Με θέμα «Είναι ώρα για αποκατάσταση των υγροτόπων» θα γιορταστεί φέτος στις 2 Φεβρουαρίου η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων σε εκατοντάδες υγροτόπους ανά τον κόσμο. 

Φέτος η Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσάρ επέλεξε να εστιάσει στην αποκατάσταση των υγροτόπων, οι οποίοι συνεχίζουν να δέχονται παγκοσμίως τεράστιες ανθρωπογενείς πιέσεις. Υπολογίζεται ότι από το 1700 έως σήμερα έχει εξαφανιστεί το 80% των υγροτόπων της γης, ενώ το 25% όλων των ειδών των υγροτόπων απειλούνται με εξαφάνιση.

Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, το Παράρτημα Χαλάστρας της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και εθελοντικές οργανώσεις, διοργανώνει εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ημέρας αυτής στη Λιμνοθάλασσα Αγγελοχωρίου και στο παράκτιο τμήμα του Γαλλικού Ποταμού, δύο υγροτόπους πολύ κοντινούς στην πόλη της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δέχονται όλο και περισσότερους επισκέπτες.

Ξενάγηση στη Λιμνοθάλασσα Αγγελοχωρίου

Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αγγελοχωρίου, διοργανώνεται ξενάγηση στη Λιμνοθάλασσα Αγγελοχωρίου. Το «ραντεβού» θα δοθεί στις 11:00 το πρωί,  στο «Σπίτι του φύλακα της Αλυκής», από όπου θα ξεκινήσει ξενάγηση στον υγρότοπο για ενήλικες, για ενημέρωση και παρατήρηση πουλιών. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τη βιοποικιλότητα της περιοχής, τη διαδικασία παραγωγής του αλατιού και τις εθελοντικές δράσεις που γίνονται για την προστασία του υγροτόπου και του παράκτιου τμήματος Αγγελοχωρίου, τις αξίες των υγροτόπων, αλλά και τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν επίσης τα παιδιά της Γ’ και της ΣΤ΄ Τάξης του Β’ Δημοτικού Σχολείου Νέας Μηχανιώνας, για τα οποία θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστή ξενάγηση.

Εθελοντικός καθαρισμός στο Καλοχώρι

Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, σε συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες Εχεδώρου Φύσις Save your Hood Thessaloniki και Save your Hood Thermaikos, διοργανώνεται εθελοντικός καθαρισμός στο παράκτιο τμήμα Γαλλικού Ποταμού, με σημείο ραντεβού το κτήριο του ΕΘΙΑΓΕ (το εγκαταλειμμένο κτίριο αμέσως μετά την εκβολή του Γαλλικού). Οι εθελοντές καλούνται να «οπλιστούν» με την καλή τους διάθεση για να αντιμετωπίσουν τα απορρίμματα που συσσωρεύονται στην περιοχή προερχόμενα από το Θερμαϊκό, αλλά και από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η ερασιτεχνική αλιεία και η μυδοκαλλιέργειας. Θα μπορέσουν να προμηθευτούν επί τόπου σακούλες και γάντια μίας χρήσης (αλλά καλούνται να φέρουν μαζί τους γάντια πολλών χρήσεων, εάν διαθέτουν). 

Η αξία των υγροτόπων

Ως υγρότοπος ορίζεται η περιοχή που καλύπτεται μόνιμα ή εποχικά από ρηχά νερά ή που, παρότι δεν καλύπτεται από νερό, έχει υγρό υπόστρωμα για μεγάλο μέρος του έτους. Οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, τα δέλτα των ποταμών, τα έλη, είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι υγροτόπων που συναντάμε στη χώρα μας. Οι δέκα μεγάλοι υγρότοποι της χώρας μας που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση Ραμσάρ για τους Υγροτόπους (Δέλτα Αξιού, Λίμνες Κορώνεια και Βολβη, Δέλτα Έβρου, Λίμνη Πρέσπα κ.α.), αλλά και οι πολλοί άλλοι μικρότεροι, συνθέτουν μερικά από τα ομορφότερα τοπία της χώρας μας και αποτελούν περιοχές με σπουδαία αξία και σημασία τόσο για τη φύση όσο και για τον άνθρωπο. Οι υγρότοποι επιτελούν μια σειρά από πολύτιμες οικολογικές λειτουργίες: φιλοξενούν  πλούσια βιοποικιλότητα, συγκρατούν το νερό της βροχής και προστατεύουν από τις πλημμύρες, αμβλύνουν τις ακραίες θερμοκρασίες, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, αποθηκεύουν άνθρακα, σε ποσότητα μεγαλύτερη από ότι τα δάση και στηρίζουν ένα μεγάλο εύρος ανθρώπινων δραστηριοτήτων.