Στο 92% ανέρχονται οι εκτάσεις του δημοσίου, οι οποίες έχουν καταπατηθεί, με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να μην έχει το παραμικρό έσοδο. Αυτό προκύπτει από την τελευταία καταγραφή, που έγινε από το Υπουργείο Οικονομικών το 2004, όπως ανακοίνωσε σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στην ομιλία του στο 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ.
«Λόγω της μεγάλης της έκτασης, που καθιστά δυσχερή την αποτελεσματική της προστασία, η ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου αποτέλεσε, από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους, αντικείμενο ιδιωτικών καταλήψεων, χωρίς το Δημόσιο να καταφέρει να την προστατεύσει. Η πραγματικότητα αυτή έγινε από πολύ νωρίς αντιληπτή, και για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης καταπάτησης, η Ελληνική Πολιτεία έχει εκδώσει κατά καιρούς νόμους με τους οποίους δόθηκαν κίνητρα για την παραχώρηση των κατεχομένων ακινήτων στους κατόχους αυτών (π.χ. α.ν.2145/1939, ν.3800/1957, α.ν.263/1968, ν.357/1976, ν.719/1977).
Όμως, λόγω των ανελαστικών προϋποθέσεων που έθεταν οι παραπάνω νόμοι, το πρόβλημα των κατεχομένων ακινήτων του Δημοσίου δεν επιλύθηκε, και ο επιδιωκόμενος σκοπός επιτεύχθηκε μόνο κατά ένα μικρό μέρος. 
Από την τελευταία καταγραφή, που έγινε από το Υπουργείο Οικονομικών το 2004, προέκυψε ότι σε σύνολο 97.029 καταγεγραμμένων Δημόσιων και Ανταλλάξιμων κτημάτων έχουν καταπατηθεί τα 89.928, δηλαδή ποσοστό 92%. Τα παραπάνω στοιχεία είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί και αντικατοπτρίζει διαχρονικά την αντικειμενική δυσκολία περιφρούρησης της δημόσιας περιουσίας.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο έρχεται να επιλύσει ακριβώς αυτό το κοινωνικό πρόβλημα και να ορίσει, με ασφάλεια και σαφήνεια, συγκεκριμένες προϋποθέσεις εξαγοράς των ακινήτων αυτών, έτσι ώστε τα εν λόγω ακίνητα να αποδοθούν στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους, στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, ο σκοπός του νόμου είναι κοινωνικός και έχει καθαρά αποκαταστατικό χαρακτήρα: να αποδοθούν ακίνητα που ικανοποιούν τις στεγαστικές ή επαγγελματικές ανάγκες των ιδιωτών στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους, με επίκληση συγκεκριμένων στοιχείων και
δικαιολογητικών, και μέσω μίας σαφούς διαδικασίας αυστηρού ελέγχου εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα με το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου επιχειρείται η επίλυση ενός διαχρονικού κοινωνικού προβλήματος που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατεχόμενων δημόσιων ακινήτων που διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών. Προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου της διαδικασίας εξαγοράς των ακινήτων αυτών από πρόσωπα που τα κατέχουν, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του σχεδίου νόμου.
Με τον τρόπο αυτό, εξυπηρετούνται σκοποί δημοσίου συμφέροντος, όπως η οριστική διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και η αποκατάσταση προσώπων που διατηρούν στα ακίνητα αυτά την κατοικία τους ή τον τόπο άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.