Στα ασυναγώνιστα ποιοτικά προϊόντα που διαθέτει η χώρα μας και στην καθοριστική συμβολή των εξαγωγών στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκε η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου χαιρετίζοντας σε εκδήλωση για την κοπή πίτας του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας.

«Με την εξαγωγική σας δραστηριότητα κάνετε γνωστά τα προϊόντα της χώρας μας και συμβάλλετε στην αποτροπή της μετατροπής της χώρας μας σε αποκλειστικά Εισαγωγική οικονομία. Χρειάζονται συνέργειες της Κεντρικής διοίκησης, του κράτους, της διοίκησης ώστε η δραστηριότητα σας να τύχει της απαιτούμενης στήριξης. Άλλωστε με αυτό το πνεύμα είχαμε συνεργαστεί με τον ΣΕΒΕ από το γραφείο πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και το ΥΜΑΘ την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση αλλά και η αισχροκέρδεια με υπογραφή Μητσοτάκη στις ελληνικές επιχειρήσεις. Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και του κόστους μεταφοράς λόγω καυσίμων πλήττει ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις σας. Ταυτόχρονα υπάρχει εκτίναξη τιμών πρώτων και βοηθητικών υλών αυξάνοντας υπέρογκα το κόστος παραγωγής. Χρειάζονται μέτρα στήριξης και αντιμετώπισης των δυσμενών συνεπειών προκειμένου οι επιχειρήσεις σας να ανταποκριθούν στην πίεση του ανταγωνισμού από επιχειρήσεις άλλων χωρών που οι κυβερνήσεις τους έχουν πάρει ήδη μέτρα αντιμετώπισης της παρούσας κρίσης.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τους φόβους μας. Ο γενικός δείκτης εισαγωγών στη βιομηχανία καταγράφει αύξηση 25,2%. Ειδικά στη βιομηχανία τροφίμων η αύξηση ανέρχεται στο 28,2%. Μέσα στο 2022 είχαμε την εκτόξευση του εμπορικού ελλείμματος κατά 60%, γεγονός που δείχνει ότι γινόμαστε και πάλι μια Εισαγωγική οικονομία.

Από την άλλη μεριά, δυστυχώς, η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα έχει καταδικαστεί σε διαρκή υποβάθμιση και απαξίωση. Το πάγωμα, η αναβολή και η καθυστέρηση σε μια σειρά απο αναγκαία αναπτυξιακά έργα υποδομής δημιουργούν ένα αντι αναπτυξιακό περιβάλλον. Η οδική και σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού, το κέντρο logistics στο Γκόνου, η σιδηροδρομική Εγνατία, το εθνικό σχέδιο για τη δημιουργία Υποδομών υποδοχής βιομηχανικής δραστηριότητας (βιομηχανικές περιοχές, βιομηχανικά πάρκα κλπ) -έργα που βρήκε δρομολογημένα η ΝΔ το 2019-) είναι μερικά μόνο παραδείγματα έργων που για τρία χρόνια μπήκαν στην κατάψυξη, ενώ η ολοκλήρωσή τους θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά τις δραστηριότητες σας.

Όσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών επιτέλους ας αφήσουμε πίσω τις ιδεοληψίες και ας αναγνωρίσουμε τη συμβολή της. Η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι προϋποθέσεις της ανάπτυξης.

Επίσης θα αναγράφεται ο τόπος προέλευσης των προϊόντων της Βόρειας Μακεδονίας καθιστώντας έτσι προς όλους απόλυτη τη διάκριση του τόπου προέλευσης των προϊόντων αυτής και της Μακεδονίας μας.

Τα οφέλη της συμφωνίας καθίστανται προφανή!

Η κυβέρνηση όμως έχει ευθύνη γιατί δεν κάνει ότι μπορεί για να προστατεύσει τα μακεδονικά προϊόντα! Έπρεπε ήδη να είχε ολοκληρωθεί η διαβούλευση των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών και να συσταθεί διεθνής επιτροπή ειδικών.

Θέλουμε η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα να μπει και πάλι σε αναπτυξιακή τροχιά. Γνωρίζω ότι Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε τη Θεσσαλονίκη που οραματιστήκαμε, μια Θεσσαλονίκη ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και στην Ν.Α Ευρώπη.

Μπορούμε να δουλέψουμε και πάλι Μαζί ώστε η Θεσσαλονίκη να καταστεί εμπορικό, οικονομικό, διαμετακομιστικό διπλωματικό κέντρο».