Ομιλία με μηνύματα προς την Τουρκία, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, απόψε, στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής:

"Η κυβέρνηση της Τουρκίας κινείται δυστυχώς σε έναν παροξυσμό προκλήσεων δηλητηριάζοντας κυρίως τους ίδιους τους πολίτες της. Βυθίζεται στη διεθνή απομόνωση. Κανείς δεν μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία. Στην επιθετικότητα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα, πιστοί στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας και στη συνθήκη της Λοζάνης". τόνισε.

Είπε, ακόμη, ότι: "Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές αλλά τις έχουμε πάντα ανοιχτές σε γόνιμες επαφές. Είμαστε δύναμη ειρήνης, ευθύνης και νομιμότητας. Είμαστε έτοιμοι πάντα να κάνουμε διάλογο με την Τουρκία αλλά δεν υπάρχει διάλογος με το παράλογο. Όσοι φωνασκούν πως τάχα θα έρθουν μια νύχτα ξαφνικά μπορεί μια νύχτα να ξυπνήσουν και ξαφνικά να προσγειωθούν απότομα στη σκληρή πραγματικότητα. Τα εθνικά και ευρωπαϊκά μας σύνορα θα παραμείνουν θωρακισμένα. Να στείλουμε ένα χαιρετισμό στο νοτιοδυτικό άκρο της χώρας, εκεί που η Ελλάδα αξιοποιεί για πρώτη φορά το φυσικό ενεργειακό της πλούτο. Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρή Θράκη και ισχυρή Θράκη σημαίνει ισχυρή Ελλάδα", ανέφερε ο πρωθυπουργός.«Κανείς δεν μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία, ούτε να επανασχεδιάσει τη γεωγραφία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην κυβέρνηση της Τουρκίας για την οποία είπε ότι «δυστυχώς κινείται σε έναν παροξυσμό προκλήσεων».

«Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές, αλλά τις έχουμε πάντα ανοιχτές σε γόνιμες επαφές», είπε στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μουσικής στην Κομοτηνή.

Τόνισε πως «όσο η κυβέρνηση της Τουρκίας υψώνει τους τόνους της τόσο βυθίζεται στη διεθνή απομόνωση» και υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει διάλογος με το παράλογο και όσοι φωνασκούν πώς τάχα θα έρθουν μία νύχτα ξαφνικά, να σκεφθούν πως κάποια νύχτα μπορεί εκείνοι να ξυπνήσουν και ξαφνικά να προσγειωθούν απότομα στη σκληρή πραγματικότητα. Από τον ακλόνητο βορειοανατολικό ιστό της σημαίας μας εκπέμπω το πρώτο μου μήνυμα: Τα εθνικά και ευρωπαϊκά μας σύνορα θα παραμείνουν θωρακισμένα. Κι από εδώ, από τα βορειοανατολικά μας σύνορα, όλοι μαζί, να στείλουμε έναν χαιρετισμό στο νοτιοδυτικό άκρο της χώρας (στη Γαύδο) εκεί που η Ελλάδα μετά από δεκαετίες καθυστερήσεων αξιοποιεί για πρώτη φορά το φυσικό ενεργειακό της πλούτο. Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρή Θράκη και ισχυρή Θράκη σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Δεν παζαρεύουμε την προστασία των συνόρων μας. Οι Εβρίτισες και οι Εβρίτες, οι Θρακιώτισες και οι Θρακιώτες να αισθάνονται ασφαλείς με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης για την οποία είπε ότι είμαστε υπερήφανοι και παρατήρησε ότι «η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αρνείται να γίνει άβουλο πιόνι στην σκακιέρα της διχόνοιας, όπως επιδιώκουν κάποιοι εκτός συνόρων».Επισήμανε ότι στη Θράκη υπάρχει αρμονική συνύπαρξη πολιτών διαφορετικών θρησκειών και αυτό θα πρέπει να ήταν ένα αντικείμενο μελέτης για πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η μουσουλμανική μειονότητα ζει αρμονικά στη Θράκη με τη διπλή ιδιότητα του Έλληνα και του ευρωπαίου πολίτη, σημείωσε.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μίλησε για όσους «αντιτάχθηκαν στον αμυντικό φράχτη, ο οποίος θα επεκταθεί σε όλο το μήκος της μεθορίου του Έβρου, δεν έβλεπαν θαλάσσια σύνορα, δεν δίσταζαν να συκοφαντούν, ακόμα και με ψεύτικες κατηγορίες για δήθεν νεκρά μικρά παιδιά στον Έβρο, όταν στον Έβρο και στο Αιγαίο η Ελληνική Αστυνομία, ο Ελληνικός Στρατός, η Ελληνική Ακτοφυλακή μάχονται καθημερινά για να σώσουν ζωές» και συνέχισε:

