Βγήκαν στους δρόμους οι αγρότες από σήμερα Κυριακή, σε χωριά της Θεσσαλονίκης, της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. 

Προς το παρόν, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα στις πλατείες των χωριών και στα πρανή των δρόμων.

Οι αγρότες των Βασιλικών, που παρέταξαν τα τρακτέρ τους στις άκρες των δρόμων, διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να φύγουν από εκεί, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, τα οποία είναι:

— Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, λόγω απωλειών ξένων αγορών ή λόγω των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

— Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.

— Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

— Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Στα Βασιλικά, ένα επιπλέον αίτημα είναι να βρεθεί λύση για κηπευτικά που δόθηκαν σε έμπορο, από αγρότες του χωριού, ο οποίος, όμως, δεν πλήρωσε ποτέ.

Στον Τύρναβο συγκεντρώθηκαν περίπου 120 τρακτέρ, με παρόμοια αιτήματα. Επιπλέον αίτημα στον Τύρναβο να δοθούν αποζημιώσεις στους κατοίκους του σεισμόπληκτου Δαμασίου, καθώς και σε όλους τους σεισμόπληκτους στο 100% των ζημιών που σημειώθηκαν σε πρώτη και δεύτερη κατοικία, σε αποθήκες, καταστήματα από το κρατικό προϋπολογισμό χωρίς τις προϋποθέσεις που κάνουν αδύνατη οποιαδήποτε ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες. 

Προς το παρόν οι αγρότες δεν έχουν αποφασίσει αποκλεισμούς δρόμων, μετρούν όπως λένε, τις δυνάμεις τους. Ωστόσο, τις επόμενες μέρες, ανάλογα και με τις απαντήσεις που θα πάρουν από την κυβέρνηση, δεν αποκλείεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, για να πιέσουν για τα αιτήματα τους .