Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μιας νέας μόδας στις περισσότερες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Αυτής των πολιτικών δηλώσεων-διακηρύξεων από τους αθλητές οι οποίοι συμμετέχουν σε εκείνες. Ιδίως από το 2020 και μετά, με αφορμή την δολοφονία του George Floyd στις ΗΠΑ. Η Formula 1 δεν είχε αποτελέσει εξαίρεση. Πολλοί από τους οδηγούς γονάτιζαν στο grid πριν από την εκκίνηση κάθε αγώνα μεταξύ 2020 και 2021. Πρωτεργάτης αυτού του τρόπου διαμαρτυρίας ήταν ο Lewis Hamilton. Ο Βρετανός το είχε πάει ένα βήμα παραπέρα όταν το 2020 στο podium του GP Τοσκάνης είχε εμφανιστεί με ένα t-shirt στο οποίο αναγραφόταν: «Συλλάβετε τους μπάτσους οι οποίοι σκότωσαν την Breonna Taylor».
Τότε η FIA είχε απαγορεύσει στους οδηγούς να εμφανίζονται σε τελετές απονομή και συνεντεύξεις στα πλαίσια του αγώνα φορώντας κάτι άλλο εκτός από την αγωνιστική τους φόρμα. Επιπλέον, πριν την έναρξη της φετινής σεζόν, οι υπεύθυνοι της F1 υποκίνησαν και την κατάργηση του γονατίσματος των οδηγών πριν την εκκίνηση.
Φυσικά, ορισμένοι από τους οδηγούς συνέχισαν αυτόν τον ιδιότυπο ακτιβισμό τους και κατά τη διάρκεια του 2022. Κυρίως οι Lewis Hamilton και Sebastian Vettel. Ο Γερμανός, μάλιστα, είχε αποφασίσει στα πλαίσια του καναδικού GP να διαμαρτυρηθεί -με ένα μήνυμα αναγραμμένο στο κράνος του- για την εξόρυξη πετρελαιοφόρου άμμου στην συγκεκριμένη χώρα. Το εν λόγω κράνος φορέθηκε από τον Vettel την Παρασκευή και το Σάββατο. Όχι, όμως και κατά τη διάρκεια του GP.
Πλέον, η παγκόσμια ομοσπονδία μηχανοκίνητου αθλητισμού απαγορεύει κάθε είδους δήλωση με πολιτικό περιεχόμενο σε όλους τους συμμετέχοντες στις διοργανώσεις της. Συγκεκριμένα στο σχετικό άρθρο των κανονισμών αναφέρεται: «Απαγορεύονται οι δηλώσεις και οι επιδείξεις μηνυμάτων που έχουν πολιτικό, θρησκευτικό ή προσωπικό περιεχόμενο, χωρίς πρότερη έγγραφη άδεια της ομοσπονδίας. Ειδικά όταν αφορά σε θέματα που παραβιάζουν την αρχή της ουδετερότητας της ομοσπονδίας».
Η FIA ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι ποινές θα είναι αντίστοιχες με εκείνες που επιβάλλονται σε παραβιάσεις των αγωνιστικών κανονισμών κάθε διοργάνωσης. Σύμφωνα με το καταστατικό της ομοσπονδίας, η FIA θα εξακολουθήσει να προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.