Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν φέρει τα πάνω - κάτω στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Α Θεσσαλονίκης.

Πλέον, δεν είναι τίποτα σίγουρο. Ούτε ότι θα μπουν, για τις επερχόμενες εκλογές, οι... εκλεγμένοι. Πρώτος παράγοντας... μπερδέματος: Η εξέλιξη με την Άννα Ευθυμίου μετακίνησε τις σταθερές, αφού μπορεί η βουλευτής να απέδειξε, με τα λεγόμενά της, ότι δεν υπάρχει παρανομία στις πράξεις της (με την ανάθεση από τον ΕΦΚΑ δικηγορικής εργασίας στην ίδια), όμως η δυσαρέσκεια προς την πράξη της φαίνεται να υπάρχει.

Δεύτερος παράγοντας: Ο πρώην πρωθυπουργός. Μια άλλη θέση -που θεωρούνταν σίγουρη- είναι αυτή του Κώστα Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός εκλέγεται χωρίς να χρειάζεται σταυρό, όμως, παίρνει μία θέση άλλου υποψηφίου. Ο ίδιος δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις του προς το παρόν, όμως πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι "ο Καραμανλής δεν φεύγει από το σπίτι του".

Ο τρίτος παράγοντας που, φαίνεται ότι, άλλαξε τον προγραμματισμό του Μαξίμου, είναι η περίπτωση της Μαρίας Σπυράκη. Κι εκεί φαίνεται πως η υπόθεση ξεπεράστηκε, καθώς η ευρωβουλευτής επέστρεψε τα χρήματα που είχε πάρει παρατύπως ο συνεργάτης της, όμως η δυσαρέσκεια για το θέμα φαίνεται να μην έχει εξαφανιστεί.

Τέταρτος παράγοντας στην... αναμπουμπούλα είναι η πρόθεση, την οποία φέρεται να έχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να δηλώσει την Α Θεσσαλονίκης ως μία από τις τρεις εκλογικές περιφέρειες που έχει το δικαίωμα να "κατέβει". Αυτό -οι φήμες λένε ότι- θα γίνει στην περίπτωση και μόνον που ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αποφασίσει να μην κατέβει στην Α Θεσσαλονίκης. Το αποτέλεσμα, όμως, θα είναι ίδιο: Μία θέση μείον, για τους υπόλοιπους.

Και τέλος, πέμπτος παράγοντας, είναι η αλλαγή στον αριθμό των εδρών, αλλά και τα μαθηματικά που προκύπτουν για τη δεύτερη κατανομή εδρών. Το πρώτο κόμμα παίρνει μία επιπλέον έδρα που, δημοσκοπικά, αυτό ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία, όμως από τη δεύτερη κατανομή φαίνεται στα υπόλοιπα μία από τις έδρες να... κάθεται στο δεύτερο κόμμα της Α Θεσσαλονίκης... Σε άλλη εκλογική περιφέρεια, φυσικά...

Όλα αυτά φέρνουν πιο κοντά στην Α Θεσσαλονίκης τον... Θοδωρή Ζαγοράκη! Κι αυτό θα έφερνε, σίγουρα, τα πάνω - κάτω στο ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα μια μέτρηση με τον ευρωβουλευτή και πρωταθλητή Ευρώπης μέσα.

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες...

Γράφει ο Περαστικός