Σε αντίθεση με τα ουισκι η ηλικία των 40 ετών σηματοδοτεί για τους περισσότερους από εμάς την κορυφή της ακμής και την αρχή της βιολογικής κατάβασης. Οι αντοχές μας σταδιακά μειώνονται, οι συνήθειές μας αλλάζουν και τα σημάδια της μέσης ηλικίας αρχίζουν δειλά να φαίνονται στο σώμα μας.
Για ένα σκωτσέζικο απόσταγμα από την άλλη, δεν συμβαίνει το ίδιο. Στα 40 του θεωρείται σίγουρα μεσήλικας, ωστόσο σύμφωνα με τα όσα στοιχηματίζει το Talisker, ένα single malt 44 ετών μπορεί να διατηρήσει το σφρίγος και τη συνάφειά του στο ακέραιο. Για ένα σκωτσέζικο απόσταγμα από την άλλη, δεν συμβαίνει το ίδιο. Στα 40 του θεωρείται σίγουρα μεσήλικας, ωστόσο σύμφωνα με τα όσα στοιχηματίζει το Talisker, ένα single malt 44 ετών μπορεί να διατηρήσει το σφρίγος και τη συνάφειά του στο ακέραιο.
Το Talisker 44-Year-Old: Forests of the Deep Single Malt Scotch Whisky είναι το παλαιότερο ουίσκι που έχει βγει ποτέ από αυτό το αποστακτήριο στο νησί του Skye στη Σκωτία, ευρέως γνωστό για την παραγωγή ουίσκι με τύρφη που είναι καπνιστό, μεν, αλλά δεν είναι κοντά στα επίπεδα των ομολόγων του lslay. Η έμπνευση πίσω από αυτό το εξαιρετικά limited edition απόσταγμα ήταν ένα ταξίδι με επικεφαλής την ομάδα προστασίας και διατήρησης της θαλάσσιας ζωής, Parley for the Oceans, και συνεργάτη του Talisker, σε δάση φυκιών κοντά στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Σε αυτό το θαλάσσιο ταξίδι χρησιμοποιήθηκαν δούγες από βαρέλια για να απορροφήσουν τον θαλασσινό αέρα και την άλμη. Πίσω στη στεριά, οι ράβδοι συναρμολογήθηκαν σε βαρέλια που καπνίστηκαν χρησιμοποιώντας σκωτσέζικα θαλάσσια φύκια βιώσιμης καλλιέργειας και ρινίσματα ξύλου, προφανώς για να προστεθεί λίγη φυτική γεύση ωκεανού στο ξύλο.
Το ουίσκι τοποθετήθηκε σε αυτά τα βαρέλια για μια τελευταία περίοδο φινιρίσματος πριν από την παλαίωση. Η φίρμα δηλώνει ότι το ζητούμενο ήταν να ενσωματωθούν τα φύκια στην ιστορία του ουίσκι ως αντανάκλαση της έμπνευσης και της επίγνωσης για την προστασία των δασών με φύκια.
«Τα φύκια υποστηρίζουν τη βιοποικιλότητα, δεσμεύουν και αποθηκεύουν διοξείδιο του άνθρακα πιο αποτελεσματικά από τα τροπικά δάση», δήλωσε ο Σίριλ Γκουτς, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Parley of the Oceans. «Αυτή η πολύ ιδιαίτερη και σπάνια έκδοση του ουίσκι Talisker είναι ένας φόρος τιμής στην ομορφιά και την εύθραυστη υπόσταση αυτών των μεγάλων δασών του βυθού και στην αποστολή μας να υποστηρίξουμε την προστασία τους». Λιγότερα από 2.000 μπουκάλια Talisker 44 ετών είναι διαθέσιμα στην αγορά με τιμή 4.111 ευρώ περίπου το καθένα