Καταζητούμενος με διεθνές ένταλμα σύλληψης κρατείται το τελευταίο διάστημα στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης.

Ο άνδρας κατηγορείται από τις ΗΠΑ ότι την περίοδο 2014- 2018 πούλησε αμερικανικά μικροτσίπ και άλλα εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία, μέσω μίας βουλγαρικής εταιρίας που φέρεται να λειτουργούσε ως «βιτρίνα».

Για την υπόθεση συνελήφθη ένας 49χρονος Βούλγαρος στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου από Έλληνες αστυνομικούς, στην περιοχή του Σιδηροκάστρου Σερρών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο 49χρονος διώκεται για τα αδικήματα της απάτης κατά της κυβέρνησης και της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις.

Ο κρατούμενος φέρεται να αρνείται τις κατηγορίες, ενώ για την έκδοση του θα αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση, σύμφωνα με τους αμερικανικές Αρχές, ξεκινάει τον Μάιο του 2014 όταν ο 49χρονος Βούλγαρος, φερόμενος μηχανικός, και δύο συνεργάτες του συναντήθηκαν με έναν προμηθευτή ευαίσθητων εξαρτημάτων ολοκληρωμένου κυκλώματος (IC) για να συζητήσουν την αποστολή τους στη δεύτερη ρωσική εταιρία. Τότε ο προμηθευτής τούς εξήγησε ότι δεν μπορεί να γίνει η αποστολή στη Ρωσία λόγω των εμπορικών περιορισμών των ΗΠΑ. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, ένας εκ των παραπάνω συνεργατών φέρεται να ενημέρωσε τον προμηθευτή ότι ίδρυσε μία νέα εταιρία στη Βουλγαρία με αντικείμενο «την ανάπτυξη και εφαρμογή μικροσκοπικών ηλεκτρονικών τεχνολογιών για χρήση σε αυτοκίνητα και αγωγούς».

Το επόμενο διάστημα, κατά τους Αμερικανούς, μεταφέρθηκαν από τη πρώτη ρωσική εταιρία προς τη βουλγαρική εταιρία κεφάλαια άνω του 1 εκατ. δολαρίων για την αγορά εξοπλισμού συσκευασίας ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, ενώ ακολούθησαν συμβάσεις για την αγορά αμερικανικών εξαρτημάτων, μεταξύ αυτών μία παρτίδα ύψους 1,7 εκατ. δολαρίων (μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου), με τα εμπορεύματα να φτάνουν στη Βουλγαρία όπου επανασυσκευάστηκαν και απεστάλησαν στη Ρωσία.

Τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και οι εταιρίες τους τέθηκαν υπό παρακολούθηση, όταν το Δεκέμβριο του 2018 υπεύθυνος ελέγχου εξαγωγών του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου συναντήθηκε στη Βουλγαρία με τον 49χρονο προκειμένου να διαπιστώσει εάν τα εξαρτήματα βρίσκονται ακόμη στην κατοχή του. Ο Βούλγαρος καταζητούμενος φαίνεται πως αρνήθηκε την επανεξαγωγή τους στη Ρωσία.