«Έχω αποφασίσει να αποχωρήσω από το επιμελητήριο και να παραδώσω τη σκυτάλη στη νέα γενιά. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα συνεχίσω να στηρίζω όσο μπορώ τον θεσμό του επαγγελματία. Πιστεύω στους νέους ανθρώπους είναι καιρός να τους ανοίξουμε το δρόμο», ανακοίνωσε, απόψε, ο Μιχάλης Ζορπίδης, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στην ετήσια εκδήλωση του Επιμελητηρίου.
«Όλοι γνωρίζουν τον πολιτικό χώρο από όπου προέρχομαι, ωστόσο, πάντα ήμουν ειλικρινής και αυτό δεν θα το αλλάξω. Δεν μπορώ να πω πως βρήκαμε τις εκάστοτε κυβερνήσεις πάντα κοντά μας. Χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση για να έχουν σοβαρή στήριξη οι επαγγελματίες, αλλά και τα επιμελητήρια. Πρέπει να σταματήσει η απαξίωση του επιμελητηριακού θεσμού, κουμάντο κάνουν οι γραβατωμένοι», είπε.
«Πρέπει να σταματήσουν τα κομματικά παιχνίδια που παίζουν κάποιοι σε βάρος των επαγγελματιών, οι οποίοι επισκέπτονται την πόλη μας και τα επιμελητήρια μια φορά κάθε χρόνο στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και σε κάθε προεκλογική περίοδο. Ποτέ δεν σκέφθηκα με όρους μικροπολιτικούς, παρά μόνο έκανα αυτό που θεωρούσα σωστό για την υπηρεσία, τους επαγγελματίες, τη χώρα μου και τη συνείδηση μου», πρόσθεσε.
Κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει τις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις: «Η κυβέρνηση ενώ έχει πραγματικά στηρίξει τα φυσικά πρόσωπα, δεν έχει στηρίξει το ίδιο και τους επαγγελματίες. Καλό το καλάθι του νοικοκυριού, αλλά με αυτό δεν πρόκειται να επιβιώσουν εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που οδηγούνται στο λουκέτο», υποστήριξε, εκφράζοντας την αγωνία του για τις προοπτικές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που καλούνται να διέλθουν από τις συμπληγάδες ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης.
Ταυτόχρονα, εξέπεμψε σήμα κινδύνου καλώντας την κυβέρνηση να σταθεί δίπλα στον επαγγελματία.
Ο κ. Ζορπίδης είπε το αντίο μετά από 17 χρόνια στην προεδρία. Πρόσθεσε ότι παρά το "κούρεμα" το αποθεματικό του Επιμελητηρίου φθάνει, πλέον, τα 10 εκ ευρώ, ότι το ΕΕΘ πρόσφερε σε δράσεις υπέρ της κοινωνίας και "τα έριξε" στις διάφορες κυβερνήσεις.
«Οι επαγγελματίες χρειάζονται μια κυβέρνηση σύμμαχο. Χρειάζονται ρευστότητα, αύξηση εσόδων ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν. Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις που θα τους ελαφρύνουν από τα βάρη τους. Το νέο έτος αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την λήψη κυβερνητικών αποφάσεων, φιλικών προς τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Ο χειμώνας είναι δύσκολος», τόνισε.
Ο λόγος του είχε και καθαρά πολιτικά μηνύματα, όπως για τη συμφωνία των Πρεσπών.
«Θέλω να θυμίσω το δυνατό μήνυμα που στείλαμε ως φορέας για το Μακεδονικό, συμμετέχοντας σε συλλαλητήρια και απαντώντας αρνητικά στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όταν μας κάλεσε να τον συνοδεύσουμε σε επιχειρηματική αποστολή στα Σκόπια. Όπως δεν υπήρχε περίπτωση τότε να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας την παραχάραξη της ιστορίας που επιχειρήθηκε. Έτσι θέλω να στείλω και σήμερα ένα μήνυμα από καρδιάς», σημείωσε.
«Όσα χρόνια και αν περάσουν, όσες συμφωνίες να υπογραφούν και όσες κυβερνήσεις να στηρίξουν αυτές τις συμφωνίες. Η Μακεδονία μας είναι μια, ήταν είναι και θα είναι Ελληνική και είμαι πολύ υπερήφανος που είμαι Μακεδόνας», επεσήμανε.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καιτετζίδης, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΘ, Ιωάννης Μασούτης.