Τα πάνω κάτω ήρθαν σε πολλούς δήμους, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Θεοδωρικάκου, με τον οποίο δινόταν η δυνατότητα στους δήμους της χώρας που δεν είχαν διοίκηση με απόλυτη πλειοψηφία, να συγκροτούν τις επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής χωρίς να ακολουθούν την αναλογία του δημοτικού συμβουλίου.

Εξηγούμαστε: Με τους νόμους  4623/2019 και 4625/2019 δόθηκαν πολλές περισσότερες αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή, όργανο των Δήμων που απαρτίζεται από Δημοτικούς Συμβούλους, περνώντας σ' αυτό αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου. Το ίδιο συνέβη και με την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Άλλαξε και ο τρόπος εκλογής των μελών, έτσι ώστε ο Δήμαρχος που, στις τελευταίες εκλογές που έγιναν με απλή αναλογική βγήκε με ισχνή πλειοψηφία (ακόμη και μειοψηφία, ως δεύτερος την πρώτη Κυριακή αλλά πρώτος τη δεύτερη) να έχει μεγάλη πλειοψηφία στις επιτροπές. Πώς; Με το να διορίζει περισσότερους δικούς του συμβούλους ή με το να εκλέγει δημοτικούς συμβούλους με τους οποίους ήρθε σε συμφωνία μετά τις εκλογές και οι οποίοι μπορεί ακόμα και να ανεξαρτοποιήθηκαν από τις παρατάξεις με τις οποίες εκλέχθησαν. 

Πλέον, με την απόφαση του ΣτΕ, αυτές οι νομοθετικές αποφάσεις πάρθηκαν μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών και σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση αλλοίωσαν τη βούληση των εκλογέων.

Τι θα γίνει από δω και στο εξής; Πρώτον, οι διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Δεύτερον, οι ως τώρα αποφάσεις των επιτροπών δεν επηρεάζονται. Τρίτον, όπου δεν υπάρχει πλειοψηφία με προσχωρήσεις συμβούλων, θα πρέπει να αλλάξει η σύνθεση των επιτροπών.

Τι γίνεται; Οι διοικήσεις των δήμων περιμένουν αντίδραση από το Υπουργείο Εσωτερικών...

Γράφει ο Περαστικός