Πέντε συλλήψεις και τουλάχιστον 17 έρευνες πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο μιας τεράστιας επιχείρησης κατά της διαφθοράς που διενεργήθηκε από το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

«Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή διεγράφη από το ελληνικό σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ, καθώς φέρεται να είναι μεταξύ των συλληφθέντων στο πλαίσιο έρευνας για «εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, γράφει η ιστοσελίδα Politico.

H Καϊλή αποκλείστηκε επίσης από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο «με άμεση ισχύ.

Η βελγική δικαιοσύνη ξεκίνησε ένα κύμα ερευνών το πρωί της Παρασκευής, μετά από έρευνα που ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου 2022 για μια εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε διεισδύσει στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ύποπτη για παρέμβαση στην πολιτική της Ένωσης και διαφθορά από το Κατάρ, αποκάλυψαν οι εφημερίδες Le Soir και Knack.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 17 έρευνες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Καταστολής της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και πέντε ύποπτα άτομα συνελήφθησαν προκειμένου να ανακριθούν. Μεταξύ αυτών, ο Λούκα Βισεντίνι, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Αντόνιο Πανζέρι καθώς και ο FG, πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του κ. Πανζέρι , νυν συνεργάτης που συνδέεται με την ομάδα S&D και σύντροφος της κας Ευας Καϊλή .

Η τελευταία, 44 ετών, πρώην παρουσιαστής της ελληνικής τηλεόρασης και ευρωβουλευτής από το 2014, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ερευνητών, δημοσιεύουν οι Le Soir και η Knack . Το σπίτι της ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και οδηγήθηκε σε ανάκριση . 

Επιπλέον, σφραγίστηκε το γραφείο μιας κοινοβουλευτικής βοηθού της Βελγίδας ευρωβουλευτού Μαρί Αρενά. Σφραγίστηκε επίσης το γραφείο των βοηθών του ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα. Το ΕΚ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico η κορυφαία ευρωβουλευτής διεγράφη από το κόμμα της, αφού η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για φερόμενες παράνομες δραστηριότητες λόμπι από το Κατάρ, κάτι που απειλεί να εξελιχθει σε μια μεγάλη κρίση στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα σε 17 σπίτια και συνέλαβε τουλάχιστον 5 άτομα στις Βρυξέλλες

Οι επιδρομές προκάλεσαν σκάνδαλο για το Κοινοβούλιο και ειδικότερα την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η οποία έχει επικριθεί για την ήπια στάση απέναντι στο Κατάρ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου.

Οι έρευνες διεξήχθησαν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας, με στόχο κυρίως βοηθούς του κοινοβουλίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου. Τα βελγικά μέσα Le Soir και Knack ανέφεραν ότι μεταξύ των κρατουμένων μαζί με την Καϊλή ήταν ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Η Καϊλή, μία από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωκοινοβουλίου, χαρακτήρισε πρόσφατα το Κατάρ «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας της χώρας, παρά τις έντονες διεθνείς ανησυχίες για τις συνθήκες εργασίας για τους εργάτες κατασκευής των γηπέδων. «Επί αρκετούς μήνες, οι ανακριτές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας υποπτεύονται ότι μια χώρα του Κόλπου επηρεάζει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ)», προστίθεται στην ανακοίνωση του εισαγγελέα στις Βρυξέλλες.

Το Κατάρ κατηγορείται ότι στόχευσε αξιωματούχους «με σημαντική πολιτική ή/και στρατηγική θέση» στο Κοινοβούλιο, αποστέλλοντάς τους «σημαντικά χρηματικά ποσά» και «σημαντικά δώρα», σύμφωνα με την δήλωση του εισαγγελέα.

Οι Βέλγοι ερευνητές εξετάζουν εάν το Κατάρ προσπάθησε να επηρεάσει τις θέσεις στο Κοινοβούλιο με τρόπους που «ξεπερνούν το κλασικό λόμπι», σύμφωνα με το περιοδικό Knack. Η αστυνομία κατάσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», κινητά τηλέφωνα και εξοπλισμό υπολογιστών στις επιδρομές.

Σε ανακοίνωσή του, το S&D ανέφερε τον «αποτροπιασμό του με τους ισχυρισμούς για διαφθορά στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα» και θα «συνεργαστεί πλήρως με όλες τις ανακριτικές αρχές.»