μικρό επιτελικό Κράτος;» αναρωτήθηκε. 

Και κατέληξε: «Μόνο με ενότητα, κοινή δράση, αλληλεγγύη και συνεργασία μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και να τα καταφέρουμε. Όπου ενώσαμε δυνάμεις στην Αυτοδιοίκηση πετύχαμε. Όπου διαιρεθήκαμε αποτύχαμε και το πλήρωσαν οι τοπικές κοινωνίες».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, προχώρησε στην κεντρική παραδοχή πως πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην αποκέντρωση της Αυτοδιοίκησης. Όπως παρατήρησε: «Είμαστε ένα από τα τελευταία τόσο συγκεντρωτικά κράτη του ανεπτυγμένου κόσμου», φέρνοντας ως παράδειγμα την απόρριψη της πρότασης τεσσάρων Δήμων για τη μετονομασία της Οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη.  

«Αν δεν αλλάξουμε σε αυτό το επίπεδο διακυβέρνησης, αν δεν ακολουθήσουμε τις καλές πρακτικές στην Ευρώπη, αν δεν συγχρονίσουμε τα ρολόγια μας με τις σύγχρονες τάσεις, θα μείνουμε πίσω και προφανώς δεν  θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην ανάγκη για εξέλιξη, στην ανάγκη των συμπολιτών μας» σημείωσε μεταξύ άλλων.