«Αναρωτιέμαι πώς θα ήμασταν σήμερα, εάν εκείνοι χειρίζονταν μία τέτοια υβριδική κρίση (η κρίση του 2020 στον Έβρο). Αναρωτιέμαι αν επιμένουν ακόμα και σήμερα στα ανοιχτά σύνορα και αν στο πρόγραμμά τους περιλαμβάνεται ακόμα το αρχικό τους αίτημα να μην κατασκευαστεί καν ο φράχτης στον Έβρο, που τώρα επεκτείνουμε σε όλο το μήκος της μεθορίου.

Αναλογιστείτε πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν να ήταν τα πράγματα, αν κάποιος άλλος ήταν στο τιμόνι της χώρας σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνησή του έκανε 750 προσλήψεις συνοριοφυλάκων, άλλοι 250 πρόκειται να αναλάβουν και θα προκηρυχθούν άλλες 150 θέσεις συνοριοφυλάκων.Για τους ακρίτες φρουρούς των συνόρων μας τόνισε: "Το Σαββατοκύριακο της Καθαράς Δευτέρας το 2020 όταν εκδηλώθηκε η μαζική προσπάθεια εργαλειοποίησης ανθρώπων, εσείς κρατήσατε απόρθητα τα σύνορά μας. Η εμπειρία εκείνη ήταν και ένα παράλληλο μήνυμα σε όσους αντιτάχθηκαν στον αμυντικό φράκτη που σε λίγο θα επεκτείνεται σε όλη τη μεθόριο του Έβρου. Είναι οι ίδιοι που άλλοτε δεν διέκριναν θαλάσσια σύνορα και δεν δίσταζαν να συκοφαντούν την ίδια τους τη χώρα ακόμα και με ψεύτικες κατηγορίες για δήθεν νεκρά παιδιά. Αναλογίζομαι πώς θα ήμασταν σήμερα εάν εκείνοι χειρίζονταν μία τέτοια υβριδική επίθεση και αν και σήμερα επιμένουν στα ανοιχτά σύνορα με τους μετανάστες να έρχονται και μετά να εξαφανίζονται όπως έλεγε τότε η αρμόδια υπουργός τους. Αναρωτιέμαι αν στο πρόγραμμά τους περιλαμβάνεται το αρχικό τους αίτημα να μην κατασκευαστεί ο φράχτης στον Έβρο", ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση της ΝΔ στην Κομοτηνή.

Υπογράμμισε πως η πατρίδα μας δεν είναι πια ουραγός αλλά πρωταγωνιστής σε όλες τις μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη:

"Επενδύουμε βέβαια πρώτα και πάνω από όλα στο ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενισχύσαμε το διπλωματικό αποτύπωμα της πατρίδας. Οι συμφωνίες που έχουμε υπογράψει, κυρίως με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, αποτελούν την άλλη όψη αυτής της ισχυρής ασπίδας. Διευθετήσαμε τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. Η πατρίδα μας δεν είναι πια ουραγός αλλά πρωταγωνιστής σε όλες τις μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη".

Για την ανάπτυξη της χώρας είπε πως "συνεχίζουμε όλοι μαζί για να χτίσουμε μία Ελλάδα που θα βαδίζει μπροστά και θα στοχεύει πάντα ψηλά. Σε λίγο κλείνει χρονικά η πρώτη κυβερνητική μας περίοδος. Με τη ψήφο του ελληνικού λαού ανοίγει και η δεύτερη θητεία στη δημιουργία. Πετύχαμε πολλά". 

