Δυο χρόνια τώρα, είχαμε τον κορωνοϊό. Μετά τη δικαιολογία του "να βγουν τα σπασμένα". Τώρα, έχουμε "τις πρώτες ελεύθερες γιορτές", λες και μόλις φύγαν οι κατακτητές από την πόλη. 

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η Θεσσαλονίκη ολόκληρη έγινε ο ιερός τόπος της εστίασης. Τα καταστήματα απέκτησαν διπλάσιο χώρο από αυτόν που είχαν για να "απλώσουν" τα τραπεζοκαθίσματά τους και, όταν άνοιξαν τα πάντα και με νόμο, η έκταση δεν συρρικνώθηκε. Αντίθετα, ξεφύτρωσαν κι άλλα τραπεζοκαθίσματα στα κενά...

Ειδικά το κέντρο της πόλης τελεί υπό κατάληψη. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει... Θεοδωρικάκος να "απαλλοτριώσει" το χώρο υπέρ των πολιτών. Η νυν υπάρχουσα δικαιολογία είναι οι γιορτές... Οι γιορτές, όμως, στις 7 Ιανουαρίου θα ΄χουν τελειώσει. Και καλό θα είναι οι Δήμοι να αναλάβουν δράση και να δώσουν στους πολίτες ελεύθερο χώρο γιατί η κατάσταση αυτή δεν αντέχεται.

Περίπου 100.000 Θεσσαλονικείς βγαίνουν στο κέντρο και στις γνωστές γειτονιές με τα καταστήματα εστίασης (η Λαμπράκη είναι μία από αυτές) για να διασκεδάσουν. Οι υπόλοιποι 600.000 παραμένουν αιχμάλωτοι των ανεμοπετασμάτων, που έχουν δημιουργήσει, μαζί με τα γνωστά μανιτάρια, καλυμμένους κοινόχρηστους χώρους λες και σχεδίασε τη Θεσσαλονίκη ένας κακόγουστος εργολάβος για να βγάλει κάνα φράγκο παραπάνω.

Είναι καιρός να σταματήσει αυτή η κωμωδία. Η δικαιολογία ότι η εστίαση πληρώνει την κρίση, δεν ευσταθεί. Όλοι οι επαγγελματίες έχουν ανάλογα προβλήματα. Και οι της εστίασης ευνοήθηκαν ιδιαίτερα από την κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Για παράδειγμα, οι αντίστοιχοι επιχειρηματίες στην Ισπανία δεν είδαν το χρώμα του χρήματος.

Να τελειώνουν, λοιπόν, οι γιορτές, μπας και συμμαζευτεί η πόλη. Γιατί η κατάσταση δεν αντέχεται κι έρχονται και εκλογές...

Γράφει ο Περαστικός