Την αρχή της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού θυμίζει και πάλι η αντίδραση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υ.γείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες για να αξιολογήσει την πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων από COVID-19 στην Κίνα, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους. Οι μολύνσεις από COVID-19 αυξήθηκαν στην Κίνα αυτόν τον μήνα, μετά την άρση της πολιτικής της “μηδενικής COVID”, συμπεριλαμβανομένων των τακτικών μοριακών διαγνωστικών τεστ για το νέο κορονοϊό στον πληθυσμό της. 

Αντιδρώντας στην εξέλιξη αυτή, οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν έχουν όλες επιβάλει τεστ COVID για τους ταξιδιώτες από την Κίνα. "Για να γίνει ολοκληρωμένη αξιολόγηση κινδύνου για την κατάσταση της COVID-19 στο έδαφος της Κίνας ο ΠΟΥ χρειάζεται πιο λεπτομερείς πληροφορίες”, αναφέρει ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους σε μήνυμα που ανήρτησε αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ στο Twitter. Αναμένονται οδηγίες τις επόμενες ώρες για όσους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν προς και από την Κίνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ευρώπη

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου έστειλε επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας των 27 κρατών-μελών μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Στην επιστολή, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου». Η Ευρωπαία αξιωματούχος επισημαίνει επίσης ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι πολίτες της Ένωσης.