Ζήτησε "μία ισχυρή εντολή να συνεχίσουμε με το ίδιο και ακόμα πιο γρήγορο σταθερό και τολμηρό βήμα. Κυρίως με την ίδια αξιοπιστία η οποία μας ενώνει άρρηκτα με την κοινωνία. Αυτή είναι που διαψεύδει και διαρκώς τους αντιπάλους μας. Μας έλεγαν ότι δεν θα εξαντλήσουμε την τετραετία και να που την ολοκληρώνουμε. Μας έλεγαν ότι θα αλλάξετε λέει τον εκλογικό νόμο, τον κρατήσαμε ως έχει. Κάποιοι πόνταραν ότι θα μας λύγιζαν οι πολλές κρίσεις. Κι όμως όλοι μαζί τις ξεπεράσαμε. Ήταν οι ίδιοι που προέβλεπαν ότι δεν θα εφαρμόσουμε τις δεσμεύσεις μας οι οποίες έγιναν πραγματικότητα στο σύνολό τους", ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.Για την ακρίβεια είπε ότι "από τη στιγμή που μπήκε το πλαφόν οι τιμές του φυσικού αερίου ουσιαστικά κατέρρευσαν. Κάναμε τη μεγαλύτερη γεωπολιτική επένδυση στη Θράκη μετατρέποντας την Αλεξανδρούπολη σε στρατηγικό κόμβο του νέου ενεργειακού χάρτη. Εάν δεν υπήρχε η πατρίδα μας και γρήγορη ολοκλήρωση του αγωγού IGB η Βουλγαρία δεν θα είχε αρκετό αέριο για να καλύψει τις ανάγκες της. Αυτό σημαίνει σοβαρή στρατηγική για μία χώρα η οποία ευελπιστεί να είναι πρωταγωνίστρια στα βαλκάνια".

Πρόσθεσε ότι "ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί για 3η φορά από την 1η Απριλίου και ύστερα από 12 χρόνια οι συνταξιούχοι θα δουν σημαντική αύξηση στις συντάξεις τους. Αρκετή αύξηση που θα αγγίζει το 8%. Τα νοικοκυριά στηρίζονται απέναντι στην ακρίβεια. Λέμε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έπεσαν αλλά εξακολουθούν να είναι τρεις φορές υψηλότερες. Τώρα θα προχωρήσουμε στην κάλυψη μέρους εξόδων των νοικοκυριών, το 10% των αγορών πρώτης ανάγκης σχεδόν κάθε οικογένειας θα καλύπτεται από αυτή την κάρτα αγορών. Απορροφούμε ουσιαστικά όλη την αύξηση του πληθωρισμού. Είναι μία ακόμα συμπληρωματική παρέμβαση ουσίας. Ξέρετε από πού έρχονται τα χρήματα; Όχι από δανεικά, όχι από φόρους αλλά από την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων", ανέφερε ο πρωθυπουργός. "Ποιοι είναι λοιπόν οι προοδευτικοί και ποιοι είναι αυτοί που τολμούν να κατηγορούν αυτή την παράταξη για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας", αναρωτήθηκε;

Είπε ακόμη ότι στο τέλος του 2023 θα λειτουργήσει στην Αλεξανδρούπολη ο πρώτος σταθμός υγροποιημένου αερίου ο οποίος θα καλύπτει τις ανάγκες των Βαλκανίων, ότι ρυθμίστηκε το θέμα με τις συντάξεις και, πλέον, εκδίδονται με ταχύτητα, έκανε ξεχωριστή αναφορά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και την ανάληψη δράσεων εξωστρέφειας και πρόσθεσε: "Γνωρίζω ότι η εισαγόμενη ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών. Η Πολιτεία έκανε και κάνει ό,τι μπορεί. Στη λιανική έχουμε από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος στην Ευρώπη, αυτή είναι η πραγματικότητα. Μας χλεύασαν κάποιοι για το καλάθι του νοικοκυριού. Κάθε προσπάθεια που ενισχύει τον ανταγωνισμό είναι καλοδεχούμενη. Είμαστε σε θέση να μπορούμε να στηρίζουμε την κοινωνία απέναντι στις έκτακτες κρίσεις επειδή έχουμε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Η στρατηγική μας έχει πετύχει και γι' αυτό είμαστε σε θέση να μπορούν να δουν αυξήσεις οι συνταξιούχοι, να μπορούν να δουν μικρή αλλά όχι ευκαταφρόνητη αύξηση οι γιατροί του ΕΣΥ, η ανακούφιση από την εισφορά αλληλεγγύης, το market pass.

Θα μείνουμε όρθιοι στα κύματα αρκεί να βλέπουμε πάντα κατάματα την αλήθεια, να κλείνετε τα αυτιά σας στις εύκολες λύσεις. Αν το σύνθημα της πρώτης θητείας μας ήταν λιγότεροι φόροι, η προοπτική της δεύτερης είναι καλύτεροι μισθοί που θα συγκλίνουν με τους ευρωπαϊκούς".