Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022 θα αποφασίσει το Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο των Βρυξελλών για το αν θα προφυλακιστεί, τελικά, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, η οποία παραμένει κρατούμενη. Μάλιστα, οι Βελγικές αρχές απέρριψαν το αίτημα να αφεθεί ελεύθερη, ακόμη κι αν θα φορούσε το γνωστό "βραχιολάκι".

Αντίθετα, ο πατέρας της και ο Λούκα Βισεντίνι, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, αφέθηκαν ελεύθεροι. Μάλιστα, καθώς το διαμέρισμά της αποσφραγίστηκε, ο πατέρας της είναι ελεύθερος να επιστρέψει σε αυτό, μαζί με το παιδί της. Ως τώρα, το παιδί παρέμενε με την σύντροφο του πατέρα της.

Κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ερευνάται επί του παρόντος το αδίκημα της διαφθοράς. Ως βασικός ενεχόμενος φέρεται ο σύζυγός της Φραντζέσκο Τζόρτι, νυν συνεργάτης της ομάδας S&D, έμπειρου Κοινοβουλευτικoύ Συμβούλου στον τομέα των εξωτερικών υποθέσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην κατάθεσή της υποστήριξε πως δεν ανακατευόταν στις δουλειές του συζύγου της, ούτε χρησιμοποιούσε το κομπιούτερ του. Πάντως, είχε αντιληφθεί τις σχέσεις του, μέσω του πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι με αξιωματούχους του Κατάρ και του είχε επιστήσει την προσοχή, όπως ανέφερε.

Η υπόθεση με το μαύρο χρήμα αφορά το ότι η Εύα Καϊλή δεν έχει δώσει πειστικές εξηγήσεις για τον τρόπο που αποπλήρωσε δάνειο, με το οποίο αγόρασε το σπίτι της στις Βρυξέλλες.